Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποια... μύγα τσίμπησε τον Κυριάκο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, μας εξήγησε ότι φταίνε οι δανειστές διότι δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα του... 2012

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ποια... μύγα τσίμπησε τον Κυριάκο;

  • A-
  • A+

Και ξαφνικά η Ν.Δ. έγινε πιο... συναινετική. Ή τουλάχιστον έτσι το ερμήνευσαν κάποιοι.

Διά στόματος αρχηγού από τη Θεσσαλονίκη τέθηκαν ως «εθνική προτεραιότητα» το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (ΕSM), οι δύο στόχοι δηλαδή που θέτει ως προτεραιότητα και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Kαι σαν να μην έφτανε αυτό, η ηγεσία της Πειραιώς «ανακάλυψε» πως έχουν ευθύνες και οι δανειστές, δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα για το ναυάγιο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Οι δανειστές φταίνε επίσης διότι, όπως μας εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα του... 2012, δηλαδή επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Σημαίνουν άραγε όλα αυτά ότι αιφνιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να «βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση σε περίπτωση που και στις 15 Ιουνίου, στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, δεν ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση ή δεν κλείσει καν η αξιολόγηση;

Με τα μέτρα συμφωνεί

Κάθε άλλο. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Ν.Δ. διατείνονται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε στην πραγματικότητα να «μαλακώσει» τη στάση του και να ρίξει βολές και κατά των δανειστών -ηπιότατες είναι η αλήθεια- καθώς η κομματική του βάση δυσαρεστήθηκε από την ανακοίνωση του κόμματος μετά τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα.

Η βάση του κόμματος, κατά τους ίδιους, είδε με ανακούφιση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. να ψηφίζουν, μόνοι αυτοί, τα επαχθή μέτρα που απαίτησαν οι δανειστές. Μέτρα με τα οποία η Ν.Δ. δεν διαφωνεί επί της ουσίας, παρότι μιλά για ένα άλλο μείγμα πολιτικής, αλλά τα καταψήφισε στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί.

Τακτική όμως που δεν βρίσκει σύμφωνους τους πάντες εντός κόμματος, πολύ περισσότερο που υπάρχει η αίσθηση ότι είναι ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης που κινεί τα νήματα και δίνει τη γραμμή.

Οι δυσαρεστημένοι, με βάση όλα όσα προαναφέραμε, από τη «χαιρέκακη» ανακοίνωση του κόμματος, που απέδιδε την ευθύνη αποκλειστικά στην κυβέρνηση για το ναυάγιο του Eurogroup, δίχως λέξη για τους δανειστές, δεν ήταν λίγοι.

Αυτούς εξέφρασε άλλωστε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Δένδιας, στην ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο την Πέμπτη, όταν, με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια από τον αρχηγό της Ν.Δ., επέρριψε ευθύνες και στους δανειστές: «Θέλουμε την Ελλάδα ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οχι ένα κράτος επαιτών, υποτελών της Γερμανίας και των δανειστών. Εχουν και αυτοί τις μεγάλες ευθύνες τους που βρισκόμαστε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε. Ερχεται η ώρα που θα τους κοιτάξουμε στα ίσια. Θα μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα τους, όχι πίσω τους.

Συνέταιροι και φίλοι, όχι υπήκοοι και όμηροι». Παρεμπιπτόντως, κάποιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Δένδια σε κάποια επόμενη φάση να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Πιο προσεκτικά...

Ολα αυτά ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβάλει κατά τι τη στάση του προκειμένου, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του στο κόμμα, να μη γίνεται τόσο εμφανές ότι μόνος στόχος του είναι η κατάκτηση της εξουσίας, ανεξαρτήτως αν η χώρα καταστρέφεται.

Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει πως, αν οι εξελίξεις αποβούν αρνητικές, θα καθίσει εν μιά νυκτί στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για να χαράξουν εθνική γραμμή.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τις διαρροές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίες οι πληροφορίες που διοχετεύονται, βάσει των οποίων «σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα του “τέταρτου μνημονίου” (σ.σ. έτσι αποκαλούν τα νέα μέτρα) κρίνονται αρνητικά σε ποσοστό πάνω από 85%.

Σε ποσοστό 87% οι πολίτες ανησυχούν ότι η ζωή τους τον επόμενο χρόνο θα γίνει χειρότερη. Η εικόνα δε του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει συντριπτικά καλύτερη σε σχέση με αυτή του κ. Τσίπρα, καθώς υπερέχει όχι μόνο σε δημοτικότητα και καταλληλότητα για πρωθυπουργός, αλλά και σε επιμέρους ποιοτικούς δείκτες, όπως ικανότητα να φέρει επενδύσεις, να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις κ.λπ.».

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Γαλάζια» πολυγλωσσία για τη συμφωνία
Με αμηχανία και εμφανή διπλή γλώσσα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία τη συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup: σκληρές εκφράσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ήπιοι τόνοι από τον Ν. Δένδια, θετικά σημεία...
«Γαλάζια» πολυγλωσσία για τη συμφωνία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναζητά σωσίβιο στην οικονομία
Ελπίζοντας αυτή τη φορά να είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής για την παράταξή του στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στη Βουλή αντί για τον Αντώνη Σαμαρά που ήταν κατά την πρόταση δυσπιστίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Αναζητά σωσίβιο στην οικονομία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προ ημερησίας για την οικονομία ζητάει ο Μητσοτάκης
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο και ρύθμιση που «απέχει πολύ,...
Προ ημερησίας για την οικονομία ζητάει ο Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σφιγμένος με Τσίπρα άνετος με τον Βέμπερ
Στον Αλέξη Τσίπρα, επιφυλάχθηκε να τα πει στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που ο ίδιος έχει ζητήσει. Στο πρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ βρήκε έναν...
Σφιγμένος με Τσίπρα άνετος με τον Βέμπερ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογές και πάλι στο τραπέζι
Το αίτημα για εκλογές επανέφερε ευθέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος την περασμένη Παρασκευή. Με μια ομιλία-κατηγορώ...
Εκλογές και πάλι στο τραπέζι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ποιος Σόιμπλε; Η κυβέρνηση φταίει
Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Ν.Δ. για το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις στο προχθεσινό Eurogroup. Δίχως ούτε μία αναφορά στους δανειστές και στις ευθύνες τους η αξιωματική αντιπολίτευση έριξε...
Ποιος Σόιμπλε; Η κυβέρνηση φταίει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας