Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ Γ.

Βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ

  • A-
  • A+

Σοβαρή κρίση ξέσπασε αιφνιδίως στο ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο, αλλά και την ευρύτερη προοπτική ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τις δυνάμεις που εκφράζουν ο γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης με τον προκάτοχό του και νυν ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη ανοίγει μια βαθιά πληγή για το ΠΑΣΟΚ -σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο- που πολύ δύσκολα θα επουλωθεί, όπως εκτιμούν έμπειροι κομματικοί παράγοντες.

Είναι ενδεικτικές οι βαριές αλληλοκατηγορίες που ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές το τελευταίο 48ωρο. Εκ μέρους της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Ξεκαλάκη χρέωναν απόπειρα υπονόμευσης και διάλυσης της προσπάθειας ανάκαμψης και απηύθυναν την αυστηρή προειδοποίηση πως δεν θα ανεχθούν παιχνίδια και δούρειους ίππους «έξω - παραταξιακών συμφερόντων» .

«Τα παιδία του μηχανισμού που ταλαιπωρεί την παράταξη τα τελευταία 5 χρόνια παίζει. Ευτυχώς για την παράταξη και ατυχώς για τους ίδιους εν ου παικτοίς», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Αυταρχικές λογικές «τύπου Ερντογάν» καταλόγιζε από τη δική της μεριά η πτέρυγα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Σε μια πρώτη αντίδραση διαχείρισης της έκρυθμης κατάστασης η Φώφη Γεννηματά συγκαλεί αύριο την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπου, σύμφωνα με στενούς της συνεργάτες, θα ετοιμάσει δυναμική απάντηση, ανακοινώνοντας άμεσα «τις επιβεβλημένες πολιτικές πρωτοβουλίες».

Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», στις σκέψεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι δύο επιλογές, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη εξέλιξη: Πρώτον, η εξαγγελία διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου προεδρικοί και αντιπολιτευόμενοι να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Δεύτερον, η καθαίρεση του γραμματέα Στέφανου Ξεκαλάκη με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει τις κομματικές αποφάσεις. Για να συμβεί αυτό πάντως, πρέπει είτε ο γραμματέας να παραιτηθεί είτε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Υποβόσκουσα κόντρα

Η σύγκρουση που υπέβοσκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκδηλώθηκε ανοιχτά στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου έχει χαρακτηριστικά διαφωνίας τόσο επί των οργανωτικών όσο και επί των πολιτικών στοχεύσεων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ό,τι αφορά την επιχειρούμενη διεύρυνσή της, καθώς και τη μετεξέλιξη σε ενιαίο φορέα.

Η κ. Γεννηματά βασιζόμενη στην απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Συμπαράταξης ζήτησε από τα μέλη του οργάνου να επικυρώσουν τον οδικό χάρτη για ένα πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο που θα αποφασίσει για τις αρχές και τις διαδικασίες λειτουργίας του σχήματος ως ενιαίου πολυκομματικού φορέα.

Οπως τόνισε, «κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για τον ενιαίο φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που αποτελεί πάντα τον στόχο μας», ενώ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στη συμμετοχή της κοινωνίας στο συνέδριο, κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης και το υπόλοιπο 50% από εκπροσώπους κοινωνικών-μαζικών φορέων (αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, επιμελητήρια κ.λπ.).

Στον αντίποδα, οι διαφωνούντες μέσα από κείμενο που έθεσαν σε ψηφοφορία τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Ανδρέας Σπυρόπουλος, Σωτήρης Ζαρπαλάς και Ελένη Αναστασίου) πρότειναν μια ανοιχτή συνδιάσκεψη στην οποία να κληθούν να λάβουν μέρος όλα τα κόμματα και οι κινήσεις, «ακόμη και αυτές που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί (σ.σ. Ποτάμι, Ωρα Αποφάσεων κ.ά.) καθώς και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας». Επισήμαναν παράλληλα ότι απαιτούνται «καθαρές λύσεις» και ο σαφής και δεσμευτικός προσδιορισμός των επόμενων ενεργειών για τον μελλοντικό φορέα και ακολούθως για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Το στίγμα της πλήρους αντίθεσής του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έδωσε στην ομιλία του ο Στ. Ξεκαλάκης δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Το συνέδριο δεν πρέπει να είναι “οικογενειακό”. Γιατί στερούμε τη δυνατότητα από τον κάθε προοδευτικό Ελληνα πολίτη που θέλει να δηλώσει “παρών”; Γιατί κλείνουμε την πόρτα σε κόμματα, κινήσεις και συλλογικότητες που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί μας συνοδοιπόροι να το πράξουν;».

Ιδρυτικό συνέδριο τύπου Επινέ -κατά τα πρότυπα ανασυγκρότησης του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος- με τη συμμετοχή δυνάμεων και εκτός Συμπαράταξης ήταν η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη.

Το παρασκήνιο

Η προχθεσινή συνεδρίαση μύριζε εξ αρχής μπαρούτι. Ωστόσο, τα γεγονότα έλαβαν τραγελαφική τροπή όταν το προεδρείο γνωστοποίησε στο Σώμα την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποδοχή της ομιλίας της Φ. Γεννηματά ως απόφασης που είχε γίνει δεκτή κατά πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή και ομόφωνα από το Πολιτικό Συμβούλιο, μία ημέρα νωρίτερα.

Αρκετά μέλη του οργάνου άρχισαν να αποχωρούν, ενώ οι προσκείμενοι στην εσωκομματική αντιπολίτευση ζήτησαν να συνεχιστεί η συνεδρίαση, βάζοντας την πρόταση των Σπυρόπουλου-Ζαρπαλά-Αναστασίου σε ψηφοφορία, η οποία εγκρίθηκε από 44 άτομα που είχαν απομείνει στην αίθουσα.

Προηγουμένως, συμβιβαστικά και με σκοπό να αποτραπεί το αδιέξοδο οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης και Κώστας Σκανδαλίδης αντιπρότειναν να διεξαχθεί κανονικά το συνέδριο του Ιουνίου, να υπάρξει δέσμευση της ηγεσίας για ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα με εκλογή οργάνων το 2017 και μετά εκλογή ηγεσίας, και να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ομως η πλευρά Ανδρουλάκη-Ξεκαλάκη επέμεινε να θέσει προς ψήφιση την πρότασή της.

Η κατάληξη ήταν να κοινοποιηθούν προς τα μέσα ενημέρωσης δύο αποφάσεις, μία της πλειοψηφίας και μία των διαφωνούντων, που αργότερα διευκρίνισαν ότι θέλουν η πρότασή τους να συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο για να γίνει σύνθεση απόψεων. Από τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάριζαν ότι δεν αναγνωρίζουν άλλη απόφαση, πλην της επίσημης που διακινήθηκε μέσω του Γραφείου Τύπου.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παίρνουν λαγκάδια και βουνά οι υποψήφιοι στην Κεντροαριστερά
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς πραγματοποιώντας περιοδείες και παρεμβάσεις και παραχωρώντας συνεντεύξεις με τις οποίες επιχειρούν να αφήσουν το στίγμα τους και να...
Παίρνουν λαγκάδια και βουνά οι υποψήφιοι στην Κεντροαριστερά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς
Τον οδικό χάρτη για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς εξειδίκευσε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. η Φώφη Γεννηματά, προτείνοντας όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του 2017. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το...
Ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέες προσχωρήσεις εν όψει
Διευρύνεται η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς σε συζητήσεις για την προσχώρησή τους σ’ αυτήν βρίσκονται οι Γιώργος Καρράς και Στάθης Παναγούλης. Κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ...
Νέες προσχωρήσεις εν όψει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει νέα μέτρα
Δεν ψηφίζει νέα μέτρα, σπεύδει να ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση και την καλεί, «αφού αποδεδειγμένα δεν μπορεί», να φύγει το συντομότερο...
Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει νέα μέτρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το 2016 ακολουθεί τη Φώφη και το 2017
Επειτα από αρκετές πολιτικές περιόδους όπου το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι τριγμοί και η εσωστρέφεια, το 2016 ήταν για τη Χαριλάου Τρικούπη ένα έτος συγκράτησης δυνάμεων, αν και πάντως ο στόχος της διεύρυνσης...
Το 2016 ακολουθεί τη Φώφη και το 2017
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν βάζουμε ταφόπετρα
«Προχωράμε με το Κίνημα Αλλαγής, με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ» τόνισε στην ομιλία της για τα 44 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη η Φώφη Γεννηματά και παραδέχτηκε ότι η «ψυχή» της...
Δεν βάζουμε ταφόπετρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας