• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.3°C
  3 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.5°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.4°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 19.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  85%

Εκκρεμότητα με την ηλεκτρονική ψηφοφορία

 • A-
 • A+

Το ζήτημα της δυνατότητας ψήφου μέσω διαδικτύου για τον νέο ηγέτη της Κεντροαριστεράς -χωρίς να υπάρξει κατάληξη- απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας. 

Τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εξουσιοδότησαν τον επικεφαλής της Νίκο Αλιβιζάτο να στείλει επιστολή στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με το ερώτημα αν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία και δεν θα απειληθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Μόλις δοθεί απάντηση, η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά (την άλλη εβδομάδα) για να κλείσει οριστικά η υπόθεση. 

Για το θέμα είχαν διατυπωθεί ενστάσεις κυρίως από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, που ζητούσε εγγυήσεις για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία κατά την εκλογή. Μία από αυτές, την οποία έθετε ως προϋπόθεση για να συναινέσει στην ψηφοφορία εξ αποστάσεως πέρα από την παραδοσιακή μέθοδο της κάλπης, ήταν η υποχρεωτική με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο, παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού. 

Στον αντίποδα σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι διεκδικητές της αρχηγίας του νέου φορέα, που πήραν δημόσια θέση, τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της εξεύρεσης τρόπου για να ψηφίσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες από τον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο.

Πιο δηκτικός όλων ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σημείωσε (ΣΚΑΪ): «Μερικοί ζητούν οι φοιτητές να πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως μία εβδομάδα πριν για να πάρουν τον σχετικό κωδικό. Γελάνε οι νέοι μας με αυτή την πρόταση. Είναι σαν να λέμε "θα μου στείλεις email, αλλά πριν θα πρέπει να μου το φέρεις και τυπωμένο σε χαρτί"». 

«Δεν εκλέγουμε απλώς πρόεδρο. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία  και τα debates ανοίγουμε νέους προοδευτικούς δρόμους στο πολιτικό σύστημα και στην παράταξη» σχολίασε ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι η ηλεκτρονικής ψήφος αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της δημοκρατικής παράταξης προς την ανοιχτή κοινωνία. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται εξάλλου τόσο ο Γιάννης Μανιάτης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Στο μεταξύ, την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος γνωστοποίησε χθες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Εξηγώντας μέσω δήλωσης το σκεπτικό της επιλογής του, επανέλαβε τη διαφωνία του με το οργανωτικό σκέλος του εγχειρήματος, αφενός διότι -όπως τόνισε- έπρεπε να προηγηθεί της εκλογής επικεφαλής η δημιουργία του ενιαίου κόμματος και αφετέρου διότι αντί ενιαίου φορέα επιλέγεται ο πολυκομματικός, με ορατό κίνδυνο η επόμενη ημέρα να βρει τον χώρο εκ νέου κατακερματισμένο. 

«Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η εκλογή προέδρου ενιαίου κόμματος και όχι η εκλογή συντονιστή κομμάτων και κινήσεων σε έναν πολυκομματικό φορέα. Με αυτά τα δεδομένα δεν θα εμπλακώ στη διαδικασία υποψηφιοτήτων για την εκλογή επικεφαλής» ανέφερε καταληκτικά ο κ. Θεοχαρόπουλος, ζητώντας μια «σύγχρονη, ενωμένη και ανανεωμένη Κεντροαριστερά». 

Στα τέλη του μήνα θα συνεδριάσει η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να αποφασίσει συντεταγμένα τη στάση της επί των υποψηφιοτήτων, έχοντας να διαλέξει ανάμεσα σε ψήφο κατά συνείδηση ή στήριξη κάποιου εκ των υποψηφίων με βάση τα πολιτικά κριτήρια που θα τεθούν. 

Το ΚΙΔΗΣΟ

Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει το προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ώστε να συζητηθεί αν θα υπάρξει ή όχι υποψήφιος από το ΚΙΔΗΣΟ.

Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.», ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να ριχτεί στη μάχη διεκδικώντας την ηγεσία στις 5 Νοεμβρίου. 

Χθες πάντως το ΚΙΔΗΣΟ έδωσε στη δημοσιότητα το πολιτικό του πλαίσιο για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια για μια προοδευτική παράταξη είναι αναγκαία αλλά σε αυτή τη συγκυρία «δεν υπάρχει ακόμα η ώσμωση που θα επέτρεπε την άμεση σύμπτυξή της σε ενιαίο φορέα ούτε το έδαφος για ένα νέο μεγάλο φορέα που θα ξεκινούσε από το μηδέν, σβήνοντας μονομιάς ιστορία, μνήμες και παραδόσεις». 

Από την πλευρά των Κινήσεων Πολιτών διευκρινίστηκε ότι -μέχρι στιγμής- δεν έχει ληφθεί λάβει καμία απόφαση για τη στήριξη οποιουδήποτε υποψηφίου και τα συλλογικά όργανα θα αποφασίσουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Τέλος, εντός της ημέρας και μέσω βίντεο που θα ανεβάσει στο διαδίκτυο θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πολιτική ανανέωση με βάση αξίες και αντιλήψεις»
«Όσοι έχουν ταυτιστεί με κακώς κείμενα είναι προφανές ότι με εμένα δεν θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς,...
«Πολιτική ανανέωση με βάση αξίες και αντιλήψεις»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρούσμα νοθείας στις εκλογές της Κεντροαριστεράς
Παραφωνίες που δυσφημούν το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς -έστω κι αν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα- έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τις εκλογές του α’ γύρου. Ψήφισαν τηλεφωνικά...
Κρούσμα νοθείας στις εκλογές της Κεντροαριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλειδί η προσέλευση
Αισιόδοξος για τις εκλογές της Κυριακής στην Κεντροαριστερά ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος ωστόσο προειδοποιεί ότι αν ψηφίσουν μόνο 50-70 χιλιάδες άτομα, «δεν...
Κλειδί η προσέλευση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πώς σημαίνουν τις... καμπάνιες
Με στόχο την προεδρία, αλλά διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική ακολουθούν οι 10 υποψήφιοι αρχηγοί του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ορισμένοι από τους διεκδικητές έχουν υιοθετήσει παραδοσιακές μεθόδους ενώ...
Πώς σημαίνουν τις... καμπάνιες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οδηγός επιβίωσης για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά
Οι διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού στον νέο φορέα. Η «Εφ.Συν.», σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, αξιοποίησε πληροφορίες και τα μέχρι στιγμής δεδομένα και παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό...
Οδηγός επιβίωσης για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τρεις νέες ημερομηνίες
Στις 26 Νοεμβρίου ή 3 Δεκεμβρίου ή το αργότερο 10 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα στηθούν τελικά οι κάλπες στην Κεντροαριστερά. Πρόταση Θεοδωράκη και πινγκ πονγκ ευθυνών για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Τρεις νέες ημερομηνίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας