Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψυχρή υποδοχή της εξόδου από την αντιπολίτευση
EUROKINISSI

Ψυχρή υποδοχή της εξόδου από την αντιπολίτευση

  • A-
  • A+

Με κριτική κατά της κυβέρνησης υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές με το 5ετές ομόλογο. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στάθηκαν κυρίως στο επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 4,625%, χαρακτηρίζοντάς το ως υψηλό σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς. 

Νέα Δημοκρατία

Η Ν.Δ., με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ως ανίκανη την κυβέρνηση και σημειώνει πως οι όροι του δανεισμού θα ήταν καλύτεροι εάν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ν.Δ.:  

Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές. Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό. Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο.

Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Μια Κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς. 

Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα. Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα! Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, τονίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε δική της ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής: 

Ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως «…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story». Η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο.

Η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζουμε μάλιστα οι βεβιασμένες επιλογές τους να μην μας παγιδέψουν σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, που θα επηρεάσουν μελλοντικά την βιωσιμότητα του χρέους.

Η σύγκριση περαιτέρω του σημερινού επιτοκίου με αυτό του 2014 πρέπει να γίνει ψύχραιμα και αντικειμενικά. Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα. Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δισ. ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δισ. ευρώ.

Είναι όμως αναγκαίο να επισημάνουμε περαιτέρω ότι:

  • Είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος.
  • Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
  • Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060.
  • Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα.

Όσο ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική. Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας.

ΚΚΕ

Με ένα λιτό σχόλιο, το ΚΚΕ αναφέρθηκε στην επιστροφή της χώρας στις αγορές: 

Το τίμημα, που πληρώνει ο λαός για την όποια «εμπιστοσύνη» των αγορών, που σηματοδοτεί ο νέος δανεισμός, με τη λεγόμενη «έξοδο στις αγορές», είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έλθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και για να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το Ποτάμι

Στο επιτόκιο στάθηκε κι ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Alpha 98.9, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: 

Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2 και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας; 

Ένωση Κεντρώων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, υποστήριξε πως «στις αγορές βγαίνουμε γιατί διαφορετικά θα πτωχεύαμε». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λεβέντης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: 

Χρωστάμε του Σαμαρά το ομόλογο. Το ομόλογο αυτό έχει λήξει εδώ και τέσσερις ημέρες. Εάν λοιπόν, δε βγαίναμε στις αγορές πώς θα πληρώναμε; Το ομόλογο θα είναι με αγγλικό δίκαιο, αυτό σημαίνει, ότι το κεφάλαιο και ο τόκος είναι κλειδωμένα, δεν μπορεί να χαριστεί ούτε ένα ευρώ... Υπάρχει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και οι δυο έχουν διαπράξει έγκλημα και για αυτό δε λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, υψηλά επιτόκια, αγγλικό δίκαιο και στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική. Θα δανειστούμε με 4,7 ή 4,8 επιτόκιο τη στιγμή που δανειζόμαστε από τον μηχανισμό με 1,2. Εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις, εάν δε γίνουν επενδύσεις, η χώρα προοπτική δεν έχει.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προεκλογικές για την αντιπολίτευση οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες
Με σκληρή κριτική, καταγγελίες για παραπλάνηση και εξαπάτηση των πολιτών και την εκτίμηση ότι έρχονται εκλογές απαντά η αντιπολίτευση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Στην πλειονότητά τους, υποστηρίζουν ότι...
Προεκλογικές για την αντιπολίτευση οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για το παράλληλο πρόγραμμα
Η απόφαση για αναβολή της συζήτησης στη Βουλή τού νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα επέφερε πολιτικές αντιδράσεις, με σύσσωμες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να εκμεταλλεύονται τις ευρωπαϊκές πιέσεις,...
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για το παράλληλο πρόγραμμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολιτευτική κριτική με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τη διαπραγμάτευση και εν όψει ακόμη ενός κρίσιμου Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς...
Αντιπολιτευτική κριτική με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εξέδωσαν, σήμερα, όλα τα κόμματα, με μηνύματα για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και για τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες
Τα κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για παρέμβαση στη δικαιοσύνη
Ομαδικά πυρά προς την κυβέρνηση με αιχμές ή ευθείες κατηγορίες περί παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης και καταγγελίες για θεσμική εκτροπή εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την υπόθεση...
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για παρέμβαση στη δικαιοσύνη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης από τα κόμματα
Την καταδίκη τους για τη βομβιστική επίθεση στον Άγιο Διονύσιο εκφράζουν τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, την οποία χαρακτηρίζουν πράξη δειλίας και σημειώνουν ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρότερες συνέπειες....
Καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης από τα κόμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας