Ο πρώτος κύκλος επαφών και ανακοινώσεων της Φώφης Γεννηματά σχετικά με τον νέο φορέα ολοκληρώθηκε χθες επιτυχώς, με τη δημοσιοποίηση της σύνθεσης του μεταβατικού πολιτικού οργάνου που θα λαμβάνει τις αποφάσεις μέχρι το συνέδριο του Μαρτίου.
Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής θα αποτελούν έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένης και της επικεφαλής του, Φώφης Γεννηματά. Πρόκειται για τους Σταύρο Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού, Γιώργο Παπανδρέου, πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Θανάση Θεοχαρόπουλο, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Καμίνη, δήμαρχο Αθηναίων.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος, τον οποίο επιθυμούσαν να έχει πιο ενεργό εμπλοκή οι ηγεσίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, βολιδοσκοπήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει, ωστόσο επέλεξε να μη λάβει μέρος σε όργανα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος μετέφερε στην κ. Γεννηματά ότι αντιμετωπίζει «με κέφι» την υπόθεση της δημιουργίας της νέας παράταξης και δεν θεωρεί τον εαυτό του «εφεδρεία», ωστόσο προτιμά να μην έχει παρουσία στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Χθες το απόγευμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνάντησε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιήσει επαφές με τους Απόστολο Πόντα και Κωνσταντίνο Γάτσιο, ενώ την επόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται η πρώτη κοινή πανηγυρική συνεδρίαση των Κ.Ο. της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.
«Οπλικό σκάνδαλο»
Εκτός από τα εσωτερικά οργανωτικά ζητήματα του νέου φορέα, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση, έχουν αποφασίσει να κρατήσουν ψηλά το θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Δεν είναι τυχαίο ότι κάνουν λόγο για «οπλικό» σκάνδαλο της κυβέρνησης, ενώ με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα αναφέρονται σε «αμείλικτα» ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα γύρω από την υπόθεση.
Μεταξύ άλλων αναρωτιούνται:
- Γιατί δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία, αφού κατά την κυβέρνηση είναι διαφανής και διακρατική;
- Γιατί δεν απαίτησε η ελληνική κυβέρνηση η σύμβαση να υπογραφεί από κρατικό φορέα της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένου ότι και η νομοθεσία της χώρας απαγορεύει την καθ' οιονδήποτε τρόπο διαμεσολάβηση τρίτων;
- Γιατί έγινε αποδεκτή η απαίτηση του μεσάζοντα να μεταφερθούν τα πυρομαχικά με μεταφορική εταιρεία της επιλογής του;
- Πώς διασφαλίζεται η χώρα μας ότι τα 200.000 βλήματα δεν θα πάρουν τον δρόμο της μαύρης αγοράς;
- Πώς διασφαλίζεται η χώρα μας ότι η διαφορά στην αξία της ανέκκλητης πίστωσης, που όφειλε με βάση τη «διακρατική» σύμβαση να ανοίξει ο ιδιώτης προς το ΥΕΘΑ Ελλάδος, με την ανέκκλητη πίστωση που θα άνοιγε η Σαουδική Αραβία προς τον ιδιώτη δεν θα χρησιμοποιούνταν για πάσης φύσεως πληρωμές σε γνωστούς και αγνώστους;
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωναν ότι σε μια «διακρατική» συμφωνία τα σημεία αυτά δεν μπορεί να παραμένουν άγνωστα και κατέληγαν υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στη Βουλή δεν έδωσε απαντήσεις σε αυτές τις υποψίες, «αντίθετα σκόρπισε ψεύδη και συκοφαντίες για να παραπλανήσει τους πολίτες».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας