• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  83%

82η ΔΕΘ

MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

ΛΑ.Ε.: Με πρόταση για εθνικό νόμισμα στη ΔΕΘ

 • A-
 • A+

Κριτική στο Αλέξη Τσίπρα και «τα αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών» άσκησε ο γ.γ. του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώ παράλληλα κατέθεσε την πρότασή του για μία Ελλάδα «πέρα και έξω από τα μνημόνια, την λιτότητα και την εθνική υποδούλωση».

Στην ομιλία του, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως «ο άλλος δρόμος όχι μόνο είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος» αλλά «προσφέρει ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική στην χώρα (...).

Αφετηρία αυτού του άλλου δρόμου και μιας εναλλακτικής πρότασης κατά τον επικεφαλής της ΛΑ.Ε. «είναι η άμεση έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος και της σύγκρουσης και ρήξης με την νεοφιλελεύθερη ΕΕ».

Ο Παν. Λαφαζάνης, διαπίστωσε πως η Ελλάδα έχει «ένα τεράστιο, παράνομο, επαχθές και κυρίως μη βιώσιμο χρέος» που «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα και ασπιρίνες ούτε είναι δυνατόν να αποπληρωθεί, εκτός και εάν εξοντώσουμε τον ελληνικό λαό, παραδίδοντας στην ξένη κερδοσκοπία ότι έχει και δεν έχει αυτή η χώρα».

Στην πρόταση που κατέθεσε ενώπιον του ελληνικού λαού, ο πρώην υπουργός τόνισε με έμφαση πως ο δρόμος για εθνικό νόμισμα «είναι απολύτως απαραίτητος» για να προχωρήσει η χώρα στην μόνη λύση επιβίωσης και ανάσας που διαθέτει: «την διακοπή αποπληρωμής του χρέους με σκοπό την διαγραφή του».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέφερε το θέμα της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων, «που θα είναι πρώτο μέλημα μιας λαϊκής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ΛΑ.Ε.».

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, παρέθεσε μια σειρά από ζητήματα ξεκινώντας με τη δυνατότητα «να προχωρήσουμε στην αναγκαία εθνικοποίηση των τραπεζών».

 • «Να λύσουμε με ριζοσπαστικό τρόπο το πρόβλημα των υπέρογκων ιδιωτικών χρεών».
 • «Με ένα επιτελικά αναδιοργανωμένο και αποτελεσματικό δημόσιο και με εθνικοποιημένες τράπεζες θα γίνει δυνατή η χορήγηση μεγάλης και με χαμηλά επιτόκια ρευστότητας στην οικονομία, στη βάση ενός νέου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, παραγωγικού μετασχηματισμού και ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας».

Ο Παν. Λαφαζάνης έθεσε ψηλά στην ατζέντα να «μπει ένα τέλος στον μνημονιακό εργασιακό μεσαίωνα» με «την επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και να μπει φρένο στον «κατήφορο των συντάξεων».

Ο γ.γ. του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, διευκρίνισε πως «το εθνικό νόμισμα από μόνο του δεν συνιστά πρόγραμμα ούτε αντιπροσωπεύει πολιτικό προσανατολισμό» και πως «το πάντρεμα του εθνικού νομίσματος με ένα ριζοσπαστικό μεταβατικό πρόγραμμα αναθεμελίωσης της πορείας της χώρας, σαν και αυτό που υποστηρίζει η ΛΑ.Ε, αποτελεί μια σαφή ανατρεπτική πολιτική και κοινωνική επιλογή».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ακόμα πως «η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και η εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματός μας θα θέσει άμεσα την χώρα σε τροχιάς σύγκρουσης και ρήξης με την ίδια την νεοφιλελεύθερη και γερμανοκρατούμενη ΕΕ».

Τέλος, δεν έκρυψε πως το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς «διακηρύσσει ότι στρατηγικός στόχος είναι ο σοσιαλισμός. Ένας καινούργιος σοσιαλισμός του 21ου αιώνα, με βαθιά αδιαπραγμάτευτη δημοκρατία, οικονομική αποτελεσματικότητα και υψηλές παραγωγικές επιδόσεις, πέρα από τα σοσιαλιστικά εγχειρήματα του παρελθόντος , που, παρά τα όποια επιτεύγματά τους, τελικά απέτυχαν».

►Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Το success story για την Ελλάδα, που με μεγάλη ευκολία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ είναι ένα ψέμα, ακόμη πιο μεγάλο και από το ψευδεπίγραφο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων» επισήμανε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό πρόθεση «να γίνει ο Μακρόν της ελληνικής αποικίας και να γίνει πιο μητσοτακικός από τον Μητσοτάκη».

► Ο Παν. Λαφαζάνης γνωστοποίησε πως προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες, για να αποδείξει ότι «η ΛΑΕ τάσσεται όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υπέρ της άμεσης -εδώ και τώρα- συμπαράταξης» . Όπως διευκρίνισε, «με το σχέδιο Β' του Αλέκου Αλαβάνου ήδη έχουμε μία πολύ προωθημένη συνεργασία, η οποία πάει καλά, θα αναβαθμιστεί και θα εκφραστεί και στις εκλογές». Για την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου είπε ότι «τα μηνύματα που έχουμε είναι αρκετά θετικά και ελπιδοφόρα και θα θέλαμε στο φθινόπωρο αυτό να καταλήξουμε σε συνεργασία». Στην ίδια κατεύθυνση απηύθυνε πρόσκληση συμπόρευσης και στο ΚΚΕ, τονίζοντας πως «παρά την αντιενωτική του στάση, του λέμε ότι η θέση του και ο ρόλος του είναι μέσα στην προσπάθεια αυτή».

► Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eldorado για αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, υπογράμμισε: «Η Eldorado εκβιάζει γιατί έχει αποθρασυνθεί από μία παραδομένη κυβέρνηση. Ζητάει τα πάντα, ζητάει να μην έχει καμιά δέσμευση, από καμιά συμφωνία και αντί η κυβέρνηση να πει ευχαριστούμε πολύ, να φύγετε κύριοι από τη χώρα, δεν θέλουμε επενδύσεις που εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση, που καταστρέφουν το περιβάλλον [...] η κυβέρνηση κρατά μία περίπου απολογητική στάση -εκλιπαρεί στην ουσία- και λέει ότι βεβαίως η επενδυτική πολιτική της δεν αλλάζει»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παν. Λαφαζάνης: «Σε τροχιά ασύντακτης πτώχευσης» η χώρα
Τις πολιτικές εκτιμήσεις του για το άμεσο μέλλον της χώρας εξέφρασε ο γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., περιέγραψε με μελανά χρώματα το αύριο, αναμένοντας...
Παν. Λαφαζάνης: «Σε τροχιά ασύντακτης πτώχευσης» η χώρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση
Ολοκληρώθηκε το διήμερο φεστιβάλ της ΛΑ.Ε. στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Χθες πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, γραμματέα του Π.Σ. της ΛΑ.Ε., και τους τρεις...
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κοινή δράση των κομμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς
«Αλλο δρόμο», έξω από το ευρώ, τα μνημόνια, τη λιτότητα και την εθνική υποδούλωση εξακολουθεί να βλέπει ο γραμματέας της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Αφετηρία αυτού του δρόμου και μιας εναλλακτικής πρότασης...
Κοινή δράση των κομμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«5ο μνημόνιο υπέγραψε η κυβέρνηση με την απόφαση του Eurogroup»
Από την Καρδίτσα, ο Γραμματέας του Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας, σχολίασε τη χθεσινή απόφαση της συνόδου υπουργών της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για «5ο και χειρότερο μνημόνιο» που «υπέγραψε η κυβέρνηση με την...
«5ο μνημόνιο υπέγραψε η κυβέρνηση με την απόφαση του Eurogroup»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Λαφαζάνης: «Μνημόνιο - τέρας» το πολυνομοσχέδιο
Φουλ επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον γραμματέα του ΠΣ της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί...
Λαφαζάνης: «Μνημόνιο - τέρας» το πολυνομοσχέδιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παν. Λαφαζάνης: Εθνικό νόμισμα, η μόνη λύση για την Ελλάδα
Την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε εθνικό νόμισμα, εξέφρασε ο γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη μελών και στελεχών του κόμματος στον Πειραιά.
Παν. Λαφαζάνης: Εθνικό νόμισμα, η μόνη λύση για την Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας