• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.2°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.8°C
  1 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 6.4°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.1°C
  4 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.1°C
  1 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.5°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.1°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.4°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 7.3°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  43%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Ναι» στην ιδιωτική πρωτοβουλία «όχι» στις συλλογικές συμβάσεις!

 • A-
 • A+

Το ερωτηματολόγιο που έφτιαξε και δημοσίευσε η Ν.Δ. για τα εργασιακά έμοιαζε εξαρχής με «σημαδεμένη τράπουλα» υπέρ των εργοδοτών. Τα αποτελέσματα της «έρευνας» επιβεβαίωσαν απολύτως την αρχική μας εκτίμηση. Στις ερωτήσεις που έθεσε η Ν.Δ. απάντησαν μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την ίδια, 17.844 πολίτες, αριθμός μικρός αν αναλογιστεί κανείς τη φερόμενη εκλογική της δύναμη και τον αριθμό των μελών της.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2016 το κόμμα ανακοίνωσε πως στη δημόσια διαβούλευση για το καταστατικό της συμμετείχαν «15.432 μέλη της Ν.Δ. από όλη την Ελλάδα», ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 είχε ανακοινωθεί πως 400.000 πολίτες ψήφισαν για πρόεδρο της Ν.Δ.

Ετεροβαρής κατανομή

Παράλληλα, όμως, η κατανομή όσων απάντησαν είναι απολύτως ετεροβαρής. Πιο συγκεκριμένα:

■ Το 77,4% ήταν άνδρες, ενώ μόλις το 22,6% γυναίκες

■ Το 24,8% δήλωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες (δεν αναφέρονται αγρότες στην έρευνα), όταν πανελλαδικά ο αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών είναι 1,3 εκατ. άνθρωποι

■ Το 21,9% ιδιωτικοί υπάλληλοι, όταν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,6 εκατ.

■ Το 21,3% δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ πανελλαδικά φτάνουν τις 806.000

■ Το 16,9% συνταξιούχοι, όταν ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα είναι 2,6 εκατ.

■ Το 7% δήλωσε «άνεργος», όταν το πανελλαδικό ποσοστό τους φτάνει το 21,1%

■ Το 8,1% δήλωσε «άλλο (μαθητές/φοιτητές/οικιακά κ.ά.)», όταν οι «μη οικονομικά ενεργοί» πολίτες ανέρχονται -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- σε σχεδόν 4,4 εκατ.

Τι απάντησε όμως αυτό το μη αντιπροσωπευτικό δείγμα;

■ Το 79,7% θεωρεί πως «μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων» είναι προτιμότερη από μια «προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας».

■ Το 87% επιθυμεί από την επόμενη κυβέρνηση «να υιοθετήσει ένα φιλικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, για να δημιουργηθούν νέες δουλειές», ενώ μόνο το 11% θέλει «να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις στο σημείο που ήταν πριν από το μνημόνιο».

■ Το 51,2% θεωρεί μεγαλύτερη απειλή για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας την «υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και του εισοδήματος». Ενδιαφέρον είναι πως μόλις το 2,4% θεωρεί «την εργατική νομοθεσία που παραμένει ανεφάρμοστη».

■ Το 67,3% πιστεύει ότι τα «φορολογικά κίνητρα» πρέπει να προταχθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα, όμως, μόνο το 8,7% προκρίνει τις «αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».

■ Το 67,7% δήλωσε πως θέλει οι όροι εργασίας του να διαμορφώνονται «από τον ίδιο σε συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρείας».

■ Το 47,4% προτίμησε τη «στήριξη του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία θέσεων εργασίας». Το 52,6% απάντησε κάποια από τις άλλες επιλογές, που αφορούν το κοινωνικό κράτος.

«Μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργήσει τις πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη η χώρα μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης στο προσυνέδριο στη Νίκαια. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα να θεσπιστούν «φορολογικά κίνητρα, με απλοποίηση διαδικασιών, μεγαλύτερη κατάρτιση» και «ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιχειρηματικότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δολιοφθορά από... την άτυπη σύμβουλο
Το σενάριο ότι δεν κλείνει η τρίτη αξιολόγηση, ότι οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση οδηγώντας την κυβέρνηση σε παραίτηση και τη Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι της χώρας, αλλά υπογράφοντας 4ο μνημόνιο,...
Δολιοφθορά από... την άτυπη σύμβουλο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση κλάδο με κλάδο
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε κάθε τομέα της οικονομίας ● Στους οινοπαραγωγούς και στον τουρισμό επικεντρώθηκε...
Αντιπαράθεση κλάδο με κλάδο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία
«Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, αφού υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά οι δυνατότητες για στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την...
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας»
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβερνητική ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία κρούει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο στόχαστρο του τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.
«Γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ρουσφέτια α λα 1993 στη ΔΕΗ προβλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων υποσχέθηκε η Φώφη Γεννηματά, καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. για το νομοσχέδιο που προωθεί. Στη δημοσιότητα και η πρόταση του κόμματος για την Πολιτική Προστασία.
Ρουσφέτια α λα 1993 στη ΔΕΗ προβλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις
Ανάπτυξη, επενδύσεις και αποτέλεσμα: σε αυτό το τρίπτυχο φαίνεται να συμπυκνώνεται η πολιτική που τίθεται σε εφαρμογή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Κωστή...
Προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας