Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιμένει σε οικουμενική για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Επιμένει σε οικουμενική για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

  • A-
  • A+

Επίθεση σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Βασίλης Λεβέντης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην 82η ΔΕΘ χαρακτηρίζοντας «οικονομικό νεκροταφείο» την Ελλάδα και υποστηρίζοντας ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι ακόμα πιο αυστηρή και δεν θα κάνει πίσω για το χρέος.

Για ακόμη μία φορά επανέλαβε την πρόταση για την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και το σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Εγώ δεν ζητώ εκλογές, εγώ πιστεύω ότι και αυτή η Βουλή μπορεί να φτιάξει μια κυβέρνηση, να πάρει 240 έδρες, η οποία κυβέρνηση θα έχει την εντολή να μείνει η χώρα στο ευρώ και επιτελέσουμε τις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε.

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί να σώσει, ότι μπορεί να σωθεί» και να διατηρηθεί στην εξουσία «ένα μήνα παραπάνω, δύο μηνες παραπάνω», «από τη μια είναι υπέρ της απλής αναλογικής και από την άλλη λέει "μόνος μου θα σώσω τη χώρα"», ενώ για την κυβέρνηση πρόσθεσε «από τη μια λένε ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υπέρ των επενδύσεων και από την άλλη υπόσχονται θέσεις στο δημόσιο».

Ο πρόεδρος της Ε.Κ. έβαλε και κατά της κ. Γεννηματά, γιατί το κόμμα της ψήφισε την ενισχυμένη αναλογική, με το μπόνους των πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα. «Αυτό δεν θα περάσει έτσι. Θα πετύχουμε να μη βγει αυτοδυναμία, αλλά οι ευθύνες της κ. Γεννηματά είναι τεράστιες», είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Αν δεν υπήρχε το μπόνους της ενισχυμένης θα είχαμε τελειώσει με τον Μητσοτάκη. Είναι ευθύνη της κ. Γεννηματά, που τον διατηρεί στο προσκήνιο και μαζί με τον Μητσοτάκη διατηρεί τη Δεξιά».

Σε ερώτηση για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και γιατί ο ίδιος δεν συμμετέχει, απάντησε ότι ο ίδιος και το κόμμα του για σαράντα χρόνια «πάλεψαν εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι ως κομμάτων», «ως καθεστώτων», τα οποία «κατέστρεψαν τη χώρα», με «σκάνδαλα, ρουσφέτια», κ.τ.λ. και διερωτήθηκε: «Πώς μπορώ να πάω, από ηθικής πλευράς σας ρωτώ;».

Πρέπει να πληρώσουν πρώτα τα διακόσια δέκα εκατομμύρια, τα χρέη, πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για το ένα εκατομμύριο διορισμούς και πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί έδωσαν στον Μητσοτάκη πενήντα έδρες δώρο. Γιατί λένε τώρα ότι "θα δούμε εμείς, μπορεί να μην πάμε με τον Μητσοτάκη". Και τότε γιατί δεν τον αφήνατε με ενενήντα έδρες, χωρίς το μπόνους, για να μπορώ εγώ να τον παλέψω; Καταλάβατε; Δεν μπορούν, οι κύριοι, από κατηγορούμενοι να γίνονται κατήγοροι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έβαλε κατά του δικομματισμού που «επιχειρείται να ξαναστηθεί» από «τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» «με κάθε τρόπο, με τα κανάλια, με τις δημοσκοπήσεις, με τις εφημερίδες». «Αυτοί που πτώχευσαν τη χώρα είναι ξανά στο προσκήνιο με τον ένα, ή με τον άλλο τρόπο και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αμνησία μας και τη λήθη μας. Αυτό προσπαθούν να κάνουν. Δεν θα τους αφήσουμε», είπε.

Μίλησε εκ νέου για πλαστογράφηση δημοσκοπήσεων και ανέφερε περιστατικό με δημοσίευση γκάλοπ που ανέγραφε το δημοσκοπικό ποσοστό της Ε.Κ. κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ενώ η εταιρία δημοσκοπήσεων το είχε υπολογίσει πάνω από αυτό και εντός Βουλής. «Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης τα βασίζει όλα στο να μπουν πέντε κόμματα στη Βουλή. Του απαντώ, από τη Θεσσαλονίκη, ότι και πέντε κόμματα να μπουν η Ένωση Κεντρώων θα είναι μέσα», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της Eldorado Gold και την πρόσφατη ανακοίνωση της, ο κ. Λεβέντης είπε ότι η Ε.Κ. θα κάνει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό να απαντήσει για αυτό το θέμα, διευκρινίζοντας ότι ως κόμμα, δεν έχει λάβει ακόμη θέση για το θέμα, γιατί δεν γνωρίζει «εάν οι περιβαλλοντικοί όροι καλύπτονται». Εάν αυτό δεν ισχύει, είπε ο κ. Λεβέντης, τότε πρέπει η εταιρία να συμμορφωθεί και η κυβέρνηση να χορηγήσει αμέσως τις σχετικές άδειες.

«Καταθέτουν, λένε, στις υπηρεσίες φακέλους που είναι άδειοι, δεν έχουν μελέτες μέσα. Αυτά πρέπει όμως να ελεγχθούν, γιατί είναι ένα κατηγορητήριο που βγαίνει από τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική και δεν μπορώ να το υιοθετήσω απόλυτα», είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Να μας τους φέρει τους φακέλους στη Βουλή».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τους κάλεσε να μονοιάσουν, ανήμερα των Χριστουγέννων
Η Ένωση Κεντρώων καλεί τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας να υπερκεράσουν τις διαφορές τους, συναινώντας στη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, το κόμμα της...
Τους κάλεσε να μονοιάσουν, ανήμερα των Χριστουγέννων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δολοπλοκίες Μητσοτάκη, Φώφης και Σταύρου» κατήγγειλε ο Βασ. Λεβέντης
Νέες δηλώσεις είχαμε από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων που για ακόμα μια φορά έβαλε στο «κάδρο» τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ άφησε τις αιχμές του και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης...
«Δολοπλοκίες Μητσοτάκη, Φώφης και Σταύρου» κατήγγειλε ο Βασ. Λεβέντης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει τον βίο της»
Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η Ένωση Κεντρώων, καθώς σύμφωνα με τον Βασίλη Λεβέντη «πρέπει να τερματίσει τον βίο της το συντομότερο δυνατόν». Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε...
«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει τον βίο της»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ένωση Κεντρώων: Η μειοδοσία συνετελέσθη
Η Ένωση Κεντρώων σχολίασε ότι «ο κ. Καμμένος δέχτηκε τα πυρά αχαριστίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος τώρα τον πέταξε ως λεμονόκουπα. Έπρεπε πριν πάρει το στυλό της μειοδοσίας, ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας να είχε φύγει...
Ένωση Κεντρώων: Η μειοδοσία συνετελέσθη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει και η Ν.Δ. το μερίδιό της
Μερίδιο στη διπλωματική επιτυχία της απελευθέρωσης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων διεκδικεί από χθες η Ν.Δ., καταλογίζοντας στην κυβέρνηση απόπειρα να μονοπωλήσει για λογαριασμό της τα θετικά...
Θέλει και η Ν.Δ. το μερίδιό της
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίθεση στην κυβέρνηση λόγω του... Eurogroup
Πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον απόηχο του άκαρπου Eurogroup. Ειδικότερα, καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ότι υιοθέτησε λανθασμένη διαπραγματευτική τακτική,...
Επίθεση στην κυβέρνηση λόγω του... Eurogroup

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας