Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Yποψήφιοι βουλευτές με σκληρές προϋποθέσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει «ενωτικό κάλεσμα συμπόρευσης σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ»

ΕUROKINISSI

Yποψήφιοι βουλευτές με σκληρές προϋποθέσεις

  • A-
  • A+

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του κόμματος, καλούνται να δεσμευτούν στον Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θα αποτελεί πλέον τον «πολιτικό κανόνα συμπεριφοράς» ώστε να αποφευχθούν «παρατράγουδα» που έχουν ταλανίσει την πολιτική ζωή του τόπου.

«Η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται πάντα σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς, στον αντίποδα της λογικής του άρρωστου πολιτικού συστήματος της ιδιοτέλειας, της διαπλοκής, της διαφθοράς» σημειώνεται στο εισαγωγικό κείμενο. Ειδική αναφορά γίνεται στο ζήτημα της έδρας όπου επισημαίνεται ότι «όλοι και όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους».

Σαφής η πρόθεση να μην επαναληφθούν φαινόμενα ανεξαρτητοποιήσεων, όταν εκλεγμένοι βουλευτές με ένα κόμμα «κρατούν» την έδρα και δεν την επιστρέφουν στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ευάλωτο το κομματικό σύστημα αφού έτσι μπορεί να αναφύονται νέα κόμματα-σφραγίδες.

Οσο αφορά την παραίτηση των βουλευτών, αυτή «είναι στη διάθεση του κόμματος», και αναφέρονται περιοριστικά οι περιπτώσεις: άρνηση υλοποίησης συλλογικών δεσμεύσεων του κόμματος, άρνηση υλοποίησης δεσμευτικών αποφάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας όταν βουλευτής κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, όταν η δημόσια συμπεριφορά του πλήττει το κύρος του κόμματος. Για να ζητηθεί παραίτηση βουλευτή απαιτείται αυτή να υπερψηφιστεί το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται.

Το δικαίωμα ελεύθερης διατύπωσης γνώμης είναι αναφαίρετο και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση αφού αυτό προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος, ενώ επανέρχεται ο όρος «των οικονομικά τακτοποιημένων βουλευτών», δηλαδή να καταβάλλεται ποσοστό από τη βουλευτική αποζημίωση στο κομματικό ταμείο. Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά στο «πόθεν έσχες», «το οποίο θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κόμματος», και απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση προσωπική χρηματοδότηση υποψήφιου βουλευτή.

Σημείο ιδιαίτερης σημασίας εκείνο με το οποίο «οι βουλευτές υποχρεούνται να παραιτούνται από τη χρήση του δικαιώματος βουλευτικής ασυλίας σε περιπτώσεις που η αίτηση άρσης δεν συνδέεται με πολιτικές πράξεις ή με πράξεις σχετικές με την άσκηση του βουλευτικού έργου».

Και επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο το ακροτελεύτιο άρθρο του Κώδικα αναφέρεται στην παρουσία των υποψηφίων στα ΜΜΕ, αποσαφηνίζοντας ότι «αυτή καθορίζεται με δεσμευτικό τρόπο από τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, που ισχύουν απαρέγκλιτα για όλους, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του κόμματος ή όχι».

Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικού «σαβουάρ βιβρ» και με δεδομένο ότι την Πέμπτη κλείνουν τα ψηφοδέλτια η επιτροπή ψηφοδελτίων, υπό τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα, τον γραμματέα Δ. Βίτσα και τους Τ. Κορωνάκη, Π. Λαφαζάνη, Π. Κουρουμπλή, Θ. Δρίτσα, βρίσκεται απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο όγκο δουλειάς, αφού η «προσφορά υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μοναδική «κλεισμένη» υποψηφιότητα για το Επικρατείας είναι εκείνη του εκπροσώπου Τύπου, Π. Σκουρλέτη, συζητείται το όνομα του Γ. Δραγασάκη να «μετακομίσει» από τη Β’ Αθήνας, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα ήθελε να παραμείνει σε αυτή την περιφέρεια, αναζητούνται δύο γυναίκες για την πρώτη (πιθανόν εκλόγιμη) πεντάδα, ενώ παίζουν και τα ονόματα του γραμματέα Δ. Βίτσα, του πρώην ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, αν δεν είναι στη Β’ Αθήνας, του Γ. Χαρίση και του Μ. Γλέζου αν δεν επιμείνει να είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες.

Με δεδομένο ότι οι νυν βουλευτές είναι a priori εκ νέου υποψήφιοι, για την Α’ Αθήνας ακούγονται η Αννα Φιλίνη, η Δέσποινα Σπανού, ο διευθυντής της ΑΥΓΗΣ, Ν. Φίλης, ο Χ. Στάικος, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γ. Σακελλαρίδης, οι Τ. Κορωνάκης, Στ. Ελληνιάδης και ο συνταγματολόγος Δ. Μπελαντής.

Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, εκείνη της Β' Αθήνας, σημειώνεται συνωστισμός: ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, οι Γ. Μπαλάφας, Κ. Πουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Αν. Μωυσίδης, Χ. Μπατσής, Κ. Ζαχαριάδης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κ. Ησυχος, Γ. Τόλιος.

Στο υπόλοιπο Αττικής οι Αλ. Καλύβης, Βασ. Πριμηκήρης, Π. Σκουρολιάκος.

Στην Α' Πειραιά οι Ελένη Σταματάκη, Στ. Λεουτσάκος, Π. Γεωργόπουλος και στη Β’ Πειραιά η Λία Φράγκου. Στη Θεσσαλονίκη οι Τρ. Μυταφίδης, Ρία Καλπακάκου, Αλ. Μπένος, Χρ. Λάσκος, Κική Μάλαμα. Στη Λάρισα ο Δ. Γιαλαμάς, στην Πιερία οι Ζ. Ζάννας, Χρ. Γιαννούλης, στην Αιτωλ/νία ο Γ. Κολοβός, στο Κιλκίς ο Θ. Παραστρατίδης, στην Καβάλα ο Ηλ. Ιωαννίδης, στον Εβρο ο Λ. Τσέλης, στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωκ. Βαρδάκης, στα Χανιά ο δικηγόρος Αντ. Μπαλωμενάκης.

Από τον χώρο των πανεπιστημιακών «παίζουν» οι καθηγητές Γ. Κουζής, Γ. Μυλόπουλος, Α. Καζάκος, ενώ μάλλον βέβαιη είναι η ένταξη στα ψηφοδέλτια των Μ. Μπόλαρη και Θεοδώρας Τζάκρη και σχεδόν βέβαιο είναι ότι στα ψηφοδέλτια θα συμμετάσχουν και πρόσωπα από τις πολιτικές κινήσεις «Πράττω», «Κοινωνική Συμφωνία» και «Αριστερή Προοπτική».

Η χθεσινή απόφαση των Οικολόγων Πράσινων να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια είναι προφανές ότι δημιουργεί «νέες υποψηφιότητες», την ίδια ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει «ενωτικό κάλεσμα συμπόρευσης σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ», επισημαίνοντας με νόημα όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ ότι «ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας θα παραμένει και την επομένη των εκλογών».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από κόσκινο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια
Με δεδομένη τη συζήτηση που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ περί συμμαχιών με πολιτικούς που προέρχονται από άλλα κόμματα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε  ότι «χωρίς να...
Από κόσκινο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Ίσως καταστούν αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας, το οποίο «θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα».
Τσίπρας: Ίσως καταστούν αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Συνειδητή η στήριξη Σακελλαροπούλου για ΠτΔ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε το γεγονός ότι όταν ως κυβέρνηση επέλεξε την κα Σακελλαροπούλου για πρόεδρο του ΣτΕ, η ΝΔ την καταψήφισε.
Αλ. Τσίπρας: Συνειδητή η στήριξη Σακελλαροπούλου για ΠτΔ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο των αποδήμων με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώνει τις ίδιες πολιτικές αποδοχές στις οποίες στηρίχθηκε και η πρόταση αναθεώρησης...
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανασύνταξη με τη Νεολαία μπροστά
Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν τη δυναμική της νεολαίας, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογές, όπου το κόμμα κατάφερε να έρθει πρώτο στις προτιμήσεις των νέων στις ηλικίες από 17 έως 24.
Ανασύνταξη με τη Νεολαία μπροστά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανασυγκρότηση και στο βάθος συνέδριο
Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετεξέλιξή του έγινε χθες, κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν πεντάωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Ανασυγκρότηση και στο βάθος συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας