Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο φίλος μας ο επενδυτής

Σε ποιες «αφανείς» αλλαγές προχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο φίλος μας ο επενδυτής

  • A-
  • A+

Δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση, διά στόματος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, έχει καταλογίσει στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και ότι άγεται και φέρεται πίσω από το άρμα του αντιπροέδρου Αδώνιδος Γεωργιάδη. Πόσο έχει βάση αυτή η κατηγορία και ποιοι είναι οι επιχειρηματίες ή οι εταιρείες που τυγχάνουν ανοιχτά της στήριξης της Ν.Δ. αναζητούμε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Ο προφανής λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται με σθένος σε αυτό το «σπορ» ακούει στη λέξη-καραμέλα της εποχής «επενδύσεις». Δεν αιτιολογεί όμως, ακόμη και για κάποιον κόσμο εντός του κόμματος, τη ζέση που επιδεικνύεται από την ηγετική ομάδα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Οι αντιφρονούντες διατείνονται πως ο κ. Μητσοτάκης «στηρίζει το επιχειρείν, αλλά λησμονεί την κοινωνική οικονομία της αγοράς», σύνθημα των Χριστιανοκοινωνιστών, με τους οποίους η Ν.Δ. βρίσκεται στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο. Τα παραδείγματα που καταγράφουμε είναι πολύ χαρακτηριστικά.

Η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη είναι παγκοίνως γνωστή. Είναι κουμπάρος της αδελφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ ο σύζυγος της Αλεξίας Μπακογιάννη, Ανδρέας Παπαδόπουλος, εργάζεται σε ένα από τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας του.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρνηθεί σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί του, ωστόσο ο θερμός εναγκαλισμός των δύο ανδρών στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δίνει μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Εξάλλου η Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά του Πάνου Καμμένου για τις συνομιλίες του με τον Γιαννουσάκη, πρόταση που απερρίφθη, αλλά έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να κατηγορήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι με αυτήν «η Ν.Δ. ομολογεί τον άρρηκτο δεσμό του αρχηγού της» με τον εφοπλιστή.

Παράδειγμα δεύτερο, η UBER. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Κυρανάκης, πρότεινε οι νέοι άνεργοι να πάρουν τα Ι.Χ. τους και με μια απλή άδεια να τα μετατρέψουν σε ταξί. Δήλωση που ξεσήκωσε τον κλάδο και «μαζεύτηκε» από τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε πως «η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ταξί δεν είναι στην πολιτική της Ν.Δ.».

Η κόντρα

Παρά ταύτα, το κόμμα, διά του αρμόδιου τομεάρχη του, Κώστα Καραμανλή του νεότερου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη φυγή της taxibeat. «Είμαστε με την κοινωνία, με την υγιή επιχειρηματικότητα και με την Ελλάδα που θέλει να καινοτομεί, να αξιολογείται και να προχωράει μπροστά.

»Γι’ αυτόν τον λόγο στηρίζουμε την Beat και κάθε νόμιμη, καινοτόμο πλατφόρμα», είπε, προκαλώντας, σε συνδυασμό και με συνέντευξη που παραχώρησε ο Αδωνις Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την μήνιν του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και στελέχους της Ν.Δ., Θύμιου Λυμπερόπουλου.

Και τέλος η Eldorado Gold. Οταν η εταιρεία «απείλησε» να ματαιώσει την επένδυση, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κάλεσε την κυβέρνηση «να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλει τη στάση της».

Βάσει όλων αυτών, η εσωκομματική αντιπολίτευση διατείνεται πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της από το 1974 που η Ν.Δ. στηρίζει τόσο ανοιχτά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι έως την ανάληψη της προεδρίας από τον Κυριάκο, «τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, η Ν.Δ. ήταν απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εισαγωγή του όρου «διαπλοκή» στην πολιτική ζωή του τόπου από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πατέρα του νυν αρχηγού.

Αν η ρητορική αλλάξει από το νέο επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος, θα φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως, ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός από τις εμφανείς, να προχωρεί και σε «αφανείς» αλλαγές.

Κάποιοι δεν αποκλείουν τη «διακριτική απομάκρυνση» του Τάκη Θεοδωρικάκου, συμβούλου επικοινωνίας του προέδρου, ειδικά μετά την αναβάθμιση του Μακάριου Λαζαρίδη, με τον οποίο ο κ. Θεοδωρικάκος δεν έχει και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, αλλά και την επιστολή-φωτιά του πρώην γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. επί ημερών Κώστα Καραμανλή, Νίκου Καραχάλιου.

Οπως δεν αποκλείουν και τη σταδιακή απομάκρυνση του Αδώνιδος Γεωργιάδη. Το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος δεν είναι πλέον και τομεάρχης Αμυνας δεν θεωρείται τυχαίο, όπως τυχαίο δεν θεωρείται ότι κανείς από το στενό του περιβάλλον δεν περιελήφθη στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου.

Κι ίσως να μην είναι επίσης τυχαίο ότι ο Τάκης Μπαλτάκος, πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί ημερών Σαμαρά και εκ των ηγετών του νεοσυσταθέντος κόμματος, μαζί με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, της Εθνικής Ενότητας, είπε ευθέως σε τηλεοπτική συνέντευξή του πως έχει προτείνει στον Αδωνι να κάνει δικό του κόμμα...

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επικοινωνιακός ανασχηματισμός στη Ν.Δ.
Τα αδιέξοδα στην επικοινωνιακή στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφεραν «νέα» πρόσωπα στο επιτελείο της Πειραιώς. Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές και οι μετακινήσεις στη δημόσια εικόνα της Ν.Δ. Γιατί είναι...
Επικοινωνιακός ανασχηματισμός στη Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με άλλη γραμμή ο Δένδιας
Μια διαφορετική γραμμή από την επίσημη της Ν.Δ. εισηγήθηκε σε ανοιχτή ομιλία του ο πρώην υπουργός, βάλλοντας κατά του λαϊκισμού και της υποτέλειας έναντι των εταίρων και εντός του κόμματός του και καλώντας τον...
Με άλλη γραμμή ο Δένδιας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Αδωνις κάνει παιχνίδι
Η καθαίρεση της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, κατ’ επιταγήν (;) Αδώνιδος Γεωργιάδη, απέδειξε αυτό που είναι...
Ο Αδωνις κάνει παιχνίδι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Κυριάκος σφάζει τομεάρχες στην... ποδιά του Αδώνιδος
Διχασμένη η Ν.Δ. μετά την καθαίρεση της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας του κόμματος. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες δημόσιες αντιδράσεις, του Ευάγγ. Αντώναρου, κυβερνητικού...
Ο Κυριάκος σφάζει τομεάρχες στην... ποδιά του Αδώνιδος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα... δυόμισι η Νέα Δημοκρατία
«Της κακομοίρας»... Μπορεί η γνωστή ελληνική ταινία με τον Κ. Χατζηχρήστο να μην είχε πολιτική χροιά, ο τίτλος της όμως αποδίδει τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η συνομιλία...
Στα... δυόμισι η Νέα Δημοκρατία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην τελική ευθεία με... ασφαλιστικά μέτρα
Στην τελική ευθεία προ της εκλογής του νέου της αρχηγού μπαίνει από σήμερα η Ν.Δ., καθώς οι εσωκομματικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Αγκάθι παρά ταύτα αποτελεί η αίτηση...
Στην τελική ευθεία με... ασφαλιστικά μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας