Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και ο νικητής είναι...

Με δηλώσεις τους στην «Εφ.Συν.» οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, στέλνουν μήνυμα συμμετοχής και ενότητας στους ψηφοφόρους, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης.

EUROKINISSI

Και ο νικητής είναι...

  • A-
  • A+

Αύριο βράδυ ο υπό διαμόρφωση φορέας της Κεντροαριστεράς θα έχει αποκτήσει τον νέο του αρχηγό. Το πρόσωπο που θα αναλάβει στις πλάτες του το βαρύ φορτίο της οργανωτικής και πολιτικής συγκρότησης του ενιαίου ομοσπονδιακού σχήματος του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.

Ενός πολιτικού χώρου με ιστορική διαδρομή και σπουδαία συνεισφορά στον τόπο, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε και κατακερματίστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους. Σίγουρα ρόλο έχουν παίξει λανθασμένες πολιτικές επιλογές των ηγεσιών του αλλά και η φθορά και η αλαζονεία των πολλών χρόνων διακυβέρνησης.

Η εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής ήταν μια αναγεννητική πράξη για την ευρύτερη Κεντροαριστερά, που σκόρπισε σε όλους τους μετέχοντες στις διεργασίες χαμόγελα ικανοποίησης. Η μαζική κινητοποίηση και συμμετοχή 200 χιλιάδων και πλέον πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής θεωρήθηκε ένα μήνυμα επανασυσπείρωσης και προοπτικής για το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και εκτιμάται ότι θα τελεσφορήσει εντός του 2018, με την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου.

Μέχρι τότε, απομένουν αρκετά ακόμη βήματα. Ομως το πρώτο και σπουδαιότερο έχει ήδη γίνει. Βεβαίως, εξίσου κρίσιμη και καθοριστική για την περαιτέρω πορεία του φορέα, μετά την ίδρυσή του, θα είναι η κάλπη των εθνικών εκλογών. Εκεί όπου -επί της ουσίας- η νέα ηγεσία θα δώσει την παρθενική της αναμέτρηση σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού και πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Ζητούμενο, η Κεντροαριστερά από κομπάρσος να εξελιχθεί σταδιακά σε σοβαρό και υπολογίσιμο παράγοντα για τις εξελίξεις. Κι ενδεχομένως στη συνέχεια σε πρωταγωνίστρια δύναμη στο πολιτικό σκηνικό. Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι τους περιμένει μια πολύ δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα αποστολή, στέλνουν μέσα από τις σελίδες της «Εφ.Συν.» το μήνυμά τους στους ψηφοφόρους, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον β’ γύρο. Ενας από τους δύο θα νικήσει και θα πάρει στα χέρια του το τιμόνι. Κοινή δέσμευση αποτελεί πάντως η τήρηση της ενότητας, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να υπάρξει επιτυχία την επόμενη ημέρα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Μεγάλη παράταξη, νικηφόρα πορεία

Η τολμηρή και φιλόδοξη πρωτοβουλία για την ενότητα και την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης δικαιώθηκε την περασμένη Κυριακή με την εντυπωσιακή και συγκινητική συμμετοχή των πολιτών. 212.000 Ελληνίδες και Ελληνες στάθηκαν υπομονετικά στις ουρές, έδωσαν μάθημα δημοκρατικής ευθύνης και έγιναν συνιδρυτές της νέας μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς.

Οι προοδευτικοί πολίτες έστειλαν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στην εμμονή στη συντήρηση και τη λιτότητα.

Μήνυμα που προκάλεσε αμηχανία και ανησυχία ως πρώτη οργανωμένη αντίδραση της κοινωνίας σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Ηταν η πρώτη νίκη για την Κεντροαριστερά, είμαστε ο προοδευτικός πόλος που σπρώχνει ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ν.Δ. στα αληθινά τους μεγέθη, στις πραγματικές τους θέσεις, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής όπου και ανήκουν.

Και αυτή την Κυριακή είναι κρίσιμο ζήτημα η μεγάλη συμμετοχή. Προσκαλώ τον κόσμο της παράταξης σε μαζική παρουσία στις κάλπες. Οσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη η δυναμική για τον πολιτικό μας χώρο και τη νικηφόρα πορεία.

Συναισθάνομαι την ευθύνη της εντολής ενότητας και αλλαγής που εξέφρασαν με τη συμμετοχή και την επιλογή τους οι πολίτες. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου είναι για μένα ισχυρό κίνητρο αλλά και δέσμευση να ξαναδώσουμε στη χώρα ανάσα και στους πολίτες, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, πραγματική ελπίδα. Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας.

Ζητώ καθαρή εντολή από τους πολίτες.

Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί νικάμε!

Με πίστη στο νέο που δημιουργούμε.

Για μεγάλη παράταξη νίκης τώρα!

Για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Ολοι μαζί μπορούμε!

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Μαζική συμμετοχή για ένα νέο ξεκίνημα

Την προηγούμενη Κυριακή οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, ότι επιθυμούν μια νέα προοδευτική παράταξη. Εμείς οφείλουμε να τους αφουγκραστούμε και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά τους. Στο χέρι μας είναι να εκφράσουμε την αγωνία τους για αλλαγή πορείας της χώρας ολοκληρώνοντας την ανατροπή μέσω της πολιτικής ανανέωσης.

Σήμερα η χώρα χάνει συνεχώς ευκαιρίες. Τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να απαξιώνονται και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτωχοποίησης, οι νέοι φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία, οι αγρότες βλέπουν την ύπαιθρο να ερημώνει. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα αξιοποιώντας και τις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για να βγούμε από την κρίση.

Το νέο δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι προϊόν τολμηρών συγκρούσεων και ανατροπών. Με οδηγό τις αξίες της αξιοκρατίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα όπου η γενιά των παιδιών μας αλλά και η γενιά των γονιών μας θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτοί οι στόχοι μπορούν να εκπληρωθούν καλύτερα με όχημα ένα θεσμικό κόμμα το οποίο θα λειτουργεί με βάση τα πρότυπα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, θα σέβεται τα μέλη του, θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του και στον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Με σύγχρονο προγραμματικό λόγο, καθαρές λύσεις για τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας, της δημοκρατίας και της εξωτερικής πολιτικής, οι προοδευτικοί πολίτες μπορούν να συνεισφέρουν πολλά στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να διευρύνουμε τα όρια της παράταξης. Να την ενώσουμε πραγματικά και όχι με όρους εξουσίας, ώστε να μπορέσει να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου της χώρας και να καταστεί στρατηγικός αντίπαλος της Ν.Δ.

Γι’ αυτό ακριβώς σκοπεύω, στην περίπτωση εκλογής μου, να δρομολογήσω την άμεση διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου, ώστε να λυθούν οριστικά και θεσμικά όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Δεν θα πρέπει να σπαταλήσουμε τη δυναμική που μας προσέφερε η μαζική συμμετοχή των πολιτών σε ατέρμονες εσωτερικές διεργασίες. Οσο πιο γρήγορα φτιάξουμε το νέο μας σπίτι τόσο το καλύτερο για το νέο ξεκίνημα.

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εσάς. Με τη στήριξη των πολιτών, μπορούμε αύριο να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για ένα δημιουργικό σοκ στον προοδευτικό χώρο. Εγγυώμαι για την αλλαγή σελίδας και δεσμεύομαι ότι δεν θα προδώσω ποτέ την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κλείδωσε» η τηλεμαχία για την Παρασκευή
Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων αρχηγών για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, συμφώνησαν για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, την Παρασκευή. Θα μεταδοθεί από τη...
«Κλείδωσε» η τηλεμαχία για την Παρασκευή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο κυνήγι των συμμαχιών
Ζυμώσεις, επαφές, αλλά και αιχμές περιλαμβάνει η ατζέντα των δύο μονομάχων του β' γύρου των εκλογών στην Κεντροαριστερά. Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές,...
Στο κυνήγι των συμμαχιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσυμφωνία για τηλεμαχία την Πέμπτη
Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων αρχηγών για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, ήρθαν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της...
Προσυμφωνία για τηλεμαχία την Πέμπτη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα «δίδυμα» του δεύτερου γύρου
Διεξάγεται την Κυριακή ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη επικεφαλής στην Κεντροαριστερά, όμως ο νικητής προβλέπεται να αναδειχτεί την επόμενη εβδομάδα, στον δεύτερο γύρο. Η «Εφ.Συν.» εξετάζει ποια είναι τα...
Τα «δίδυμα» του δεύτερου γύρου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με τελικό κριτή τη συμμετοχή
Βαρόμετρο για την επιτυχία του εγχειρήματος στην Κεντροαριστερά αποτελεί ο αριθμός των πολιτών που θα λάβουν μέρος στις εκλογές της Κυριακής. Μερικά 24ωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης, ο Νίκος Αλιβιζάτος...
Με τελικό κριτή τη συμμετοχή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιμένουν για Ν.Δ. και... «κυβέρνηση»
Παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις για το φλερτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Κίνημα Αλλαγής δεν αλλάζουν ρότα και υποστηρίζουν ότι ο λαός με την ψήφο του θα αποφασίσει το επόμενο κυβερνητικό σχήμα στη χώρα,...
Επιμένουν για Ν.Δ. και... «κυβέρνηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας