• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.3°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.5°C / 1.9°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  5 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -0.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.2°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.3°C / 5.3°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.6°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  7 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.4°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 2.6°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 1.0°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.9°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  3 BF
  48%

Δύο σενάρια για μια αξιολόγηση

 • A-
 • A+

Η διοίκηση του ΔΝΤ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα και να εξετάσει -μεταξύ άλλων- τις συνθήκες, την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα του τρίτου προγράμματος.

Το Ταμείο από την εποχή που «αποβιβάστηκε» στην Ευρώπη δείχνει να προτιμά τις «ήξεις-αφήξεις» τοποθετήσεις.

Λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η πάγια τακτική του αντιστράφηκε το 2010: Μέχρι τότε η εμπλοκή του στην αναδιάρθρωση μιας «προβληματικής» οικονομίας απαιτούσε πρώτα την απομείωση του δημόσιου χρέους της κάθε χώρας και ύστερα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας έγινε ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα τα αρμόδια στελέχη του μέχρι σήμερα να επιχειρούν να ισορροπήσουν πατώντας σε δύο βάρκες: προσπαθούν από τη μία πλευρά να παραμείνουν ενεργά στην Ευρώπη, σύμφωνα με την επιθυμία της Γερμανίας και των χωρών που στηρίζουν την πολιτική της, και από την άλλη πλευρά να κρατήσουν χαμηλά τις φωνές άλλων κρατών-μετόχων του Ταμείου, που αντιτίθενται στην εν λόγω τακτική.

Ξεκάθαρες αποφάσεις όμως δεν πρέπει να αναμένονται από το Ταμείο.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η προς έγκριση έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά συμπεράσματα και θεωρήσεις.

Λένε μάλιστα ότι η έκθεση είναι γραμμένη με τρόπο που να «χωράει» όλες τις πιθανές επιλογές για την εμπλοκή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Για την Ελλάδα αντικειμενικά υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο σενάρια:

▶ Να κλείσει ουσιαστικά η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

▶ Να μετατεθεί η λήψη των αποφάσεων για αργότερα.

Το πρώτο

Η συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η ύστατη ευκαιρία για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Μάρτιο.

Παράλληλα όμως το όλο κλίμα «βαραίνουν» οι διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, με πρώτη αυτή της Ολλανδίας στις 15 Μαρτίου.

Στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό Κόμμα του Χερτ Βίλντερς προηγείται, το κόμμα του συντηρητικού φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε υφίσταται καθίζηση όπως και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναμένεται να δώσει την ηγεσία στην Ακροδεξιά, καθώς θα αναζητηθεί ξανά η συμπόρευση μιας σειράς κομμάτων.

Το στοιχείο όμως που θα ενοποιήσει τον επόμενο κυβερνητικό σχηματισμό θα είναι η διαχείριση της οικονομίας, βασικό συστατικό της οποίας είναι η προσκόλληση στη γερμανική «συνταγή» και η συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι περίεργο που πολλοί στην Ευρώπη -με πρωτεργάτες τους «δορυφόρους» του Βερολίνου- διαμηνύουν ότι μια λύση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου απαιτεί την εμπλοκή του Ταμείου στη χώρα μας.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν, είναι πώς το ΔΝΤ θα μετριάσει τις παράλογες απαιτήσεις του.

Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στη Μάλτα ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μηνός.

Η Γερμανία φαίνεται επίσης διατεθειμένη να μην πιέσει την Αθήνα προς την προληπτική νομοθέτηση περικοπών στις συντάξεις, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η νομοθέτηση κάποιου «συμβολικού» μέτρου για μετά το πέρας του προγράμματος, αφού συμφωνηθούν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, θα ρίξει τους τόνους.

Η Αθήνα επιμένει: Είναι παράλογο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για μετά το 2019.

Το δεύτερο

Σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, η κατάσταση περιπλέκεται.

Ανάμεσα στις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γερμανία, τις χώρες που έχουν σχεδόν «φετιχοποιήσει» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μεσολαβεί ένα κρίσιμο εξάμηνο.

Σε αυτό το διάστημα πολλά μπορούν να αποφασιστούν, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι συνομολογούν ότι ανοίγει ένας δρόμος άγνωστος.

Ο πολιτικός χρόνος αναμένεται άλλωστε να είναι «πυκνός» εκείνο το διάστημα: η μη εκταμίευση δόσης θα μειώσει τις επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, ενώ η μη συμμετοχή στο QE θα ελαττώσει τις πιθανές εξωτερικές επενδύσεις.

Και τέλος, η Αθήνα καλείται να καταβάλει τον Ιούλιο μια μεγάλη δόση προς την ΕΚΤ, που θα περιορίσει τις δυνατότητες ελιγμών.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα σοβαρή πτυχή: ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει ο ακροδεξιός Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά τόσο με την Ευρώπη και την ευρωζώνη όσο και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Η μέχρι τώρα αλλοπρόσαλλη πολιτική του προμηνύει νέες επιθέσεις, τις οποίες μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν διάφορες δυνάμεις στην Ευρώπη, που κινούνται ανάμεσα στον εθνικισμό και τον απομονωτισμό.

Μπορεί, μάλιστα, να ενισχυθούν όσοι ζητούν την ένταση των πιέσεων προς τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και έτσι η λιτότητα να μετατραπεί σε κεντρικό επίδικο στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλλιο αναβολή από μία κακή απόφαση
​Τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι πλέον συγκεκριμένα και περιορισμένα. Οι δε τακτικές που ακολούθησαν στο τελευταίο Γιούρογκρουπ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ...
Κάλλιο αναβολή από μία κακή απόφαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
Δεύτερος «αγώνας δρόμου» ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση που μετά την τεχνική συμφωνία του Σαββάτου, έχει 25 ημέρες προθεσμία για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα καταθέτοντας ώς τις 15 Ιουνίου...
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου και η ταχεία νομοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων μέχρι τότε, κάνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να «προπονούνται» εν όψει των...
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
To τρίτο, το καλύτερο...
Θέση... μάχης παίρνει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία έναντι του ΔΝΤ, αμφισβητώντας τις αιτιάσεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο «σκληρός» Τόμας Βίζερ,...
To τρίτο, το καλύτερο...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής
Η γαλλική πρόταση αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup του Λουξεμβούργου, επισήμανε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε...
Λύση... Ιουνίου ή σύνοδος κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας