Ανεξάρτητα από το τι λέει η Νομική Επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου, τα θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας πρέπει να περνούν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, γιατί αυτό απαιτεί ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία.
Αυτά έλεγαν χθες στο Βερολίνο πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», ενώ το θέμα απασχόλησε και το κυβερνητικό μπρίφινγκ, όταν οι Ελληνες δημοσιογράφοι ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να μας πει τη γνώμη του για το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.».
Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κ. Βαϊσγκέρμπερ, παρότι δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα, δέχθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι «όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup του Μαΐου συμφώνησαν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητος όρος. Εάν όμως το ΔΝΤ αποφασίσει να μη λάβει μέρος, τότε το ελληνικό πρόγραμμα έχει τελειώσει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και βέβαια σε τέτοιες αποφάσεις είναι καλύτερα να συμμετέχει και η Βουλή».
Λίγο αργότερα, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από στενό συνεργάτη του κ. Σόιμπλε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, να απαντήσει στο ίδιο ερώτημα.
Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, πρόκειται για τη γνώμη της Νομικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου, η οποία δεν είναι δεσμευτική.
«Εάν τολμούσαμε», μας είπε, «να παρακάμψουμε το Κοινοβούλιο σε μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα είχαμε μια πραγματική επανάσταση. Και στο Κοινοβούλιο και στην κοινή γνώμη, θα μας έβριζαν και θα μας έλεγαν απατεώνες. Αλλωστε η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει πως, για να δώσει την ψήφο της για χρηματοδότηση της Ελλάδας, πρέπει να συμμετέχει το ΔΝΤ. Αν το ΔΝΤ αποσυρθεί, θα αποτελούσε βασική αλλαγή στο πρόγραμμα. Και αυτό απαιτεί την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής».
Στο επόμενο ερώτημά μας για το πώς σχολιάζει την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναφέρει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα μη βιώσιμο, ο συνεργάτης του Σόιμπλε απάντησε πως «αυτή είναι και η βασική διαφορά μας με το ΔΝΤ. Εμείς πιστεύουμε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι βιώσιμο, γιατί για τα επόμενα δέκα χρόνια η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες υποχρεώσεις. Πολύ σημαντικό θα είναι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, το οποίο πιστεύουμε πως θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».
Να σημειωθεί πως την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, αλλά και γενικότερα για το ελληνικό πρόγραμμα, δεν απαιτεί μόνον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, ακόμη και πολλοί βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς.
«Πολιτικά τα εμπόδια»
Η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» αναδημοσιεύτηκε ευρέως στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, ενώ και κυβερνητικά στελέχη τοποθετήθηκαν επί του θέματος.
«Τα εμπόδια είναι πολιτικά. Οχι νομικά, όπως ψευδώς υποστηρίζουν ορισμένοι», σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μέσω twitter.
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού αναγνώρισε τη σημασία της αποκάλυψης, επέμεινε ότι «εμάς δεν μας αφορά το εσωτερικό ή το κοινοβουλευτικό πρόβλημα που μπορεί να έχει η Γερμανία ή η Ολλανδία. Αυτό που μας αφορά είναι ότι έχουμε υπογράψει μία συμφωνία η οποία οφείλει να τηρηθεί».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας