Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προληπτικά - προκλητικά μέτρα

Η πρόταση των δανειστών για τη διασφάλιση των στόχων στα πλεονάσματα, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις έκτακτες επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει πλέον χαρακτήρα τελεσιγράφου για την ελληνική πλευρά

Προληπτικά - προκλητικά μέτρα

  • A-
  • A+

Προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ με επίκεντρο το αφορολόγητο και τις συντάξεις, τα οποία θα επιβληθούν σε δύο δόσεις -πριν (!) και μετά το 2018- είναι η νέα πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση για να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση που παραμένει μετέωρη μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Το πρώτο κύμα των μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα σαρώσει τα νοικοκυριά θα είναι εμπροσθοβαρές και αφορά την περίοδο ώς το 2018.

Με αυτό το «πακέτο» θα καλύπτεται και το δημοσιονομικό κενό του 2018 (400 - 450 εκατ. ευρώ) που παραμένει σε εκκρεμότητα. Μετά το 2019 θα υπάρξει δεύτερο κύμα μέτρων το ύψος του οποίου -αν δεν αλλάξει στην πορεία- θα είναι αντίστοιχο με το πρώτο ήτοι άλλα 1,8 δισ. ευρώ.

Οι εμμονές του Ταμείου

Σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων, δηλαδή από ποιες πηγές θα προκύψουν τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα, όπως έχει ήδη δείξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η νέα φορολογική σοδειά θα παραχθεί από τις νέες μειώσεις που θα γίνουν στο αφορολόγητο ποσόν και τις συντάξεις. Μπορεί και οι δύο αυτές περιοχές να αποτελούν για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή πλην όμως -εξαιτίας των εμμονών του Ταμείου- είναι δύσκολο να μη θιγούν.

Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις των τεσσάρων θεσμών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΣΜ, ΕΚΤ) που έχουν κατεβεί σε «ενιαία γραμμή» για παρεμβάσεις έως το 2% του ΑΕΠ αντί για 4,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) που ζητά το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία 24ωρα ή θα επιμείνει σε μια πολιτική απόφαση με τον κίνδυνο η αξιολόγηση να μην κλείσει ποτέ και η χώρα να μην μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις 7 δισ. ευρώ (ομόλογο Σαμαρά και δόσεις προς το ΔΝΤ) που έχει μέσα στο καλοκαίρι.

Βέβαια μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί στο εσωτερικό της Ελλάδας η απαίτηση των δανειστών για προληπτική ψήφιση αυτών των μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμφωνεί με τη νομοθέτηση των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά το μήνυμα που έχει στείλει εντός και εκτός τειχών είναι ότι δεν θα το κάνει.

Εκεί ακριβώς είναι και το «αγκάθι» που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Από την άλλη, το «τυράκι» των Ευρωπαίων γι’ αυτά τα μέτρα είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Τελεσίγραφο

Η πρόταση των δανειστών για τη διασφάλιση των στόχων στα πλεονάσματα, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις έκτακτες επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει πλέον χαρακτήρα τελεσιγράφου για την ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να δρομολογηθεί η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στη συνάντηση μετείχαν ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο και για συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την καγκελάριο Μέρκελ και όχι με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – εφόσον το γερμανικό πρωτόκολλο προβλέπει κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση οι συναντήσεις θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης. «Υπάρχει συμφωνία για ενιαίο μέτωπο έναντι των Ελλήνων» δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι παραμένει άγνωστο το αν η Ελλάδα θα αποδεχτεί τις προτάσεις.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται συμβιβασμός για χρέος και πλεονάσματα
Mε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση για πλεονάσματα και χρέος προσέρχεται στη σημερινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας η κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν αναμένεται να...
Αναζητείται συμβιβασμός για χρέος και πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα τεχνικά κλιμάκια η σκυτάλη
Μετά την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα νομοθετηθούν τόσο τα μέτρα όσο και τα...
Στα τεχνικά κλιμάκια η σκυτάλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
Προϋποθέσεις για μια συμφωνία επί της αρχής που θα ξεκλειδώσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα βλέπουν από την κυβέρνηση, παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα από το εξωτερικό ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα...
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βεβαίως και μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ»
Στις κρίσιμες ώρες που έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών στέλνει μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ευρώ κινδυνεύει από το έλλειμμα δημοκρατίας και του θυμίζει ένα παλιό...
«Βεβαίως και μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με «μποναμά» ΦΠΑ και διευρυμένο «κόφτη»
Με πλήρη σύνθεση θα κατεβούν στον επαναληπτικό γύρο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οι θεσμοί ώστε να «κλειδώσουν» το πακέτο με τα μέτρα (έως και 5 δισ. ευρώ) για την τριετία...
Με «μποναμά» ΦΠΑ και διευρυμένο «κόφτη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας