• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.6°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  44%

Από τη Ρόδο η Φ. Γεννηματά στηλίτευσε την προκλητικότητα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αδιαπραγμάτευτα»

EUROKINISSI

Τριβές στον δρόμο προς το συνέδριο

 • A-
 • A+

Στρωμένος με αγκάθια αποδεικνύεται ο δρόμος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς το συνέδριο του Ιουνίου.

Πρόκειται για διαφωνίες μεταξύ των εταίρων του ομόσπονδου σχήματος (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΚΙΔΗΣΟ – Κινήσεις Πολιτών), κυρίως για οργανωτικά ζητήματα, οι οποίες, αν και δεν θεωρούνται ανησυχητικές για την τύχη του εγχειρήματος, εντούτοις καθυστερούν τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τη διαδικασία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διάσταση απόψεων επιβεβαιώθηκε σε χθεσινή άτυπη σύσκεψη εργασίας στη Χαριλάου Τρικούπη, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα η σχεδιαζόμενη για την Παρασκευή συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού.

Εκλογή συνέδρων

Τα θέματα που διχάζουν -όπως έχει ήδη γράψει η «Εφ.Συν.»- εστιάζονται σε δύο σημεία:

Το πρώτο αφορά τον τρόπο εκλογής των συνέδρων.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να συμβιβάσει τις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, εισηγείται ένα μεικτό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι μισοί σύνεδροι θα προκύψουν από τη βάση και οι άλλοι μισοί θα οριστούν από τα κόμματα.

Ωστόσο, στον μεγαλύτερο εταίρο υποστηρίζεται και η ιδέα της απευθείας εκλογής όλων των συνέδρων από τη βάση, ώστε να εμπλακούν στη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Η τελευταία πρόταση προσκρούει στις αντιρρήσεις των υπόλοιπων μερών που φοβούνται ότι λόγω του μικρότερου μεγέθους τους δεν θα καταφέρουν να εκπροσωπηθούν αναλογικά στο συνέδριο.

Να είναι όλοι οι σύνεδροι διορισμένοι από τα κόμματα προτείνει το ΚΙΔΗΣΟ, που επικαλείται το γεγονός ότι το συνέδριο θα είναι προγραμματικό και άρα δεν κρίνει απαραίτητη σ’ αυτή τη φάση την εκλογή συνέδρων.

Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει αποκρυσταλλώσει τη θέση της, ενώ οι Κινήσεις μετατοπίζονται από την άμεση εκλογή στη γραμμή της Φ. Γεννηματά για μοντέλο 50-50.

Το δεύτερο πεδίο τριβής σχετίζεται με το οργανωτικό μοντέλο του υπό διαμόρφωση φορέα.

Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις είναι πιθανό να προκύψει είτε ένα μικρό ευέλικτο όργανο, π.χ. εκτελεστικό γραφείο, είτε ένα πιο διευρυμένο, όπως είναι το σημερινό Κεντρικό Συντονιστικό, είτε ένα ακόμη μεγαλύτερο που θα μπορούσε να έχει χαρακτήρα Εθνικής Συνέλευσης.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πάντως ότι από το συνέδριο δεν θα εκλεγεί κάποιο κοινό όργανο, όπως είχε ακουστεί για εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, παρά μόνο θα συμφωνηθούν η πλήρωση των θέσεων και ο αριθμός των εκπροσώπων που αντιστοιχεί στο κάθε κόμμα.

Η τελική έγκριση

Οταν αρθούν οι διχογνωμίες, το καταληκτικό πλαίσιο θα αποτελέσει την απόφαση προκήρυξης του συνεδρίου, εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί η επικύρωση να πραγματοποιηθεί από τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι αν επαληθευτεί αυτή η επιλογή, θα ξεσπάσουν αντιδράσεις από ένα ισχυρό τμήμα του ΠΑΣΟΚ που πιστεύει ότι η τελική έγκριση πρέπει να γίνει από τα κορυφαία όργανα του κάθε φορέα.

Σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Χθες από τη Ρόδο, όπου παρέστη για τους εορτασμούς της Ενωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, στηλίτευσε την προκλητικότητα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αδιαπραγμάτευτα».

Τέλος, σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο για «αποτυχημένη θεατρική απόπειρα χωρίς θεσμική νομιμοποίηση» με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης λόγω επικείμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διχάζει η μορφή του νέου φορέα
Ενιαίο φορέα που θα ενσαρκώσει την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, μακριά από τη σημερινή μεταβατική ομοσπονδιακή οργάνωση, ζητά με σκληρή ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ, την ώρα που ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ τάσσονται...
Διχάζει η μορφή του νέου φορέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με στόχο την ενότητα και ζητούμενο τη συμπόρευση
Στην Επιτροπή Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δατσέρης από το ΠΑΣΟΚ, η Αθηνά Δρέττα από το Ποτάμι, ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ο Γιάννης Μαστρο­γεωργίου από το Δίκτυο της Α....
Με στόχο την ενότητα και ζητούμενο τη συμπόρευση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύσκολοι καιροί για... κεντροαριστερούς
Χρονιά νέων δυσκολιών, σημαντικών αποφάσεων αλλά και προκλήσεων αναμένεται να είναι το 2016 για τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που καλύπτουν πολιτικά τον χώρο του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας.
Δύσκολοι καιροί για... κεντροαριστερούς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πώς θα γίνει η εκλογή συνέδρων
Κάλπες θα στηθούν σε όλη τη χώρα στις 4 Μαρτίου, προκειμένου οι ψηφοφόροι που εξέλεξαν αρχηγό για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς -αλλά και νέα μέλη που θα εγγραφούν-, τώρα να εκλέξουν συνέδρους για το...
Πώς θα γίνει η εκλογή συνέδρων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Λακκούβες στον δρόμο προς τον ενιαίο φορέα
Το εναρκτήριο λάκτισμα των διαδικασιών για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο, δίνεται σήμερα το απόγευμα μέσω της παρθενικής συνεδρίασης της Συντονιστικής...
Λακκούβες στον δρόμο προς τον ενιαίο φορέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Τη χρονιά που φεύγει, μπήκαν τα θεμέλια της επανένωσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεων του χώρου. Για το καινούργιο έτος ο στόχος είναι ο νέος φορέας, αφού πάρει σάρκα και οστά, να προετοιμαστεί...
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας