• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%

Χαμόγελα, προσδοκίες και διλήμματα

 • A-
 • A+

Πρώτο δείγμα θετικό για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την προσπάθεια ενοποίησης και ανασυγκρότησης του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας περίσσεψαν τα χαμόγελα, η αισιοδοξία και η πεποίθηση ότι αυτή τη φορά η απόπειρα επανεκκίνησης για μια νέα αρχή για την Κεντροαριστερά θα στεφθεί με επιτυχία.

«Δεν επιστρέφουμε, επιστρέψαμε» τόνισε με έκδηλη ικανοποίηση στους δημοσιογράφους το μεσημέρι του Σαββάτου αλλά και χθες στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά, επιχειρώντας να μεταφέρει την αίσθηση που είχε αποκομίσει από την απήχηση των μηνυμάτων τα οποία έστειλε το συνέδριο στην κοινωνία.

Στους ιθύνοντες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επικρατεί κλίμα ευφορίας, καθώς εκτιμούν ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτυγχάνονται με το παραπάνω και πλέον γεννιούνται αυξημένες προσδοκίες και δυναμική για τη συνέχεια.

Κατ’ αρχάς εξασφαλίστηκε η πολυπόθητη ενότητα και η μέγιστη συσπείρωση μεταξύ των στελεχών του χώρου, τόσο σε επίπεδο κοινής παρουσίας όσο και σε επίπεδο υιοθέτησης ενός κοινά αποδεκτού δρόμου στην πορεία προς τον νέο φορέα.

Η τοποθέτηση του Κ. Σημίτη

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερναν τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα ενωτική παρέμβαση, προσαρμοσμένη σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο που προκρίνει η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος, σημείωσε ωστόσο ότι «νέα κόμματα δεν προέρχονται από το μηδέν, αλλά χτίζονται σε προσπάθειες και απόψεις που υπάρχουν ήδη».

Ενδεικτική της στήριξης του Κώστα Σημίτη είναι εξάλλου η οργανωμένη επανεμφάνιση κορυφαίων στελεχών της «εκσυγχρονιστικής» περιόδου, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Χριστοδουλάκης, Τάσος Γιαννίτσης και Νίκος Μπίστης.

Κατά ορισμένες πηγές, η Φ. Γεννηματά έχει δεσμευτεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό για διάφορες υποθέσεις από το παρελθόν που τον αφορούν (π.χ. εισαγγελική παρέμβαση για την αγορά του συστήματος C4I), ενώ κατά άλλες πληροφορίες θα τον προτείνει το 2020 για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Συναινετικός και υποστηρικτικός της προσπάθειας για το χτίσιμο «της νέας παράταξης της σύγχρονης Αριστεράς» ήταν από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου.

Δεύτερον, η Φ. Γεννηματά εισηγήθηκε ένα σαφές και προωθητικό χρονοδιάγραμμα βημάτων για την εκλογή αρχηγού από τη βάση και την ίδρυση του νέου φορέα, που αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους τους υποστηρικτές της.

Σε κάθε περίπτωση ενισχύει έτι περαιτέρω τις πιθανότητες να επικρατήσει στην κούρσα και δυσκολεύει τις αρνητικές απαντήσεις όσων εξακολουθούν να διακατέχονται από καχυποψία.

Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει η «Εφ. Συν.», πρότεινε την επιτάχυνση των εξελίξεων με εκλογή αρχηγού τον Οκτώβριο και ιδρυτικό συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2017.

Για τη δε θεσμική θωράκιση και αξιοπιστία της διαδικασίας ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής υπό τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.

Πρόκειται για μια κίνηση που φέρνει το Ποτάμι πιο κοντά στις διεργασίες, αφενός διότι παρόμοιο μοντέλο διαδικασιών είχε ζητήσει ο Στ. Θεοδωράκης και αφετέρου διότι ο κ. Αλιβιζάτος είναι ένα πρόσωπο που διασφαλίζει το αδιάβλητο της εκλογής.

Σημειώνεται ότι από τη Σεβαστουπόλεως είχαν προτείνει το 2015 τον συνταγματολόγο, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στίγμα, στο επιτελείο της ΔΗΣΥ επισήμαιναν ότι αποκρυσταλλώθηκε η στρατηγική της αυτόνομης πορείας, με ταυτόχρονη οριοθέτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο η πόρτα παραμένει κλειστή, και της Ν.Δ. που αποτελεί τον πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο.

Ως εκ τούτου ως εκλογικός στόχος τίθεται η αλλαγή των συσχετισμών έτσι ώστε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή του προοδευτικού πόλου, επιβάλλοντας την εθνική συνεννόηση με κυβέρνηση ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Θέλουμε και θα είμαστε μέρος της λύσης, όμως δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός» διευκρίνισε στο κλείσιμο του συνεδρίου η κ. Γεννηματά. Βεβαίως, όπως υπογραμμίζουν πολιτικοί παράγοντες, τα διλήμματα για την πορεία προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά θα ενταθούν μετεκλογικά και τότε δεν θα υπάρχει περιθώριο για ίσες αποστάσεις.

Για την ώρα, η Κεντροαριστερά αντιμετωπίζεται ως «πολύφερνη νύφη».

«Tα πολιτικά σχέδια Αριστεράς και Δεξιάς ήταν και θα παραμένουν ασυμφιλίωτα και ευθέως ανταγωνιστικά... Η Κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει», είπε στο χαιρετισμό του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έτεινε χείρα μελλοντικής συνεργασίας στη ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι «είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου».

Ικανοποιημένοι για τη ροή των πραγμάτων δήλωναν εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας ότι επιβεβαιώθηκε ο διακριτός ρόλος τους εντός του σχήματος και δικαιώθηκε η επιμονή τους να εκλεγεί ο αρχηγός και να διεξαχθεί το ιδρυτικό συνέδριο εντός του 2017.

Στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου για διπλή κάλπη, ώστε να «μιλήσει» η βάση για το αν το νέο κόμμα θα είναι ενιαίο ή ομοσπονδιακό.

Στα κέρδη του τριημέρου συγκαταλέγεται η απόφαση σύμπλευσης του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ακούγοντας τον οδικό χάρτη της Φ. Γεννηματά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αποπομπή του από την Ωρα Αποφάσεων που είχαν ιδρύσει με τον Γ. Φλωρίδη και την Αννα Διαμαντοπούλου.

Στη λήξη του συνεδρίου εγκρίθηκαν (με μία λευκή ψήφο) οι εισηγήσεις των πολιτικών θέσεων, το Σχέδιο Ελλάδα (προγραμματικές θέσεις για την έξοδο από την κρίση), οι αρχές οργανωτικής λειτουργίας με τη σύσταση ενός 50μελούς οργάνου και το νέο σύμβολο-έμβλημα, επηρεασμένο από «Τα ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη.

Μονομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, καθώς επέλεξε να απουσιάζει στην πρεμιέρα του συνεδρίου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις πρακτικές και τις ενέργειές της τείνει να μετατρέψει τη χώρα σε Κολομβία, ενώ διαφοροποιούμενος από το αφήγημα της Φ. Γεννηματά έδειξε προς την κατεύθυνση της συμπόρευσης με τη Ν.Δ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συναντήσεις εν όψει εσωκομματικών διαδικασιών
Τις πρώτες κατ’ ιδίαν συναντήσεις μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξεκίνησε σήμερα η Φώφη Γεννηματά, στην πορεία που η ίδια δρομολόγησε για την εκλογή αρχηγού και τη δημιουργία του νέου φορέα. Το...
Συναντήσεις εν όψει εσωκομματικών διαδικασιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το συνέδριο στους... διαδρόμους
Όλα τα παραλειπόμενα από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΕΦ: τα χαμόγελα, η διπλωματία και ο χορός της Φώφης Γεννηματά, η αποθέωση προς τον Γιώργο Παπανδρέου, τα γενέθλια της Μαρέβας Μητσοτάκη,...
Το συνέδριο στους... διαδρόμους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε»
Με τη φράση «Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε» άνοιξε την ομιλία της στο συνέδριο η Φώφη Γεννηματά, η οποία επανέλαβε την πρόταση για συνεννόηση των κομμάτων γύρω από μια εθνική γραμμή. Νωρίτερα είχε παρουσιάσει το...
«Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παίρνουν θέση για νέο φορέα και εκλογή αρχηγού
Με ομιλίες στελεχών και συζητήσεις στα εργαστήρια πολιτικής συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με...
Παίρνουν θέση για νέο φορέα και εκλογή αρχηγού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διπλή κάλπη προτείνει ο Θεοχαρόπουλος
Πρώτα η δημιουργία του νέου ενιαίου κόμματος και μετά η εκλογή αρχηγού. Αυτή τη θέση διατύπωσε στη χθεσινή ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διαφωνώντας επί της ουσίας με την πρόταση της...
Διπλή κάλπη προτείνει ο Θεοχαρόπουλος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το συνέδριο της ΔΗΣΥ
Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τα σενάρια για τον νέο φορέα, οι θέσεις της Φώφης Γεννηματά, ο ρόλος Ε. Βενιζέλου, Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, το προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα και το ενδεχόμενο...
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το συνέδριο της ΔΗΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας