Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων μίλησε ο Μητσοτάκης

Για ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων μίλησε ο Μητσοτάκης

  • A-
  • A+

Λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα δοθεί μία συνολική λύση στην οποία θα περιλαμβάνεται το ζήτημα του δημόσιου χρέους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να προτάξει το ζήτημα των «δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη» η χώρα. 

Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να συναινέσει σε μια «εθνική γραμμή» για τη διεκδίκηση της απομείωσης του χρέους, παρότι εσχάτως η Ν.Δ. διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως αυτό αποτελεί εθνικό στόχο.

Μιλώντας στο συνέδριο Concordia 2017, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση «λόγω ιδεοληψίας δεν μπορεί και δεν είναι στην πράξη δεσμευμένη στις δομικές αλλαγές του προγράμματος διάσωσης». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, καθώς -όπως τόνισε- «μόνο τότε, θα μπορούσε να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας την καλύτερη δυνατή συμφωνία, όχι μόνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά κυρίως για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αφορούν στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». 

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να γίνει σαφής στην αναφορά του για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να παραλείψει τις βολές κατά της κυβέρνησης: «Όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις, δεν αναφέρομαι μόνο στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Είναι αδιανόητο για μένα το γεγονός ότι –την ώρα που μιλάμε– η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την Παιδεία, που γυρνάει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του ’80… Όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις, δεν εννοώ μόνο το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ή την προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Αυτές είναι σίγουρα σημαντικές, αλλά οι βαθιές τομές που έχει ανάγκη αυτή η χώρα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και τη διαρκή μετεκπαίδευση, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τα απαραίτητα προσόντα να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές προκλήσεις».

Βεβαίως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στις ευθύνες των εταίρων της χώρας στο θέμα του χρέους: «Οι δανειστές δεν κράτησαν την υπόσχεση που έδωσαν το Νοέμβριο του 2012 αναφορικά με το χρέος. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας κατέστη σαφώς λιγότερο βιώσιμο τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια λύση για το χρέος προκειμένου να μπορούμε να ελπίζουμε σε μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας». 

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στα θέματα της επιχειρηματικότητας, της ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων: 

Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι ο τρόπος που οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν την επιχειρηματικότητα. Οι Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά επιτυχημένες στο να αξιοποιούν το ιδιωτικό κεφάλαιο υποστηρίζοντας νέες καινοτόμες ιδέες. Επιτρέπουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις να λάβουν εύκολα χρηματοδότηση, να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση και για την Ελλάδα. Βλέπουμε την άνοδο μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της κρίσης. Νέοι άνθρωποι στρέφονται στην επιχειρηματικότητα, αντί να αναζητήσουν μια θέση στο Δημόσιο. Εκτιμώ ότι αυτή είναι  μια υγιής εξέλιξη. Ωστόσο, προφανώς, απαιτείται ένα ολόκληρο πλαίσιο, προκειμένου να στηριχθούν τέτοιες προσπάθειες. 
 
⇒ Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, η εσωστρέφεια που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ αλλά και το Brexit θα δώσουν – μετά και τις γερμανικές εκλογές – την απαραίτητη ώθηση για να κινηθούμε μπροστά όσον αφορά στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ. 
 
Δεν νοείται ελευθερία χωρίς ασφάλεια. Το να νιώθουμε φόβο στις ίδιες μας τις πόλεις και να νιώθουμε ότι απειλούνται οι ζωές μας είναι κάτι που δεν μπορούμε να ανεχθούμε. 
 
 Έχουμε το παράδειγμα των Η.Π.Α. όπου η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας συνεισέφερε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτή είναι μια τάση που θα μπορούσε να επικρατήσει και στην Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας.
 
Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Είναι πιθανό να βρισκόμαστε σε ένα σημείο της ανθρώπινης ιστορίας όπου τα κέρδη και ο πλούτος που παράγεται να μην είναι απαραίτητα συνδεδεμένα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην κατάργηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων». 
 
Σήμερα, δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το δημόσιο από τον ιδιωτικό βίο. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν βαρύ τίμημα για τη συμμετοχή τους στα κοινά.

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στενά τα περιθώρια εάν η συμφωνία έχει κυρωθεί στη Βουλή»
Εμμένει να μιλάει για δρομολόγηση τετάρτου μνημονίου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος...
«Στενά τα περιθώρια εάν η συμφωνία έχει κυρωθεί στη Βουλή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσκολλημένη στο 2014 η Ν.Δ.
«Η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014» υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, όπου ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του...
Προσκολλημένη στο 2014 η Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιστροφή στο... 2012
Στη Ν.Δ. ισχυρίζονται πως δεν είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Ελλείψει άλλου αφηγήματος, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Κ....
Επιστροφή στο... 2012
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ποιος Σόιμπλε; Η κυβέρνηση φταίει
Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Ν.Δ. για το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις στο προχθεσινό Eurogroup. Δίχως ούτε μία αναφορά στους δανειστές και στις ευθύνες τους η αξιωματική αντιπολίτευση έριξε...
Ποιος Σόιμπλε; Η κυβέρνηση φταίει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Βαριά μέτρα τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για χρέος στο μέλλον»
Φουλ επίθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εναντίον της κυβέρνησης, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου για...
«Βαριά μέτρα τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για χρέος στο μέλλον»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση ουδέποτε πίστεψε στο Ελληνικό
Στην ανάγκη για ξένες επενδύσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αυτή τη φορά κατά την επίσκεψή του στο Ελληνικό από όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ουδέποτε πίστεψε στο Ελληνικό».
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση ουδέποτε πίστεψε στο Ελληνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας