• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.0°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  0 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 8.1°C
  4 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  39%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα

 • A-
 • A+

Κάθε αρχή και δύσκολη, λέει το γνωμικό, αλλά ενίοτε και η συνέχεια έχει τις αντιξοότητές της. Για τον χώρο της Κεντροαριστεράς το καθοριστικό βήμα ήταν η εκλογή αρχηγού, η οποία υλοποιήθηκε με ανέλπιστη επιτυχία.

Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου και η ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά στη θέση της επικεφαλής πραγματοποιήθηκε με ομαλό τρόπο και την αποδέχτηκαν οι πάντες. Σειρά τώρα παίρνουν τα οργανωτικά και πολιτικά θέματα που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα.

Στα μισά της διαδρομής, οι προσπάθειες περνούν στην επόμενη φάση τους, η οποία περιλαμβάνει νέες προτεραιότητες, παλιά και καινούρια «αγκάθια», αλλά τις ίδιες αγωνίες με τότε που όλα ξεκινούσαν: να ενωθεί ο χώρος και τυπικά, να ανανεωθεί και να πρωταγωνιστήσει, πείθοντας την κοινωνία για την πρότασή του.

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 19ης Νοεμβρίου έχει διαφανεί ο οδικός χάρτης των επόμενων κινήσεων με κατάληξη το συνέδριο, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2018. Η κ. Γεννηματά άρχισε από την περασμένη Πέμπτη τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του τρίπτυχου που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει για «ενότητα - σύνθεση απόψεων – σεβασμό στους συμμετέχοντες, στις διαφορετικές αντιλήψεις και στα ρεύματα σκέψης».

Η πρώτη επαφή έγινε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για τον πρόσθετο λόγο ότι επείγει ο συντονισμός των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού), έτσι ώστε το κακό προηγούμενο της πολυγλωσσίας να τερματιστεί. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα παραμείνουν χωριστές, αλλά ο σκοπός είναι η ενιαία τους έκφραση.

Μέχρι την Παρασκευή η νέα αρχηγός προσανατολίζεται να δει τους περισσότερους από τους πρώην υποψηφίους, τους προέδρους των κομμάτων και τους εκπροσώπους των κινήσεων που στήριξαν το στοίχημα της ομοιογενοποίησης, έτσι ώστε πριν από τα Χριστούγεννα να έχει καταλήξει με συναινετικές διαδικασίες στον σχεδιασμό και να εγκαινιαστεί ο προσυνεδριακός διάλογος.

Στον δρόμο προς το συνέδριο, στις προθέσεις της κ. Γεννηματά είναι η θέσπιση δύο οργάνων: της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου, εν είδει πολιτικού συμβουλίου - αμφότερα με διευρυμένη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση.

Οι διαδικασίες εκλογής συνέδρων, και προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα παλαιότερων εποχών με μηχανισμούς και ομάδες, θα προτείνεται να γίνουν με πολύ μικρές ποσοστώσεις, κυρίως για να μπορέσουν να έχουν παρουσία και οι πιο μικροί συνοδοιπόροι της προσπάθειας.

Από το συνέδριο, που ενδέχεται να υπερβεί σε συμμετοχές τα 5.000 άτομα, θα προκύψει με εκλογή το νέο Κεντρικό Συμβούλιο, καθώς και ο γραμματέας του, ενώ -παρά τα σενάρια των ημερών- δεν θα υπάρχουν αντιπρόεδροι. Αν και ακόμη είναι πρώιμο, για τη θέση του γραμματέα θα προταθεί στέλεχος της νεότερης γενιάς, ωστόσο με «πολιτικά ένσημα» σηματοδοτώντας την έμπρακτη ανανέωση, που δεν θα περιοριστεί σε ηλικιακά κριτήρια.

Επιπλέον, θα αποφασιστεί το όνομα της παράταξης, το σύμβολό της και θα ψηφιστεί η νέα προγραμματική πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Γνώμονας: η συναίνεση, η εθνική συνεννόηση καθώς και η δέσμευση για «αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική».

Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι τα συμπράττοντα κόμματα δεν θα αυτοδιαλυθούν, αφού -παρά τις αντίθετες απόψεις ορισμένων- η επικρατούσα άποψη είναι ο νέος φορέας να συγκροτηθεί ως πολυκομματικός-ομοσπονδιακός. Θα υπάρχουν πολιτικές τάσεις εντός του σχήματος από όσους θελήσουν να τις συγκροτήσουν, όπως εξάλλου έχουν ανακοινώσει ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η πλευρά Ανδρουλάκη

Θεσμική παράταξη και όχι αρχηγικό κόμμα, είναι το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη με το βλέμμα στη νέα ημέρα που ξημέρωσε για τον ευρύτερο χώρο. Πληροφορίες από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή αναφέρουν ότι θα επιμείνει σε όσα υποστήριζε προεκλογικά για έναν φορέα με εσωτερική δημοκρατία, διαφάνεια στα οικονομικά του και ενιαία φωνή, στη Βουλή και στην κοινωνία.

«Να καταλάβουν οι πολίτες την αξία του πραγματικά καινούργιου», λέει ο ίδιος στους συνομιλητές του, απορρίπτοντας χαρακτηρισμούς όπως «Νο2» και διαψεύδοντας φήμες ότι θα δημιουργήσει τάση.

Οπως έχει δηλώσει, είναι όλοι συνιδρυτές και η ενότητα κατακτάται με πίστη στο κοινό σχέδιο. «Οι αποφάσεις δεν πρέπει να είναι προϊόν του αρχηγού και της παρέας του», συμπληρώνει. Εμφαση δίνει στην ανάγκη ουσιαστικής πολιτικής ανανέωσης με επιλογή στελεχών όλων των γενεών που δεν θα συμβολίζουν το πελατειακό κράτος και τη δημαγωγία. Ως προς το συνέδριο, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής του το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Τη Δευτέρα θα συζητήσουν στο Ποτάμι για τις λεπτομέρειες της δικής τους προσέγγισης για τον νέο φορέα στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου.

Το γενικότερο πλαίσιο που έχει θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυτασικού κόμματος στον χώρο του Κέντρου μέσα από το ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη. «Το νέο κόμμα πρέπει να είναι εργαστήριο παραγωγής λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν σχεδιαστεί εδώ, από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία. Πρέπει να ανατρέψουμε το σύστημα του λαϊκισμού και του κρατισμού» είναι το στίγμα του κ. Θεοδωράκη.

Η τάση Καμίνη και ο όρος Παπανδρέου

Ο δήμαρχος Αθηναίων θα συγκροτήσει τάση με οργανωτική δομή και διακριτό πολιτικό πλαίσιο, εξηγώντας ότι δεν θα πρόκειται για «φράξια». Βασικό του πρόταγμα είναι ο νέος φορέας να είναι ενιαίος-πολυτασικός και να διαμορφώσει σαφή κυβερνητική πρόταση που θα συγκεράζει την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή.

Οταν συναντηθεί με την κ. Γεννηματά θα ζητήσει γρήγορες αλλά όχι βιαστικές ενέργειες, προκρίνοντας ως κατάλληλη ημερομηνία για το ιδρυτικό συνέδριο τον Φεβρουάριο, «για να μη χαθεί το μομέντουμ».

«Θέλουμε να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτό που ξεκινήσαμε το 2015, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό τον νέο ενιαίο φορέα, με διψήφιο ποσοστό» σχολιάζουν από τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν χωρίς εσωστρέφεια, με αποφασιστικότητα και με πολιτική προγραμματική πρόταση.

Για το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, όπως έχει πει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», εγγύηση για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα «αποτελεί ο σεβασμός της προσπάθειας κάθε προσώπου, κόμματος ή κίνησης, που αγωνίζεται για μια νέα και χρήσιμη για τον τόπο πολιτική ενότητα, απαλλαγμένη από παθογένειες του παρελθόντος». Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η «αποκάλυψη» του πρώην πρωθυπουργού τη Δευτέρα, ότι βασικός όρος που έθεσε προκειμένου να εμπλακεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στις διεργασίες για τον νέο φορέα ήταν να μην υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Οι διεργασίες και τα γκρίζα σημεία για την εκλογή αρχηγού και τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ● Οι κρίσιμες παράμετροι και τα αγκάθια που θα καθορίσουν τη διαδικασία ● Ραντεβού το φθινόπωρο δίνουν κόμματα...
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογή αρχηγού σε πολεμικό κλίμα
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στο Κίνημα Αλλαγής τα έκτροπα που σημειώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή ● Πώς σχολιάζουν τα επιτελεία των υποψηφίων τα γεγονότα και οι φόβοι για την επόμενη μέρα.
Εκλογή αρχηγού σε πολεμικό κλίμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: ο οδικός χάρτης του έκτακτου συνεδρίου
Σε προσυνεδριακούς ρυθμούς κινείται το Κίνημα Αλλαγής. Η αντίστροφη μέτρηση για το έκτακτο συνέδριο, που έχει οριστεί να διεξαχθεί 30-31 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει και στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας Μ....
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: ο οδικός χάρτης του έκτακτου συνεδρίου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ποδαρικό... θέλει πολλή δουλειά
Με ένα «καυτό» τρίμηνο προετοιμασίας υποδέχεται το Κίνημα Αλλαγής τη νέα χρονιά ● Στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης, όχι όμως κατ’ ανάγκη με στόχο τις κυβερνητικές συνεργασίες, θα κινηθεί το εγχείρημα,...
Το ποδαρικό... θέλει πολλή δουλειά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ομάδα κρούσης των «έξι»
Ο πρώτος κύκλος επαφών και ανακοινώσεων της Φώφης Γεννηματά σχετικά με τον νέο φορέα ολοκληρώθηκε χθες επιτυχώς, με τη δημοσιοποίηση της σύνθεσης του μεταβατικού πολιτικού οργάνου που θα λαμβάνει τις αποφάσεις...
Η ομάδα κρούσης των «έξι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εβδομάδα συναντήσεων
Η νεοεκλεγείσα αρχηγός φιλοδοξεί πριν από τα Χριστούγεννα να έχουν οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, με συναινετικές διαδικασίες και με τη συμβολή όλων των...
Εβδομάδα συναντήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας