• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.0°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.5°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.4°C
  1 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.3°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.3°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  0 BF
  99%

Τι δεν απάντησε η Μαρέβα Μητσοτάκη

 • A-
 • A+

Γιατί φτιάχνει κάποιος επιχειρηματίας μια υπεράκτια (offshore) εταιρεία σε κάποιο νησί καταμεσής του ωκεανού; Για να πληρώνει χαμηλούς ή μηδενικούς φόρους και για να αξιοποιήσει την έλλειψη ελέγχων για την προέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων. Αλλος λόγος δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό και εγείρονται σοβαρότατα νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα για όποιον πολιτικό ή συγγενικό του πρόσωπο πρώτου βαθμού έχει επιλέξει τέτοιου είδους επιχειρηματικές «οδούς».

Οι τελευταίες αποκαλύψεις ακούμπησαν τελικά το περιβάλλον Μητσοτάκη, καθώς η σύζυγός του, Μαρέβα Μητσοτάκη, είχε δραστηριότητα σε υπεράκτια εταιρεία, κάτι που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των «Paradise Papers» που συγκλονίζουν ολόκληρη την υφήλιο. Θα επιχειρήσουμε να αποσαφηνίσουμε την υπόθεση, επιθυμώντας να φωτίσουμε τις προεκτάσεις της σε όλα τα επίπεδα.

1 Τι ακριβώς έκανε η Μαρέβα Μητσοτάκη; Πότε ιδρύθηκε η εταιρεία και πότε έπαψε να υπάρχει;

Στις 30 Μαρτίου του 2010 καταγράφηκε στα μητρώα των Νήσων Κέιμαν η ίδρυση της Eternia Capital Management, στην οποία ήταν μέτοχος κατά 50% η Μαρέβα Μητσοτάκη. Η εταιρεία συνέχισε να υπάρχει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2015, όταν και διαγράφηκε από τα εταιρικά μητρώα των Κέιμαν. Το 2013 και το 2014 η εταιρεία εμφανιζόταν ενεργή. Η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ. έχει δηλώσει πως ζήτησε να κλείσει η εταιρεία το 2012.

2 Είχε την υποχρέωση η Μαρέβα Μητσοτάκη να δηλώνει την εμπλοκή της στην εταιρεία;

Ολοι οι φορολογούμενοι οφείλουν να δηλώνουν όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και τα μερίδια που κατέχουν σε εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας. Το τι έχει πράξει η Μαρέβα Μητσοτάκη στις φορολογικές της δηλώσεις είναι άγνωστο. Επιπρόσθετα, όσον αφορά τους συγγενείς πολιτικών προσώπων, τα σχετικά στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνονται και σε δηλώσεις «πόθεν έσχες» των αξιωματούχων.

Το ζεύγος Μητσοτάκη έχει δηλώσει ότι βρισκόταν σε διάσταση μέχρι το 2014. Ηταν λοιπόν υποχρεωμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δηλώσει στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που αφορούν τις χρήσεις του 2013, του 2014 και του 2015 πως η σύζυγός του κατείχε το 50% της υπεράκτιας εταιρείας.

3 Η Μαρέβα Μητσοτάκη όμως επιχειρηματολογεί περί του αντιθέτου...

Η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ. δήλωσε στο πλαίσιο της έρευνας για τα «Paradise Papers»: «Πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε από το μητρώο των εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015».

Είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας να μη γνωρίζει πότε έπαψε να υπάρχει τυπικά και οριστικά η εταιρεία της οποίας κατείχε το 50%;

Είναι επίσης δυνατόν μια «επιτυχημένη επιχειρηματίας» όπως η Μαρέβα Μητσοτάκη να δηλώνει πως «με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα»; Οι ισχυρισμοί της δημιουργούν τεράστια ερωτήματα.

4 Ολα αυτά δεν ήταν λίγο-πολύ γνωστά;

Η Μαρέβα Μητσοτάκη σε βιογραφικό της δήλωνε ότι έχει ιδρύσει την εταιρεία Eternia Capital, χωρίς όμως να αναφέρει την πλήρη ονομασία της. Δεκάδες δημοσιεύματα αναφέρουν πως πρόκειται για άλλη εταιρεία, την Eternia Capital Advisors, με έδρα την Ελβετία, που η πλευρά της σημειώνει πως έχει καταγράψει στις σχετικές φορολογικού τύπου δηλώσεις.

Είναι, όμως, ασαφές αν και πώς συνδέονται οι δύο σχεδόν συνώνυμες εταιρείες. Σημειώνεται πως δικηγόρος που εμφανίστηκε να έχει σχέση και με τις δύο εταιρείες δήλωσε ουσιαστικά πως λειτούργησε ως άτυπος μεσάζων για διάφορες πράξεις της υπεράκτιας, αλλά πως «δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση με την Eternia Capital Management [των Νησιών Κέιμαν]». Ζητούνται, λοιπόν, σαφέστερες απαντήσεις από την πλευρά της Μαρέβας Μητσοτάκη.

5 Εχει διαπράξει παρανομία η Μαρέβα Μητσοτάκη;

Οι απαντήσεις της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι μέχρι τώρα εξαιρετικά ασαφείς. Πέραν όμως του νομικού/ποινικού μέρους, το οποίο αποτελεί αρμοδιότητα των διωκτικών και δικαστικών αρχών, υπάρχουν και ζητήματα πολιτικής και ηθικής τάξης:

Η Βουλή ψήφισε τον Ιούνιο του 2016 μια τροπολογία με την οποία απαγορεύτηκε η εμπλοκή των συγγενών πρώτου βαθμού σε εταιρείες εκτός Ελλάδας. Ολα τα κόμματα την υπερψήφισαν, εκτός της Ν.Δ., που αποχώρησε από τη διαδικασία.

Οι νόμοι ψηφίζονται ώστε να πληρωθεί ένα νομικό «κενό» και να ικανοποιηθεί μια κοινωνική ανάγκη. Η Ελλάδα «μάτωσε» από την κρίση, την οποία πλήρωσαν τα φτωχά στρώματα εν αντιθέσει με όσους προσέτρεξαν σε φορολογικούς παραδείσους. Η Μαρέβα Μητσοτάκη, με την offshore εταιρεία της, φαίνεται πως αποτελεί τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνέδριο με το βλέμμα στις κάλπες
Ανεβάζει ρυθμούς η Νέα Δημοκρατία που κινείται στον αστερισμό του 12ου Συνεδρίου με βασικό σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε» και έντονο προεκλογικό άρωμα. Το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος της Πειραιώς ξεκινά σήμερα με...
Συνέδριο με το βλέμμα στις κάλπες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλίμα οξύτητας στον δρόμο προς τις εκλογές
Επικριτικός απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση εμφανίσθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των...
Κλίμα οξύτητας στον δρόμο προς τις εκλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μια οφειλόμενη απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη»
«Το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης, μέχρι η χώρα να φύγει από τα δεσμά των λαϊκίστικων και συντηρητικών δυνάμεων» απαντά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στον πρόεδρο της Νέας...
«Μια οφειλόμενη απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για διγλωσσία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης
Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση για μία σειρά ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα και το μέτωπο της οικονομίας, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «αν τολμά, να δώσει στη δημοσιότητα...
Για διγλωσσία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Περιοδεύων... Κυριάκος
Συνεχίζονται οι αναταράξεις που προκαλεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. το σκάνδαλο Novartis. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Εύβοια, αναφέρθηκε στην υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε για άλλη μια...
Περιοδεύων... Κυριάκος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μαξίμου και Κουμουνδούρου κατά Μητσοτάκη για την... οπισθοχώρηση
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως με τη χθεσινή του ομιλία «ο δήθεν φιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι έχει παραδώσει τα κλειδιά της Ν.Δ. στους ακροδεξιούς». Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εντείνουν τις επιθέσεις στη Ν.Δ.,...
Μαξίμου και Κουμουνδούρου κατά Μητσοτάκη για την... οπισθοχώρηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας