• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.8°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 11.2°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.1°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  58%

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει «ενωτικό κάλεσμα συμπόρευσης σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ»

ΕUROKINISSI

Yποψήφιοι βουλευτές με σκληρές προϋποθέσεις

 • A-
 • A+

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του κόμματος, καλούνται να δεσμευτούν στον Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θα αποτελεί πλέον τον «πολιτικό κανόνα συμπεριφοράς» ώστε να αποφευχθούν «παρατράγουδα» που έχουν ταλανίσει την πολιτική ζωή του τόπου.

«Η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται πάντα σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς, στον αντίποδα της λογικής του άρρωστου πολιτικού συστήματος της ιδιοτέλειας, της διαπλοκής, της διαφθοράς» σημειώνεται στο εισαγωγικό κείμενο. Ειδική αναφορά γίνεται στο ζήτημα της έδρας όπου επισημαίνεται ότι «όλοι και όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους».

Σαφής η πρόθεση να μην επαναληφθούν φαινόμενα ανεξαρτητοποιήσεων, όταν εκλεγμένοι βουλευτές με ένα κόμμα «κρατούν» την έδρα και δεν την επιστρέφουν στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ευάλωτο το κομματικό σύστημα αφού έτσι μπορεί να αναφύονται νέα κόμματα-σφραγίδες.

Οσο αφορά την παραίτηση των βουλευτών, αυτή «είναι στη διάθεση του κόμματος», και αναφέρονται περιοριστικά οι περιπτώσεις: άρνηση υλοποίησης συλλογικών δεσμεύσεων του κόμματος, άρνηση υλοποίησης δεσμευτικών αποφάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας όταν βουλευτής κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, όταν η δημόσια συμπεριφορά του πλήττει το κύρος του κόμματος. Για να ζητηθεί παραίτηση βουλευτή απαιτείται αυτή να υπερψηφιστεί το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται.

Το δικαίωμα ελεύθερης διατύπωσης γνώμης είναι αναφαίρετο και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση αφού αυτό προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος, ενώ επανέρχεται ο όρος «των οικονομικά τακτοποιημένων βουλευτών», δηλαδή να καταβάλλεται ποσοστό από τη βουλευτική αποζημίωση στο κομματικό ταμείο. Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά στο «πόθεν έσχες», «το οποίο θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κόμματος», και απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση προσωπική χρηματοδότηση υποψήφιου βουλευτή.

Σημείο ιδιαίτερης σημασίας εκείνο με το οποίο «οι βουλευτές υποχρεούνται να παραιτούνται από τη χρήση του δικαιώματος βουλευτικής ασυλίας σε περιπτώσεις που η αίτηση άρσης δεν συνδέεται με πολιτικές πράξεις ή με πράξεις σχετικές με την άσκηση του βουλευτικού έργου».

Και επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο το ακροτελεύτιο άρθρο του Κώδικα αναφέρεται στην παρουσία των υποψηφίων στα ΜΜΕ, αποσαφηνίζοντας ότι «αυτή καθορίζεται με δεσμευτικό τρόπο από τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, που ισχύουν απαρέγκλιτα για όλους, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του κόμματος ή όχι».

Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικού «σαβουάρ βιβρ» και με δεδομένο ότι την Πέμπτη κλείνουν τα ψηφοδέλτια η επιτροπή ψηφοδελτίων, υπό τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα, τον γραμματέα Δ. Βίτσα και τους Τ. Κορωνάκη, Π. Λαφαζάνη, Π. Κουρουμπλή, Θ. Δρίτσα, βρίσκεται απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο όγκο δουλειάς, αφού η «προσφορά υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μοναδική «κλεισμένη» υποψηφιότητα για το Επικρατείας είναι εκείνη του εκπροσώπου Τύπου, Π. Σκουρλέτη, συζητείται το όνομα του Γ. Δραγασάκη να «μετακομίσει» από τη Β’ Αθήνας, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα ήθελε να παραμείνει σε αυτή την περιφέρεια, αναζητούνται δύο γυναίκες για την πρώτη (πιθανόν εκλόγιμη) πεντάδα, ενώ παίζουν και τα ονόματα του γραμματέα Δ. Βίτσα, του πρώην ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, αν δεν είναι στη Β’ Αθήνας, του Γ. Χαρίση και του Μ. Γλέζου αν δεν επιμείνει να είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες.

Με δεδομένο ότι οι νυν βουλευτές είναι a priori εκ νέου υποψήφιοι, για την Α’ Αθήνας ακούγονται η Αννα Φιλίνη, η Δέσποινα Σπανού, ο διευθυντής της ΑΥΓΗΣ, Ν. Φίλης, ο Χ. Στάικος, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γ. Σακελλαρίδης, οι Τ. Κορωνάκης, Στ. Ελληνιάδης και ο συνταγματολόγος Δ. Μπελαντής.

Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, εκείνη της Β' Αθήνας, σημειώνεται συνωστισμός: ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, οι Γ. Μπαλάφας, Κ. Πουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Αν. Μωυσίδης, Χ. Μπατσής, Κ. Ζαχαριάδης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κ. Ησυχος, Γ. Τόλιος.

Στο υπόλοιπο Αττικής οι Αλ. Καλύβης, Βασ. Πριμηκήρης, Π. Σκουρολιάκος.

Στην Α' Πειραιά οι Ελένη Σταματάκη, Στ. Λεουτσάκος, Π. Γεωργόπουλος και στη Β’ Πειραιά η Λία Φράγκου. Στη Θεσσαλονίκη οι Τρ. Μυταφίδης, Ρία Καλπακάκου, Αλ. Μπένος, Χρ. Λάσκος, Κική Μάλαμα. Στη Λάρισα ο Δ. Γιαλαμάς, στην Πιερία οι Ζ. Ζάννας, Χρ. Γιαννούλης, στην Αιτωλ/νία ο Γ. Κολοβός, στο Κιλκίς ο Θ. Παραστρατίδης, στην Καβάλα ο Ηλ. Ιωαννίδης, στον Εβρο ο Λ. Τσέλης, στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωκ. Βαρδάκης, στα Χανιά ο δικηγόρος Αντ. Μπαλωμενάκης.

Από τον χώρο των πανεπιστημιακών «παίζουν» οι καθηγητές Γ. Κουζής, Γ. Μυλόπουλος, Α. Καζάκος, ενώ μάλλον βέβαιη είναι η ένταξη στα ψηφοδέλτια των Μ. Μπόλαρη και Θεοδώρας Τζάκρη και σχεδόν βέβαιο είναι ότι στα ψηφοδέλτια θα συμμετάσχουν και πρόσωπα από τις πολιτικές κινήσεις «Πράττω», «Κοινωνική Συμφωνία» και «Αριστερή Προοπτική».

Η χθεσινή απόφαση των Οικολόγων Πράσινων να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια είναι προφανές ότι δημιουργεί «νέες υποψηφιότητες», την ίδια ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει «ενωτικό κάλεσμα συμπόρευσης σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ», επισημαίνοντας με νόημα όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ ότι «ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας θα παραμένει και την επομένη των εκλογών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από κόσκινο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια
Με δεδομένη τη συζήτηση που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ περί συμμαχιών με πολιτικούς που προέρχονται από άλλα κόμματα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε  ότι «χωρίς να...
Από κόσκινο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο κ. Μητσοτάκης δουλεύει για τις ελίτ κι όχι για τους πολίτες» 
Η κυβέρνηση «έχει λεφτόδεντρα για τους λίγους», ενώ «θυμάται το δημοσιονομικό κόστος μόνο για τους πολλούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Μητσοτάκης δουλεύει για τις ελίτ κι όχι για τους πολίτες» 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τέσσερις ημέρες διαλόγου, ενότητας και ηχηρών μηνυμάτων στο Μαξίμου
Θετικά αποτιμά η Κουμουνδούρου το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μια εσωκομματική γιορτή, με τα επόμενα ορόσημα να είναι η 15 Μαΐου και οι εθνικές εκλογές.
3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις ημέρες διαλόγου, ενότητας και ηχηρών μηνυμάτων στο Μαξίμου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή
Για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων στην ελληνική κοινωνία, καθώς και για το πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Βήμα.
Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας