• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.8°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 28.8°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 32.6°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 30.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 30.1°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 31.6°C
  1 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  56%

Φωτ. αρχείου από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ανδρέα Παπανδρέου στο Καλέντζι το 2006

EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Οι πρασινοφρουροί της Αχαΐας

 • A-
 • A+

Στην Ηλεία αντιδράσεις προκάλεσε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει την έγκριση της Νομαρχιακής και απαρτίζεται από επτά άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα μένουν εκτός νομού, ενώ χαρακτηρίζεται «γερασμένο», καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν περάσει τα 60

Για τη μάχη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ετοιμάζονται πυρετωδώς τα κόμματα σε Αχαΐα και Ηλεία, συντάσσοντας τις λίστες με τους υποψηφίους, κάποιες από τις οποίες έχουν αρκετό ενδιαφέρον, κυρίως με όσα προηγήθηκαν της συμπλήρωσής τους. Εντονη κινητικότητα παρουσιάζεται στην Αχαΐα με το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στην Ηλεία το ψηφοδέλτιο που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πλήθος σχολίων.

Αχαΐα

Στον Νομό Αχαΐας, τα ονόματα που έχουν ακουστεί για λογαριασμό της Ν.Δ. είναι αυτό του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Ανδρέα Κατσανιώτη, του δημοσιογράφου Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, του επιχειρηματία Γρηγόρη Κοντοδήμα, του εγκληματολόγου Αγγελου Τσιγκρή, ενώ σίγουρη θεωρείται και η τοποθέτηση του νυν βουλευτή Αθ. Νταβλούρου. Εντύπωση προκάλεσε η άρνηση της Αθηνάς Τραχήλη, προέδρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι βουλευτές Μαρία Κανελλοπούλου και Β. Χατζηλάμπρου, ενώ στη λίστα υπάρχουν οι γιατροί Τ. Γιακουμής, Ε. Κατσακούλης και Κ. Βέμης, ο πανεπιστημιακός Σ. Γούτσος και σίγουρα θα υπάρχει και κάποιος υποψήφιος απ’ τους Οικολόγους Πράσινους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως για τον νομό εστιάζεται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο νέο κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς η περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικογένεια Παπανδρέου. Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος, εκδηλώθηκαν στην Πάτρα οι πρώτες ζυμώσεις των ντόπιων στελεχών, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε ως υποψήφιος και ο γιος του Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέας.

Τα ονόματα που φαίνεται να παίζουν σίγουρα είναι του πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Τσιμπλοστεφανάκη, της πρώην γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Δήμητρας Μπάστα, και του συνδικαλιστή Κώστα Πετρόπουλου. Ισως να γίνει η έκπληξη πάντως και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου κατέβει υποψήφιος στην Αχαΐα. Απ’ την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκέφτεται να ρίξει στη μάχη της κάλπης ό,τι καλύτερο έχει στα χέρια του και ειδικότερα τη διευθύντρια του προσωπικού του γραφείου, Χριστίνα Μανωλοπούλου, αλλά και τους Ηρακλή Ρούπα (οικονομολόγος), Νάνσυ Παπαζώη (αρχιτέκτονας) και Κώστα Σπηλιόπουλο (βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας).

Ηλεία

Στην Ηλεία αντιδράσεις προκάλεσε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει την έγκριση της Νομαρχιακής και απαρτίζεται από επτά άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα μένουν εκτός νομού, ενώ χαρακτηρίζεται «γερασμένο», καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν περάσει τα 60.

Ολα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που στην αρχική λίστα υπήρχε η υποψήφια δήμαρχος Πύργου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, Δώρα Καλάκου, αλλά και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στον νομό, Γιώργος Μαρινόπουλος. Η απόφαση όμως από την Κουμουνδούρου ήταν διαφορετική και, μολονότι αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η συμμετοχή του πρώην Πασόκου νομάρχη Τ. Δημητρουλόπουλου, ωστόσο οι δύο απ’ τους επτά υποψηφίους προέρχονται απ’ το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει με τους γνωστούς υποψηφίους Μ. Κατρίνη, Γ. Κουτσούκο αλλά και νέο αίμα -Κώστας Καραγιάννης, Μάγδα Ψαρρού-, ενώ κρούση έγινε και στην κόρη του παλιού βουλευτή του νομού Ρένου Πετραλιά, Μαρία, η οποία δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Δυνατό ψηφοδέλτιο φαίνεται να ετοιμάζει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου στην περιοχή και -με βάση τις κινήσεις των άλλων κομμάτων- είναι πιθανό να βγάλει και βουλευτική έδρα, καθώς στους υποψηφίους του φέρεται να συγκαταλέγονται ο Γιώργος Κράλλης, γιος του πρώην δημάρχου Αμαλιάδας, Δημήτρη Κράλλη, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Ηλιδας, Γιάννης Λυμπέρης. Σε αυτή την περίπτωση, ο κάμπος της Ηλείας θα βαφτεί «παπανδρεϊκός». Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται είναι του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, οφθαλμιάτρου Γιώργου Χρονόπουλου, αλλά και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Κώστα Τσαούση.

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές του κόμματος στον νομό Γιώργος Κοντογιάννης, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Μαρίνος, ενώ υποψήφια αναμένεται να είναι πάλι η Κρινιώ Κανελλοπούλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παπανδρέου: Σαμαράς - Βενιζέλος έπαιξαν την Ελλάδα στα ζάρια
Ο πρώην πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες τόσο σε κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας αφενός πως δεν θα γίνει «πατερίτσα της Δεξιάς», καθώς και πως θα πει «όχι» στην «αριστερή συντήρηση»....
Παπανδρέου: Σαμαράς - Βενιζέλος έπαιξαν την Ελλάδα στα ζάρια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ζητά το ΠΑΣΟΚ
Με τη φημολογία για πρόωρες εκλογές να επανέρχεται στο προσκήνιο το ΠΑΣΟΚ, σε μια κίνηση επίδειξης ετοιμότητας, ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης νόμου για την κατάργηση του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών στο...
Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ζητά το ΠΑΣΟΚ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο σώζων εαυτόν
Αποκλίνουσα στρατηγική από τη Ν.Δ. και το μέγαρο Μαξίμου, με το βλέμμα στραμμένο στις πρόωρες εκλογές και ενεργοποιώντας αντανακλαστικά πολιτικής επιβίωσης, αναπτύσσει πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκαλώντας...
Ο σώζων εαυτόν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Παπανδρέου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συντηρητική Αριστερά
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον «καραμανλισμό» έκανε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί «ρεβάνς», αλλά έθεσε...
Γ. Παπανδρέου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συντηρητική Αριστερά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Παπανδρέου για την υπουργοποίηση Μωραΐτη-Τόλκα
Η είσοδος στην κυβέρνηση των δύο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο Κίνημα Αλλαγής με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να σχολιάζει την υπουργοποίηση τους απαντώντας σε...
Ο Παπανδρέου για την υπουργοποίηση Μωραΐτη-Τόλκα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γενική αμνησία στο ΠΑΣΟΚ
Aκούγοντας κανείς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην προσυνεδριακή ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα τη δημόσια υγεία και την αναγέννηση του ΕΣΥ, θα νόμιζε πως το ΠΑΣΟΚ δεν κυβέρνησε...
Γενική αμνησία στο ΠΑΣΟΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας