Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάταξον μεν, άκουσον... δεν

Οι F.T. στο δημοσίευμά τους στην πραγματικότητα έπλεξαν ένα αφήγημα που αποπνέει την αίσθηση ότι διώκονται παντοιοτρόπως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και οι άνθρωποι που στήριξε ή τον στηρίζουν

Πάταξον μεν, άκουσον... δεν

  • A-
  • A+

Δηλώσεις από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, τον πρώην επικεφαλής του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο, την επιχειρηματία και σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, τον ομότιμο καθηγητή Θάνο Βερέμη και άλλες ανώνυμες πηγές χρησιμοποίησε η εφημερίδα Financial Times (F.T.), προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα εάν «ο ΣΥΡΙΖΑ πατάσσει τους θεσμούς της χώρας ή καταλύει κατεστημένα συμφέροντα».

Οι απαντήσεις των παραπάνω συνέτειναν προφανώς στο πρώτο. Οι F.T. στο δημοσίευμά τους στην πραγματικότητα έπλεξαν ένα αφήγημα που αποπνέει την αίσθηση ότι διώκονται παντοιοτρόπως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και οι άνθρωποι που στήριξε ή τον στηρίζουν.

Σύμφωνα με τη διήγηση, ο Γιάννης Στουρνάρας εξεπλάγη όταν έμαθε ότι επικεφαλής της Attica Bank δεν θα διοριζόταν ο εκλεκτός του, «επαγγελματίας τραπεζίτης» Θεόδωρος Πανταλάκης, αλλά ο «με λίγη γνώση περί τα τραπεζικά» Κωνσταντίνος Μακέδος, με την εφημερίδα να χαρακτηρίζει την κίνηση «ευθεία πρόκληση» προς τον Γιάννη Στουρνάρα.

Παρακάτω φιλοξενείται δήλωση του Θάνου Βερέμη, ο οποίος διαβλέπει λίγο-πολύ σταλινικής έμπνευσης κίνητρα. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ήθελε να θέσει κάθε ανεξάρτητο θεσμό υπό κρατικό έλεγχο», καθώς «είναι μέρος της ιδεολογίας τους».

Υστερα η ακόλουθη εμπλοκή στην Attica Bank παρουσιάζεται με βάση τους ισχυρισμούς της πλευράς Στουρνάρα, ενώ φιλοξενήθηκε εν περιλήψει η υπόθεση της εφόδου στην οικία της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου, στο πλαίσιο έρευνας για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ (στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται πουθενά η αιτία του ελέγχου). «Δεν κυνηγούσαν την εταιρεία μου. Ο πραγματικός στόχος ήταν ο Γιάννης», ανέφερε η Λίνα Νικολοπούλου.

Σύγκριση με Ουγγαρία!

Ακολούθως στο δημοσίευμα φιλοξενήθηκε η άποψη ανώνυμων «επικριτών της κυβέρνησης», συσχετίζοντας όλα τα παραπάνω με το «μπλόκο» στη δανειοδότηση επιχειρήσεων της οικογένειας Καλογρίτσα. Επειτα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού συνέκρινε την Ελλάδα με τις κινήσεις των ακροδεξιών κυβερνήσεων σε Ουγγαρία και Πολωνία, αναφέρθηκε σε «έλλειψη σεβασμού στην ανεξαρτησία ορισμένων θεσμών, ιδίως της Δικαιοσύνης».

O πρώην επικεφαλής του ΣτΕ και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του 2012, Παναγιώτης Πικραμμένος, σημείωσε ότι «λίγο λίγο η τήρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εξαφανίζεται», ενώ οι F.T. αναφέρθηκαν σε κατηγορίες ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να προσεταιριστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας με υποσχέσεις υψηλότερων αμοιβών και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και να αλλάξει η ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού (υπενθυμίζεται, όχι στο δημοσίευμα, ότι ο επικεφαλής ήταν σύζυγος της βουλευτού της Ν.Δ., Νίκης Κεραμέως).

Το κείμενο έκλεισε με εκτενή αναφορά στην υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου, που κατηγορήθηκε για «μαγείρεμα» των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι είναι «εκπληκτικό και πραγματικά απογοητευτικό επίσημοι στατιστικολόγοι να διώκονται πολιτικά και ανηλεώς εντός των συνόρων της Ε.Ε.». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην εφημερίδα ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας διάβρωσης της ποιότητας των δημοκρατικών θεσμών μας από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ούτε μία λέξη

Στο κείμενο των F.T. φιλοξενήθηκαν σχόλια κυβερνητικών πηγών που αρνούνταν οποιαδήποτε εμπλοκή με τις παραπάνω υποθέσεις. Το Μαξίμου, σε μεταγενέστερη ανακοίνωση, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι φορολογικές αρχές εργάζονται απερίσπαστες χωρίς άνωθεν εντολές, οι λίστες των φοροφυγάδων ελέγχονται, δίνεται μάχη κατά του λαθρεμπορίου, τα “θαλασσοδάνεια” αποτελούν απλώς κακό παρελθόν, ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις».

Σημείωσε ότι όλα αυτά «έχουν ενοχλήσει πολλούς: τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια». «Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι συντάκτες της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times δεν βρίσκουν να γράψουν ούτε μία λέξη για όλα αυτά», συνέχισε το Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «η μονομέρεια, μάλιστα, των πηγών τους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα».

«Ερωτήσεις - άλλοθι» στο Μαξίμου που έπρεπε να απαντήσει... χθες

Το Μαξίμου στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «οι ερωτήσεις που εστάλησαν ελάχιστη ώρα πριν από το δημοσίευμα προκειμένου να αποτελέσουν άλλοθι, πέρα από προσβλητικές, δεν άφηναν ούτε καν το χρονικό περιθώριο απάντησης». Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», οι ερωτήσεις εστάλησαν την Πέμπτη στις 18.30, ημέρα δημοσίευσης του κειμένου, σε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και η διορία αποστολής των απαντήσεων ήταν μέχρι τις 20.00. Οι δε ερωτήσεις ήταν οι εξής:

  • Παρενέβη η κυβέρνηση στη διαδικασία επιλογής του κ. Μακέδου ως διευθύνοντος συμβούλου της Attica;
  • Ηταν πολιτικά υποκινούμενη η έφοδος στα γραφεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα;
  • Επιχείρησε η κυβέρνηση να δωροδοκήσει το ΣτΕ ώστε να εξασφαλίσει μια επιθυμητή απόφαση για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών;
  • Επιχείρησε η κυβέρνηση να προσαρμόσει τη νομοθεσία σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις εκ των έσω στις δηλώσεις Στουρνάρα
Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν, για πρώτη φορά τόσο έντονα, μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα ύστερα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του σχετικά με το πότε πρέπει...
Αντιδράσεις εκ των έσω στις δηλώσεις Στουρνάρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δημοσιεύστε τον υπουργό με το ένα “Μ”»
Το μέγαρο Μαξίμου ζητά από τη «Θεσσαλονίκη» να αναφέρει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού της κυβέρνησης που, σύμφωνα με την εφημερίδα, μετέφερε στο Λουξεμβούργο 80.000 ευρώ, αλλιώς «θα μιλάμε για πρακτική που...
«Δημοσιεύστε τον υπουργό με το ένα “Μ”»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κόκκινη κάρτα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα
«Ο Στουρνάρας με τη δήλωσή του πέρασε τον Ρουβίκωνα της αξιοπρέπειας». Με αυτή τη φράση εξέφραζαν χτες κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος...
«Κόκκινη κάρτα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΛΑ.Ε.: «Η εκλογή Στουρνάρα φυσικό επακόλουθο της στάσης του ως εκλεκτού των δανειστών»
Διπλή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει η Λαϊκή Ενότητα, η οποία τονίζει ότι η επανατοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν φυσικό επακόλουθο του γεγονότος ότι υπερασπίστηκε τα...
ΛΑ.Ε.: «Η εκλογή Στουρνάρα φυσικό επακόλουθο της στάσης του ως εκλεκτού των δανειστών»
ΒΟΥΛΗ
Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα
Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ απαρίθμησε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο Νίκος Φίλης
Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο Γ. Στουρνάρας θα έχει όλο το χρόνο να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση»
Σκληρή επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την ανανέωση της θητείας ως επικεφαλής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Ο Γ. Στουρνάρας θα έχει όλο το χρόνο να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας