Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο... bodyguard-ian του ΕΣΥ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος (δεξιά), φορτώνει κούκλα σε αγροτικό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο... bodyguard-ian του ΕΣΥ

  • A-
  • A+

Το χθεσινό δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Guardian για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα ήταν σαν να ανακαλύπτει κάποιος τον τροχό την ώρα που δίπλα του τρέχουν σαν αστραπή χιλιάδες αυτοκίνητα.

Δεν κόμιζε τίποτε καινούργιο· αντιθέτως, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν γραμμένο στο πόδι.

Το δημοσίευμα κάνει κάποιες γενικές αναφορές στα οικονομικά της υγείας, καταδεικνύοντας τη μείωση της χρηματοδότησής της τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, εστιάζει στην αναγκαστική φυγή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Μεγάλο βάρος δίνεται στις ελλείψεις της δημόσιας υγείας σε επίπεδο προσωπικού και υποδομών, ενώ επικαλείται και δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, αλλά και δύο γιατρών, ένας εκ των οποίων εργάζεται σε παιδιατρική κλινική.

Δυστυχώς, ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας τέτοιας εμβέλειας, που θα μπορούσε να δείξει τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας υγείας, γίνεται, με την αγαστή συμμετοχή του κ. Γιαννάκου, πεδίο μικροπολιτικής και λαϊκισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ φέρεται λες και η κατάρρευση του συστήματος υγείας άρχισε πρόσφατα, και σίγουρα δεν είναι η τελευταία που ο κ. Γιαννάκος συνδέει άσχετα πράγματα μεταξύ τους μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις στον βωμό της όποιας συνδικαλιστικής δράσης, όπως την εννοεί βέβαια ο ίδιος.

Για παράδειγμα, στο δημοσίευμα ο κ. Γιαννάκος φαίνεται να συνδέει το τραγικό περιστατικό του θανάτου της 42χρονης στη Ζάκυνθο πριν από ένα μήνα με το γεγονός ότι για κάθε 40 κρεβάτια υπάρχει μία νοσοκόμα!

Παράλληλα, επανέρχεται στο θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία που δόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αλλά προέρχονται από το 2012!

Ωστόσο, ο κ. Γιαννάκος υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η κατάσταση λόγω των λοιμώξεων έχει χειροτερέψει.

Θα ήταν ευχής έργον να κατέθετε επίσημα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τα στοιχεία αυτά αναλυτικά αλλά και να παραθέσει την πηγή τους, μια και είναι γνωστό τοις πάσι ότι μοναδικός υπεύθυνος φορέας για τη συλλογή, καταγραφή και δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ και μόνο, μέσω του προγράμματος «Προκρούστης».

Ο κ. Γιαννάκος μίλησε επίσης για νοσοκομεία που έχουν γίνει «επικίνδυνες ζώνες», προσθέτοντας ότι «οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια».

Τέλος, θίγει το ζήτημα της απολύμανσης των χώρων των νοσοκομείων, όπου, όπως λέει, «συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως».

Τι απαντά ο υπουργός

Το ρεπορτάζ του Guardian σχολίασε από την πλευρά του και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός:

«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη.

Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, “γιατρεύει τις πληγές” της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4,6%-4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια”, ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.

Οσοι, λοιπόν, επενδύουν στην “κατάρρευση” του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν.

Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Σχετική δήλωση για το θέμα έκανε και ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία:

«Μόνο θλίψη προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας».

■ Αργά το βράδυ η εφημερίδα άλλαξε τον υπότιτλο του δημοσιεύματος. Αντί για «Τα μέτρα λιτότητας του Αλέξη Τσίπρα μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε “επικίνδυνες ζώνες” (...)», όπως ήταν το αρχικό, άλλαξε σε «Επτά χρόνια λιτότητας έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε “επικίνδυνες ζώνες” (...)».

ΑΣΕΠ: διαγωνισμός για 1.666 στα νοσοκομεία

Προκήρυξη για 1.666 θέσεις τακτικού προσωπικού για φορείς του υπουργείου Υγείας εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για θέσεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αλλά και ψυχολόγων, διατροφολόγων, επισκεπτών υγείας, εργοθεραπευτών, ιατρικών εργαστηρίων, μαιών/μαιευτών, λογοθεραπευτών, ραδιολογίας-ακτινολογίας, φυσικοθεραπευτών κ.λπ.

Στις ειδικότητες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αντιστοιχούν 824 θέσεις, ενώ παράλληλα προβλέπονται και επιπλέον 842 θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.

Οι θέσεις ανά κλάδο/ειδικότητα της Προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΑΣΕΠ.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φέρτε μου το κεφάλι του Τσίπρα»
Σε συντονισμένη αντεπίθεση, στον επικοινωνιακό πόλεμο που της γίνεται έντονα το τελευταίο διάστημα, πέρασε η κυβέρνηση από το Σάββατο με στόχο όχι τη Ν.Δ. αλλά τα έντυπα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, τον...
«Φέρτε μου το κεφάλι του Τσίπρα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γενική αμνησία στο ΠΑΣΟΚ
Aκούγοντας κανείς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην προσυνεδριακή ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα τη δημόσια υγεία και την αναγέννηση του ΕΣΥ, θα νόμιζε πως το ΠΑΣΟΚ δεν κυβέρνησε...
Γενική αμνησία στο ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ερασιτεχνισμός του Μαξίμου
Από τη Ζάκυνθο, όπου περιοδεύει, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της κυβέρνησης για το άνοιγμα των συνόρων, την πανδημία και την οικονομική κρίση
Ο ερασιτεχνισμός του Μαξίμου
ΥΓΕΙΑ
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου
Με την απόφαση του ΚΕΣΥ, η οποία έγινε θέμα ερώτησης στη Βουλή, η Βόρεια Ελλάδα μένει χωρίς δημόσιο νοσοκομείο για επεμβάσεις TAVI, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο φόβος της «χαμένης γενιάς»
Μιλώντας με τους νέους για το αύριο η κουβέντα περιστράφηκε στα απόνερα της πανδημίας ● Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, επέκρινε τις αλλαγές στην Παιδεία, ενώ για τα...
Ο φόβος της «χαμένης γενιάς»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρακτικές ρεβανσισμού και πελατειακού κράτους στη διοίκηση του ΕΣΥ καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν καταγγελίες για πρακτικές ευνοιοκρατίας και ρεβανσισμού σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, μετά τις αλλαγές διοικήσεων.
Πρακτικές ρεβανσισμού και πελατειακού κράτους στη διοίκηση του ΕΣΥ καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας