Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέες προσχωρήσεις εν όψει

Στάθης Παναγούλης, Γιώργος Καρράς

Νέες προσχωρήσεις εν όψει

  • A-
  • A+

Διεύρυνση δυνάμεων και πολιτική ενότητα είναι το δίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Φώφη Γεννηματά, η οποία μέχρι το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο έχει μπροστά της ένα πυκνό δίμηνο σκληρής κομματικής δουλειάς.

Η αρχή θα γίνει αύριο με το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ - πρόκειται για ένα κοινό όργανο αποτελούμενο από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται για να προετοιμάσει τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής που συνέρχεται μία ημέρα μετά και η οποία θα ασχοληθεί με τον οδικό χάρτη του συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά θα περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο και τα διακυβεύματα που θα τεθούν επί τάπητος -όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον περασμένο Μάρτιο-, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της δημιουργίας του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου -λόγω συγκυρίας- θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, κάτι που γνωρίζουν καλά στη Χαριλάου Τρικούπη. Επί της ουσίας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομάδα στελεχών που είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις με το πολιτικό και οργανωτικό σκέλος του συνεδρίου. Αν καταφέρουν να εξασφαλίσουν ευρύτερη στήριξη από μέλη του κορυφαίου κομματικού οργάνου, οι προτάσεις τους ίσως τεθούν σε ψηφοφορία.

Διαφορετικά, θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τη διαφωνία τους μέσω των ομιλιών από βήματος Κεντρικής Επιτροπής. Πάντως, στο ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ δεν ανησυχούν, κρίνοντας αναμενόμενο το να εκφραστούν «όλες οι απόψεις».

Το επόμενο κομματικό ραντεβού στην τελική ευθεία προς το συνέδριο θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) στα μέσα Μαΐου, ενώ την προσεχή Δευτέρα συγκαλείται η Γραμματεία Συνεδρίου. Σε παράλληλο χρόνο, ο προσυνεδριακός διάλογος θα διεξάγεται στις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις.

Χωρίς να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η άσκηση δριμείας αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ εισέρχονται σε περίοδο έντονων πολιτικών διεργασιών στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του συμμαχικού σχήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της κεφαλαιοποίησης του ρεύματος επιστροφής στελεχών και ψηφοφόρων που είχαν αποστασιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Η Φώφη προσθέτει και ενώνει», είναι το μότο που χρησιμοποιούν στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά για να περιγράψουν το κλίμα που εισπράττουν από τις περιοδείες και τις ανοιχτές συγκεντρώσεις του τελευταίου διαστήματος σε όλη την Ελλάδα.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιθυμούν να κρατήσουν ζωντανή τη δυναμική που δόθηκε επικοινωνιακά με τις προσχωρήσεις βουλευτών και με την πλειοψηφία των δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν τάσεις ανάκαμψης.

Σε αυτό το πνεύμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες η ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί με τις προσθήκες έως και δύο ακόμη ανεξάρτητων βουλευτών.

Ο λόγος γίνεται για τον Γιώργο Καρρά, προερχόμενο από την Ενωση Κεντρώων, ο οποίος θα ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω πολιτικής κίνησης που θα ιδρύσει, και ενδεχομένως για τον Στάθη Παναγούλη, προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον πρώτο, οι επαφές είναι περισσότερο προχωρημένες, ενώ για τον δεύτερο, κομματικοί παράγοντες σημειώνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις.

Πάντως και οι δύο έχουν προσυπογράψει πρωτοβουλίες με τους βουλευτές της ΔΗΣΥ, όπως η ερώτηση για τον ΕΦΚΑ προς την υπουργό Εργασίας και η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, συμπεριλαμβανομένων και των ετών διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνεται ότι έχουν ήδη προσχωρήσει οι Αχμέτ Ιλχάν και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι και επανέκαμψε ο διαγραφείς Λεωνίδας Γρηγοράκος.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παίρνουν λαγκάδια και βουνά οι υποψήφιοι στην Κεντροαριστερά
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς πραγματοποιώντας περιοδείες και παρεμβάσεις και παραχωρώντας συνεντεύξεις με τις οποίες επιχειρούν να αφήσουν το στίγμα τους και να...
Παίρνουν λαγκάδια και βουνά οι υποψήφιοι στην Κεντροαριστερά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς
Τον οδικό χάρτη για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς εξειδίκευσε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. η Φώφη Γεννηματά, προτείνοντας όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του 2017. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το...
Ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ
Τραγελαφικές καταστάσεις στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου με δύο αποφάσεις και ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και την εσωκομματική αντιπολίτευση των Ξεκαλάκη-Ανδρουλάκη. Ολο το...
Βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει νέα μέτρα
Δεν ψηφίζει νέα μέτρα, σπεύδει να ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση και την καλεί, «αφού αποδεδειγμένα δεν μπορεί», να φύγει το συντομότερο...
Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει νέα μέτρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το 2016 ακολουθεί τη Φώφη και το 2017
Επειτα από αρκετές πολιτικές περιόδους όπου το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι τριγμοί και η εσωστρέφεια, το 2016 ήταν για τη Χαριλάου Τρικούπη ένα έτος συγκράτησης δυνάμεων, αν και πάντως ο στόχος της διεύρυνσης...
Το 2016 ακολουθεί τη Φώφη και το 2017
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν βάζουμε ταφόπετρα
«Προχωράμε με το Κίνημα Αλλαγής, με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ» τόνισε στην ομιλία της για τα 44 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη η Φώφη Γεννηματά και παραδέχτηκε ότι η «ψυχή» της...
Δεν βάζουμε ταφόπετρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας