Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανακάτεμα σε σημαδεμένη τράπουλα

Τόμσεν και Βελκουλέσκου στο Γιούρογκρουπ έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, αφού με την έκθεσή του -στην οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο- το ΔΝΤ έκλεψε την παράσταση

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ανακάτεμα σε σημαδεμένη τράπουλα

  • A-
  • A+

Το κουβάρι της διαπραγμάτευσης παραμένει μπλεγμένο, καθώς το χθεσινό Γιούρογκρουπ δεν έφτασε σε κάποιο σαφές αποτέλεσμα.

Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη επειδή οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την ταχεία επιστροφή των θεσμών και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ωστόσο η έκθεση του ΔΝΤ, που θα συζητηθεί από τη διοίκησή του στις 6 Φεβρουαρίου, ανακάτεψε την τράπουλα σε μια ευρωζώνη που παρακολουθεί αμήχανη τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόταση που κατέθεσε στους εταίρους του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το σύνολο του ελληνικού προγράμματος αποτελεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, από την οποία, όπως λένε στελέχη της, δεν προτίθεται να υποχωρήσει. Κοινώς, επιμένει στην άρνησή της για προκαταβολική και υπό αίρεση ψήφιση μέτρων, ενώ θεωρεί ότι η πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 μπορούν να συμβιβάσουν όλες τις πλευρές.

Ζητείται ενημέρωση

Ωστόσο, οι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θέλουν να λάβουν πλήρη και αναλυτική γνώση των δεδομένων εντός και εκτός Ε.Ε., ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλαμβάνει διαρκώς την επισήμανσή του στην «Εφ.Συν.» της Τετάρτης: «Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα.

Και από την άλλη, η Ευρώπη οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά».

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές μοιάζει να έχουν κορυφωθεί και το κλίμα αυτό εκφράστηκε και στις συζητήσεις εντός του Γιούρογκρουπ. Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, το ΔΝΤ δεν αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο η συζήτηση για τους όρους της παραμονής του αναμένεται από κυβερνητικούς παράγοντες να συνοδευτεί από ένταση του «παιχνιδιού των διαρροών» από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ορισμένοι στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τη σκέψη τους ότι η έκθεση του ΔΝτ για την βιωσιμότητα του χρέους ίσως αποτελεί προαναγγελία άρνησής του να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Βάσει αυτών, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου η μόνη επιλογή που απομένει στην κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε πολιτικές κινήσεις κορυφής προς τους εταίρους και τους δανειστές, επιζητώντας την πολυπόθητη «πολιτική λύση» που θα εξασφαλίσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Αποκτούν έτσι πρόσθετο ενδιαφέρον οι συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός το Σάββατο με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης στη Λισαβόνα.

Ενθαρρυντική για την οικοδόμηση μιας προοδευτικής συμμαχίας θεωρούν κυβερνητικοί παράγοντες και την ανακοίνωση της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, με την οποία ζήτησαν την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση, παράλληλα, επενδύει στη σφοδρή αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., αποδίδοντάς της ότι συντάσσεται αναφανδόν με τις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα. Κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του μίλησε ωσάν τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς «τέτοια υποστήριξη στο φαντασιόπληκτο “success story”, το οποίο απέρριψε τρεις φορές ο ελληνικός λαός, μονάχα ο ίδιος σε κατάσταση ακραίας σύγχυσης θα μπορούσε να παράσχει».

Οι ίδιες πηγές απέδωσαν αυτή τη στάση σε «κρίση εξουσιαστικού συνδρόμου στέρησης που βασανίζει την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν».

«Ο Μητσοτάκης είναι η φωνή των πλέον ακραίων κύκλων των δανειστών» συμπλήρωναν από το Μαξίμου, λέγοντας ότι «ο ίδιος και η Ν.Δ. προσφέρουν απλόχερα λευκή επιταγή στους ακραίους εκ των δανειστών, επαναβεβαιώνοντας τα διαπιστευτήρια υποταγής και την πρόθεσή τους να ψηφίσουν ακραία αντικοινωνικά μέτρα με αντάλλαγμα την επιστροφή τους στην εξουσία».

Προκάλεσαν μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει «την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα δάνεια 2,5 εκατ. ευρώ του “Κήρυκα Χανίων” και τη σκανδαλώδη ρύθμιση-μπαλόνι» και κατέληξαν στα σχόλιά τους με τη «συμβουλή» να «μην ετοιμάζεται για εκλογές πριν από το φθινόπωρο του 2019 και στα ολιγαρχικά συμφέροντα πέριξ αυτού να μην ελπίζουν σε επανάκαμψη της γαλαζοπράσινης διαπλοκής της τελευταίας 30ετίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για πρώτη φορά με... χαμόγελα ανακούφισης
Ικανοποιημένα ήταν από το χθεσινό Γιούρογκρουπ τα κυβερνητικά στελέχη –εν αναμονή των τελικών αποφάσεων σε αυτό της 24ης Μαΐου– αφού λένε ότι πέτυχαν το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επιπλέον μέτρα στη βάση...
Για πρώτη φορά με... χαμόγελα ανακούφισης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εσταζε μέλι... ο Γερούν
Τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση απέδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ για τη μεγάλη βελτίωση στην οικονομική κατάσταση, ενώ έστειλε μήνυμα ταύτισης μαζί της και σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση και τον «κοινό» στόχο...
Εσταζε μέλι... ο Γερούν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη-μήνυμα προς ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν τάχιστα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και να παρακάμψουν κάθε τεχνητό εμπόδιο...
Επίσκεψη-μήνυμα προς ΔΝΤ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαίνει συναγερμό μετά τα χαμόγελα
Καθοριστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία στο Eurogroup κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, όμως, θέτει σε εγρήγορση το επιτελείο του...
Σημαίνει συναγερμό μετά τα χαμόγελα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με μικρό καλάθι στη μάχη του Λουξεμβούργου
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δανειστές να σεβαστούν, στο σημερινό Eurogroup, τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. ΔΝΤ, Παρίσι και Μοσκοβισί προσέρχονται με διάθεση να βρεθεί λύση, αλλά το Βερολίνο συνεχίζει τα...
Με μικρό καλάθι στη μάχη του Λουξεμβούργου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συμμαχία των Παρισίων
Με την άφιξη στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών της ισχυρότερης συμμάχου της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, της Γαλλίας, η κυβέρνηση δουλεύει σε φουλ ρυθμούς για τον σχηματισμό ενός αναπτυξιακού σχεδίου -στο...
Η συμμαχία των Παρισίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας