Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πριονίζουν την καρέκλα του Κυριάκου

  • A-
  • A+

Δυο πρώην πρωθυπουργοί της Ν.Δ. φρόντισαν χτες να δείξουν στη Βουλή τη δυσαρέσκειά τους προς τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο μεν Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, φέρεται να είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Σήμερα ο Τσίπρας τον μάσησε και τον έφτυσε». Ο δε Κώστας Καραμανλής, περίπου ένα λεπτό αφότου ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σηκώθηκε και βγήκε από την αίθουσα.

Αυτά τα δυο επεισόδια συνιστούν ουσιαστικά την «κορυφή του παγόβουνου». Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται και πληθύνονται οι δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές διεργασίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές «φατρίες» της Ν.Δ. οργανώνονται, με επακόλουθο την ευθεία αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι αιτίες σαφείς: δημοσκοπική «κόπωση» και κάμψη της Ν.Δ., αδυναμία να παραχθεί αντιπολιτευτικός λόγος στην κυβέρνηση, σοβαρές παλινωδίες στο επικοινωνιακό σκέλος της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Οι «Σαμαρικοί»

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποβαθμίσει τον Αδωνη Γεωργιάδη και να του αφαιρέσει τις αρμοδιότητες του τομεάρχη Αμυνας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για στελέχη που ακολουθούν τον Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά «απομονωμένος» είναι στη Ν.Δ., καθώς μπορεί να «ελέγξει» την πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος που εξελέγησαν με κυρίως δική του επιλογή.

Σε αυτό το σκηνικό κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να θεωρείται η «επανεμφάνιση» του Μεσσήνιου πολιτικού σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν πιστές σε αυτόν τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. Κεντρικός ομιλητής σε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στη Φιλοθέη και αυτή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στις 18 Νοεμβρίου, είναι ο σαφώς «αυτονομημένος» Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ πλέον προαναγγέλλεται σε αυτές η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού.

Η στιγμή κατά την οποία επιλέγει να επανενεργοποιηθεί ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία. Φαίνεται μάλιστα πως η λήψη των σχετικών αποφάσεων επιταχύνθηκε από τις σοβαρότατες αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του γραμματέα της Ν.Δ. με ποινικούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης, πιστός συνοδοιπόρος της Ντόρας Μπακογιάννη, λίγες ημέρες πριν από τις αποκαλύψεις, χαρακτήρισε ουσιαστικά τον Αντώνη Σαμαρά «γιαλαντζί λαϊκιστή» («Κρήτη TV»). Η δήλωση προκάλεσε την «υπόγεια οργή» των «Σαμαρικών» και το μένος δεν κάμφθηκε, παρά την προσπάθεια Αυγενάκη να ανασκευάσει με επιστολή του στην «Εφ.Συν.».

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο «παράγοντας» της επικείμενης έκδοσης μιας ακόμα σαφώς δεξιάς και συντηρητικής εφημερίδας, του «Φιλελεύθερου». Η αυτοαποκαλούμενη «ταξική εφημερίδα» αποτελεί το εκδοτικό επακόλουθο του liberal.gr του Θανάση Μαυρίδη, ενώ στην επιχείρηση απασχολείται ο πρώην κορυφαίος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης.

Οι «Καραμανλικοί»

Το πρόσφατο «λίφτινγκ» στην επικοινωνιακή ομάδα της Ν.Δ. συνοδεύτηκε από τον απόλυτο αποκλεισμό των «Καραμανλικών», κάτι που έγινε δεκτό με οργή από ιστορικά στελέχη της παράταξης. Εκείνος που εκδήλωσε πρώτος την φανερή δυσαρέσκεια, ήταν ο Νίκος Καραχάλιος, πρώην γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.

«Η Ν.Δ. όχι μόνο έχει “ταβανιάσει” και έχει “κολλήσει” σε ένα ποσοστό γύρω στο 28% (ίσως όχι τυχαία ίσο με το ποσοστό που πήρε στις τελευταίες εθνικές εκλογές δύο φορές με τον Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο του ’12 και το Γενάρη του ’15 και μία με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον Σεπτέμβριο του ’15), αλλά σημειώνει μία ελαφρά κάμψη, την ώρα που ο “μεγάλος εχθρός”, ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει εμφανή σημάδια ανάκαμψης, μειώνοντας σε μονοψήφια τη “θηριώδη” διαφορά που μας χώριζε όλο αυτό το διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις σκληρές εκφράσεις του Νίκου Καραχάλιου ήρθε να προστεθεί η ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προ ολίγων ημερών. Στο μανιφέστο έξι σημείων ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε πως η παράταξη «χαρακτηρίζεται από το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση και τον διάλογο σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το κράτος με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα».

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που το ίδιο διάστημα ζήτησε απαντήσεις για την υπόθεση Αυγενάκη και Siemens, ενώ, αναφερόμενος στην πρόσφατα διαγραφείσα Κατερίνα Παπακώστα, σημείωσε πως η βουλευτής «έχει δώσει μάχες πολλά χρόνια τώρα» και πως «όταν δίνεις μια μάχη, δεν περισσεύει κανείς».

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως «Καραμανλικοί» πραγματοποιούν επανειλημμένες συναντήσεις, τόσο εσωτερικές όσο και με κορυφαία στελέχη, που δεν ενστερνίζονται πλήρως την τακτική Μητσοτάκη. Λέγεται, μάλιστα, πως έχει πέσει η ιδέα να πραγματοποιηθεί τη νέα χρονιά «αντι-συνέδριο» μετά το προγραμματικό συνέδριο της Ν.Δ.

«Αδειάσματα»

Εντύπωση έχει προκαλέσει πάντως το γεγονός ότι αρθρογράφοι σε μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στον Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν εξαπολύσει μύδρους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Τράγκας στην «Ελευθερία του Τύπου» στις 27 Οκτωβρίου έγραψε πως «πολλαπλασιάζονται εκείνοι που λένε: [Ο Κ. Μητσοτάκης] “δεν τραβάει” ή “δεν θέλει να τραβήξει“ ή “είναι λίγος”» και προέβλεψε πως θα ανοίξουν πολλά μέτωπα ενάντια στον πρόεδρο της Ν.Δ., λέγοντας: «Οπως και να έχει, ο Παπακώστειος πυρετός είναι σύμπτωμα - παράμετρος του προβλήματος που θα εκδηλωθεί σύντομα».

Αντίστοιχα επικριτικός είχε εμφανιστεί στις αρχές Οκτωβρίου και ο Γιώργος Παπαχρήστος στα «Νέα»: «Αν δεν αλλάξουν στρατηγική στη ΝουΔού, και συνεχίσουν να επαναπαύονται στο μαξιλάρι των δημοσκοπήσεων, το παιχνίδι θα το χάσουν από τα αποδυτήρια, τρία - μηδέν!»

Από πού «πηγάζουν» τα χτυπήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από έναν νεόκοπο εκδότη, που στρέφει όσα μέσα διαθέτει ενάντια στην κυβέρνηση; Ορισμένοι «δείχνουν» προς την πλευρά της κουμπάρας του, της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να έχει ψυχρές σχέσεις με τον αδελφό της, αλλά να είναι αναγκασμένη να τηρεί απόσταση ασφαλείας από τους χειρισμούς του στην ηγεσία της Ν.Δ.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ακραίοι εναντίον συναινετικών
Ανάμεσα σε δύο γραμμές παραπαίει, για άλλη μία φορά, η πολιτική τακτική και στρατηγική της Ν.Δ. Στελέχη όπως ο Κ. Χατζηδάκης επιλέγουν τη συναίνεση, όμως μέχρι τώρα το αντιπολιτευτικό στίγμα το δίνουν οι...
Ακραίοι εναντίον συναινετικών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξύπνησε η κεντροδεξιά συνείδηση 
Τη στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει απόλυτη ελευθερία κινήσεων στην εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του, κορυφαία στελέχη που εκφράζουν την κεντροδεξιά τάση κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μη...
Ξύπνησε η κεντροδεξιά συνείδηση 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ακούνητος ο Αδωνις
Τα σκέφτηκε, τα ζύγισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και έκανε πίσω στο θέμα της κατάργησης των θέσεων των δύο αντιπροέδρων του κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα ήθελε, εν όψει συνεδρίου, να προκαλέσει τη δυσφορία του...
Ακούνητος ο Αδωνις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τρίζει η... καρέκλα του Αδωνη
Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι θέσεις των αντιπροέδρων στο προσεχές συνέδριο της Ν.Δ. άφησε η Μαρία Σπυράκη. Στην κίνηση αυτή σκέφτεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, με...
Τρίζει η... καρέκλα του Αδωνη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποκαλύπτονται τα ψέματα του κ. αντιπροέδρου
Πανικόβλητος ο Αδ. Γεωργιάδης δηλώνει τώρα ότι η καθηγήτριά του είναι... αντισημίτρια. Αν δεν καταλαβαίνει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ότι «ο Αριος, ο Ελλην, ο Λευκός» αναφέρονται σε φυλή και φυλετική υπεροχή,...
Αποκαλύπτονται τα ψέματα του κ. αντιπροέδρου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά στην κυβέρνηση, κουβέντα για Σαμαρά, Άδωνι
Μπορεί οι Αντώνης Σαμαράς και Άδωνις Γεωργιάδης να προκάλεσαν αίσθηση με τις δηλώσεις και τις ενέργειές τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να...
Πυρά στην κυβέρνηση, κουβέντα για Σαμαρά, Άδωνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας