Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικό θέμα προκαλεί η υπόθεση Σώρρα

Πολιτικό θέμα προκαλεί η υπόθεση Σώρρα

  • A-
  • A+

Ενώ κινητοποιήθηκε επιτέλους ο κρατικός μηχανισμός για να διερευνηθεί ο φάκελος Σώρρα, η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό προς τους πολίτες και ο ίδιος ο Αρτέμης Σώρρας καλεί μέσω facebook την ελληνική Βουλή να τον προσκαλέσει να παρουσιαστεί δημόσια για να δώσει εξηγήσεις και δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει σε... debate ένας εναντίον 300!

Η κυβέρνηση

Με αφορμή την υπόθεση, και μετά τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν:

«Η Ν.Δ. -και στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι - με χρονοκαθυστέρηση ετών κατάλαβαν ότι υπάρχει η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα.

»Η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει ζητήσει ήδη την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών».

Και καταλήγουν καλώντας τη Νέα Δημοκρατία, «αντί να παραβιάζει ανοιχτές θύρες ζητώντας την αφύπνιση της κυβέρνησης, να βγει από τη χειμέρια νάρκη και να μην αναγάγει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Μόνο υπηρεσίες στον ίδιο τον Αρτέμη Σώρρα προσφέρει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στο μεταξύ και ενώ ανακοινώθηκε ότι ανασύρονται από το αρχείο οι τρεις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τον Αρτέμη Σώρρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «είναι εντυπωσιακό» ότι η απόφαση για τον Σώρρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που «εκδόθηκε το 2013, δεν απασχόλησε ούτε στο ελάχιστο την τότε κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό» (σ.σ. κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας).

«Το να εμφανίζονται σήμερα εγκαλούντες την κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον κωμικό», προσθέτει.

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ανέφεραν ότι η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών, καθώς η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών έχει διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας σχετικά με την υπόθεση αυτή και τα αποτελέσματα διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι οι ενέργειες της δικαιοσύνης καλύπτονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας και συνιστούν την προσοχή σε όσους προσπαθούν να καπηλευτούν αυτήν την υπόθεση, μήπως έτσι προσφέρουν δωρεάν και άφθονη δημοσιότητα σε αυτόν που υποτίθεται ότι χτυπούν.

Αναφερόμενοι δε στους φορολογούμενους, οι οποίοι ζητούν με εξώδικα από τις εφορίες να διαγραφούν οι οφειλές τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, οι κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΔΟΥ παραλαμβάνουν μεν τις εξώδικες δηλώσεις που καταθέτουν οι οφειλέτες, αλλά ενημερώνουν τους πολίτες ότι αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών ήρθε αφότου θέση γύρω από την αναστάτωση που έχει προκληθεί με την υπόθεση Σώρρα πήρε η αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες «από οποιονδήποτε προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την άγνοια και, πολλές φορές, την απόγνωσή του».

Σύμφωνα με τη «γαλάζια» παράταξη, «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο δεν περιλαμβάνει θαυματοποιούς», αν και «τέτοιου είδους αντιλήψεις ανέδειξαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., με τις γνωστές συνέπειες για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

ΑΝ.ΕΛΛ.: Κραυγαλέα έλλειψη αξιοπιστίας της Ν.Δ.

Για κακοήθεια και οφθαλμοφανή έλλειψη αξιοπιστίας και σοβαρότητας της Ν.Δ. κάνει λόγο η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Μανταλένα Παπαδοπούλου, απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση Αρτέμη Σώρρα.

Όπως σημειώνει, «είναι επίσης κακοήθεια η Ν.Δ να κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για την περίπτωση Σώρρα, η οποία δεν είναι και τόσο σημερινή. Από τον Απρίλιο του 2013, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από σχετική έρευνα, είχε απαντήσει στις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι τα περιβόητα ομόλογα που αναφέρονται σε λογαριασμούς του Αρτέμη Σώρρα είναι ψεύτικα και προϊόντα απάτης.

»Αν δεν μας απατά η… μνήμη μας, την περίοδο εκείνη κυβερνούσε το τραγικό δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου. Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Μητσοτάκη ήταν εκείνη που δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον και σήμερα - ώ του θαύματος! -…ανακαλύπτουν δήθεν ξαφνικά στη Ν.Δ. καθώς και στο ΠΑΣΟΚ την περίπτωση Σώρρα, αποκρύπτοντας τις δικές τους ευθύνες».

Και καταλήγει:

«Η έλλειψη αξιοπιστίας και σοβαρότητας στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Είναι δυστυχώς κραυγαλέα».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ακολούθησε δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που κάνει λόγο για το «απατηλό και επικίνδυνο φαινόμενο Σώρρα» και αναρωτιέται: «Πόσο ακόμη θα επιτρέπεται  ο εμπαιγμός του επίσημου Κράτους και της ίδιας της Δικαιοσύνης; Πότε -επιτέλους- θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για τη συνεχιζόμενη εξαπάτηση πολιτών;»

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων έρχονται μία μέρα μετά την εισαγγελική παρέμβαση για το μπαράζ εξώδικων δηλώσεων οπαδών του Σώρρα γιατί οι εφορίες και τα ταμεία δεν δέχονται το... ομόλογο του «επιχειρηματία» για την εξόφληση των χρεών τους...

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες επικαλούνται δικαστική απόφαση του 2013 (σ.σ. ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος όμως δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει) με την οποία το Η' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς του Σώρρα ότι διαθέτει... 600 δισ. ευρώ και τα παρέχει για την εξόφληση οφειλών των ιδιωτών και του δημοσίου χρέους της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του Πλημμελειοδικείου, «ουδόλως αποδείχθηκε η ανυπαρξία του ανωτέρω χρηματικού ποσού ή η πλαστότητα των τίτλων που το ενσωματώνουν», καθώς «εξάλλου, ουδέποτε υπήρξε πρόθεση των κατηγορουμένων να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη, παρά τούτοι κινήθηκαν αποκλειστικά από αγαθά κίνητρα και, συγκεκριμένα, ωθούμενοι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν το κράτος».

Εισαγγελικές διώξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση βρέθηκε αντιμέτωπος με τις εισαγγελικές αρχές και ο διοικητής του τέως ΟΑΕΕ επειδή δεν δέχτηκε τα ομόλογα του... δισεκατομμυριούχου.

Συγκεκριμένα, το 2015 εισαγγελέας της βόρειας Ελλάδας διέταξε εναντίον του ΟΑΕΕ και του ίδιου του τέως διοικητή του, Δημήτρη Τσακίρη (σημερινός υποδιοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης επειδή δεν έκανε αποδεκτά τα αιτήματα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών από κομιστές των «ομολόγων Σώρρα»!

Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων διενήργησε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, ενώ τα αποτελέσματα διαβιβάστηκαν αρμοδίως στις εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες και ως εκ τούτου καλύπτονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας.

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό, η Διεύθυνση Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε προς τις ΔΟΥ εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού όλων αυτών των εξώδικων δηλώσεων που καταθέτουν οι οφειλέτες-οπαδοί του «επιχειρηματία» ζητώντας τη διαγραφή των οφειλών τους, επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών.

Και ενώ κινητοποιήθηκε επιτέλους ο κρατικός μηχανισμός για να διερευνηθεί ο φάκελος Σώρρα, ο ίδιος καλεί μέσω facebook την ελληνική Βουλή να τον προσκαλέσει να παρουσιαστεί δημόσια για να δώσει εξηγήσεις. Ζητάει, μάλιστα, να του αποδοθούν κατηγορίες αν υπάρχει κάτι επιλήψιμο ή παράνομο σε όσα ισχυρίζεται.

«Εάν πάω εκεί μέσα δύο πράγματα θα συμβούν: ή θα πρέπει να λέω ψέματα και θα με δέσουν ή όλοι τους λένε ψέματα και είναι προδότες και θα πρέπει να τους δέσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει σε... debate ένας εναντίον 300!

Τι λέει το Ποτάμι

Με αφορμή την υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook, στην οποία, επιτιθέμενος και στην κυβέρνηση, αναφέρει τα εξής:

«“Υπάρχει εκεί έξω ένας απατεώνας που τριγυρνά σε χωριά και πόλεις και λέει ότι έχει 600 δισ. ευρώ στην άκρη και είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη όλων των Ελλήνων. Όχι μόνο το δημόσιο χρέος αλλά και τα ιδιωτικά. Έχει ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα και λέει ότι θα κατέβει στις εκλογές. Όταν η πολιτική παραδίδεται στη δημαγωγία δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γίνει πιστευτός αυτός που υπόσχεται το μοίρασμα 600 δισ.”

»Αυτά είπα στη Βουλή τον Οκτώβριο. Και μετά από μερικές μέρες οΣπύρος Δανέλλης ζήτησε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών να κάνουν ότι πρέπει για να σταματήσουν την απατεωνιά του Σώρρα.

»Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βέβαια, δεν ασχολούνται με τους νεοαπατεώνες - κάποιοι ίσως να νιώθουν και μια μακρινή συγγένεια. Έταζαν ότι θα διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους και ο Σώρρας υπόσχεται ότι θα εξαγοράσει ο ίδιος το δημόσιο χρέος.

»Έλεγαν ότι η μόνη λύση για τα κόκκινα δάνεια είναι η σεισάχθεια οφειλών προς τις τράπεζες και ο Σώρρας λέει ότι θα πληρώσει ο ίδιος από το λογαριασμό των 600 δισ. όλα τα ιδιωτικά χρέη. Έλεγαν ότι τα μνημόνια καταργούνται με ένα νόμο και ένα άρθρο και ο Σώρρας λέει ότι τα μνημόνια θα τα καταργήσουν οι πολέμαρχοι της συμπαντικής συνειδητότητας.

»Είναι μεγάλη, λοιπόν, η κουβέντα που πρέπει να γίνει στην κοινωνία για τους λαϊκιστές, τους δημαγωγούς και τελικά τους πολιτικούς απατεώνες. Τώρα όμως, η Δικαιοσύνη πρέπει να καθαρίσει το τοπίο από τους κοινούς απατεώνες. Ας προστατεύσουμε τους πολίτες τουλάχιστον απ' αυτούς».

Η Ένωση Κεντρώων

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Η περίπτωση του κυρίου με τα 600 δισ. δολάρια και τα 207 γραφεία σε όλη τη χώρα και τους χιλιάδες αφελείς πολίτες που πίστεψαν ότι θα τους πληρώσει τα χρέη τους, δείχνει πόσο απελπισμένη είναι η κοινωνία και πόσο χρεωμένος είναι σε μεγάλα ποσοστά ο ελληνικός λαός.

»Η Δικαιοσύνη, ωστόσο, παρακολουθεί επί χρόνια το φαινόμενο και αδρανεί και ξυπνάει τώρα, που οι υπηρεσίες του κράτους γεμίζουν εξώδικα από θύματα που ισχυρίζονται ότι θα τους πληρώσει ο κύριος αυτός τα χρέη τους.

»Δηλαδή ένα τέτοιο φαινόμενο διαιωνίζεται επί μακρόν και η Ελλάδα το παρακολουθεί, σαρκάζει και χαχανίζει. Καλούμε την Δικαιοσύνη να δώσει οριστικό τέλος στο σίριαλ».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαστής «άνοιξε δρόμο» στον Σώρρα!
Μπαράζ εξώδικων δηλώσεων οπαδών του «επιχειρηματία» γιατί οι εφορίες και τα ταμεία δεν δέχονται το... ομόλογό του για την εξόφληση των χρεών τους! Διευθύντρια ΔΟΥ της συμπρωτεύουσας συνελήφθη διότι αρνήθηκε να...
Δικαστής «άνοιξε δρόμο» στον Σώρρα!
ΒΟΥΛΗ
Δημητρίου: «Ο κ. Αγγελής είχε εμμονή με τη Novartis»
Αποκαλυπτική, για ακόμα μια φορά, ήταν η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στη νέα της κατάθεση στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis. 
Δημητρίου: «Ο κ. Αγγελής είχε εμμονή με τη Novartis»
ΒΟΥΛΗ
Καταρρίπτει η Δημητρίου τους ισχυρισμούς Αγγελή
H πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε τη σωστή εικόνα για το πώς έγιναν τα πράγματα στο σκάνδαλο Novartis, αναφερόμενη τόσο στους αξιωματούχους του FBI, όσο και στους προστατευόμενους μάρτυρες.
Καταρρίπτει η Δημητρίου τους ισχυρισμούς Αγγελή
ΒΟΥΛΗ
Θετικός ο «Σαράφης» να εξεταστεί με τεχνικά μέσα προστασίας της ανωνυμίας του
Ο προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis, εξέφρασε τη βούλησή του να εξεταστεί από την προανακριτική επιτροπή με συγκεκριμένο τρόπο.
Θετικός ο «Σαράφης» να εξεταστεί με τεχνικά μέσα προστασίας της ανωνυμίας του
ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση για τις κουκούλες
Εντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η πολυαναμενόμενη κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.
Αντιπαράθεση για τις κουκούλες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Πλήρης τεκμηρίωση του σκανδάλου Novartis»
Τις παράνομες υπερτιμολογήσεις δεκάδων φαρμάκων της Novartis, που βρίσκονται στην καρδιά του σκανδάλου, επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο μάρτυρας Νίκος Μανίας, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ....
ΣΥΡΙΖΑ: «Πλήρης τεκμηρίωση του σκανδάλου Novartis»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας