Μετά το σοκ, η περίσκεψη... Το ιστορικό χαμηλό ποσοστό 4,68% και η 7η θέση που κατέλαβε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής δρομολογεί σίγουρα ραγδαίες εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη και την πιθανή απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την προεδρία, πλην όμως στον απόηχο του συντριπτικού αποτελέσματος η ηγεσία και η πλειονότητα των στελεχών επέλεξαν χθες να μην πυροδοτήσουν περαιτέρω τη βεβαρημένη ατμόσφαιρα.
Το ΠΑΣΟΚ περνά δραματικές στιγμές, ενδεχομένως τις χειρότερες στη 41χρονη πορεία του, και το γεγονός αυτό καθιστά άπαντες σκεπτικούς και χωρίς διάθεση για πολλά σχόλια. Αναζητώντας τα αίτια της μεγάλης ήττας υψηλά ιστάμενες πηγές την απέδιδαν στη διάσπαση και τη δημιουργία κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στη φθορά από τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.
«Θα ήμασταν τρίτη δύναμη ακόμη κι αν δεν παίρναμε το συνολικό ποσοστό από το 2,46% που έλαβε ο κ. Παπανδρέου» εκτιμούσαν, κάνοντας λόγο για συνθήκες διχασμού και διχόνοιας που «δηλητηρίασαν» την ήδη συρρικνωμένη και απογοητευμένη κομματική βάση, η οποία στράφηκε είτε σε άλλα ψηφοδέλτια είτε απείχε.
Το κλίμα με την πλευρά Παπανδρέου παραμένει τεταμένο και οι σκληρές εκφράσεις που διατυπώθηκαν για τις «ασυγχώρητες» εθνικές και παραταξιακές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού επαναλαμβάνονταν με την ίδια ακριβώς ένταση. Αντιστοίχως, τα πυρά επέστρεφαν σε παρόμοιο τόνο από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που διαβεβαίωνε για τη συνέχιση της παρουσίας του, έστω και εκτός Βουλής, με το γνωστό επιχείρημα ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βρίσκεται στην αφετηρία της.
Αμφότερα τα στρατόπεδα απέρριπταν την πιθανότητα συμπόρευσης χάριν ενότητας του χώρου, που -όπως αποδείχτηκε- στοίχισε κυρίως στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο νεοπαγές κόμμα του κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα και τη διαφαινόμενη αλλαγή ηγεσίας, ακόμη και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν την εντύπωσή τους ότι ο κ. Βενιζέλος εξετάζει σοβαρά πλέον να αποχωρήσει από το τιμόνι τρία χρόνια μετά την ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων.
Οριστικές αποφάσεις προφανώς δεν έχουν ληφθεί και όπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές του, «όλα θα γίνουν στη βάση συντεταγμένων διαδικασιών, χωρίς βιασύνες και αντιπαλότητες που μας έχουν πληγώσει». Η ατζέντα θα είναι ανοιχτή κι όποιο στέλεχος το επιθυμεί θα μπορέσει να τεθεί στην κρίση των συνέδρων διεκδικώντας τον τίτλο του προέδρου.
Αδιευκρίνιστη είναι εξάλλου η στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ έναντι της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., κάτι που θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση των κομματικών οργάνων και της νέας 13μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται απίθανο να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, ούτε μπορούμε να εγκρίνουμε το πρόγραμμα των κ. Τσίπρα-Καμμένου» έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία. Θα μπορούσε όμως να διερευνηθεί η ψήφος ανοχής, στο πνεύμα των δηλώσεων Βενιζέλου για πολιτική και κοινωνική συναίνεση και της ευχής του «να πάνε τα πράγματα καλύτερα για τον τόπο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας