Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Κλίνατε... νεοφιλελεύθερα

Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Κλίνατε... νεοφιλελεύθερα

  • A-
  • A+

Επικράτηση συντηρητικών απόψεων, ελέω κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού τις τελευταίες δεκαετίες, σε ζητήματα που διαχρονικά έχουν λειτουργήσει ως πολιτικά σύνορα μεταξύ Δεξιάς - Αριστεράς, δείχνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Prorata για την «Εφ.Συν.».

Η πλειοψηφία τάσσεται κατά του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, υπέρ της μισθοδοσίας των κληρικών από το Δημόσιο, υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπέρ της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων και υπέρ της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι ερωτώντες απαντούν:

  • Για το εάν η Εκκλησία πρέπει να διαχωριστεί από το ελληνικό κράτος: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 38%, μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 46%, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 14%, ενώ το 2% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».
  • Για το εάν οι μισθοί των κληρικών πρέπει να καταβάλλονται από το κράτος: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 42%, μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 40%, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 12%, ενώ το 6% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».
  • Για το εάν πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 61%, μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 25%, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 11% και το 3% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».
  • Για το εάν πρέπει να απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που αξιολογούνται αρνητικά: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 63%, ενώ μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 18%.
  • Για το εάν πρέπει να είναι χαμηλότερη η φορολογία των επιχειρήσεων: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 81%, ενώ μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 8%.

Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, δηλαδή της επιλογής του ενός κόμματος που θα προτιμηθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η Prorata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και στη συνέχεια υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα.

Συνεπώς, το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα (που δημοσιεύεται παραπάνω) είναι μεγαλύτερο του 100% για τον απλούστατο λόγο ότι πολλοί ψηφοφόροι επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο η περισσότερα κόμματα.

Η μέτρηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής αποτυπώνει τα κατώτερα και τα ανώτερα πιθανά εκλογικά ποσοστά κάθε κόμματος κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή. Για τον λόγο αυτό, μικρότερα κόμματα καταγράφουν πιο υψηλά από τα συνήθη ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής, καθώς συγκεντρώνουν τη συμπάθεια περισσότερων ερωτωμένων από αυτούς που τελικά τα επιλέγουν στην κάλπη παρά το γεγονός ότι δηλώνουν ως πιθανό το ενδεχόμενο να τα στηρίξουν.

Η μέτρηση των επιπέδων δυνητικής εκλογικής επιρροής θεωρείται ένα ουσιαστικότερο και πιο λεπτομερές εργαλείο αποτύπωσης των τάσεων σε μη προεκλογικές περιόδους. Είναι προφανές ότι κατά την προεκλογική περίοδο, η καταγραφή της μοναδικής επιλογής του καθενός είναι το ζητούμενο.

«Σημειωτόν»

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη,
επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επιστημονικά υπεύθυνου της εταιρείας Prorata

Η τρίτη, για την τρέχουσα πολιτική χρονιά, καταγραφή του «Σφυγμού» της πολιτικής επικαιρότητας από την Prorata επιβεβαιώνει την αμήχανη στασιμότητα του εκλογικού ακροατηρίου έναντι των κομμάτων και των προσώπων.

Τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. δεν μεταβάλλονται ουσιαστικά μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς η ευθεία μετατόπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 προς τη Ν.Δ. –το βασικό μέγεθος εκτίμησης της πορείας ενός εκλογικού αποτελέσματος σε δικομματικά περιβάλλοντα– μένει σταθερό στο 3% περίπου του συνόλου των ψήφων.

Αυτός ο όγκος μετατόπισης δεν είναι αρκετός για να εξασφαλίσει ασφαλές και μεγάλο προβάδισμα στη Ν.Δ., παρά την εικόνα της διαφοράς που καταγράφεται σε ερωτήσεις πρόθεσης ψήφου, καθώς μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 χαρακτηρίζουν μη βέβαιη την επιλογή τους ακόμη και όταν δηλώνουν μια τέτοια στο πλαίσιο μιας τηλεφωνικής έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου 2015 δηλώνουν σχεδόν βεβαιότητα για την ψήφο προς τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, ενώ το 13% των ιδίων δηλώνουν μέση έως υψηλή πιθανότητα να στραφούν στη Ν.Δ. στην επόμενη αναμέτρηση.

Αμετάβλητα παραμένουν επίσης τα επίπεδα δυνητικής εκλογικής επιρροής των μικρότερων κομμάτων, με την εξαίρεση της ελαφριάς διεύρυνσης των επιπέδων του ΚΚΕ και ίσως της Πλεύσης Ελευθερίας, τα οποία φαίνονται να ευνοούνται ολοένα και περισσότερο από τον δισταγμό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου 2015 να τον επανεπιλέξουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου δηλώνουν σχεδόν βεβαιότητα για την ψήφο προς το ΚΚΕ, ενώ άλλο ένα 10% των ιδίων δηλώνουν μέση ως υψηλή πιθανότητα να στραφούν στο ΚΚΕ στην επόμενη αναμέτρηση. Οι διαρροές προς τα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, ως άθροισμα των ποσοστών δυνητικής ψήφου για ΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα, Πλεύση Ελευθερίας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μοιάζουν να είναι περισσότερες από αυτές που καταγράφονται προς τον κύριο δικομματικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ.

Οι καταγραφές του τελευταίου τριμήνου δεν εμφανίζουν διαφορές ούτε ως προς την εικόνα των ψηφοφόρων για τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει χάσει την εικόνα του άφθαρτου και αντι-κατεστημένου αρχηγού, ενώ κρίνεται αρνητικά ως προς το κριτήριο της αποτελεσματικότητας.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει εξελίξει τους δικούς του δείκτες, με εξαίρεση τον δείκτη προσήνειας στον οποίο με τον καιρό καταγράφει βελτιωμένα ποσοστά. Ως μια επιπρόσθετη ένδειξη στασιμότητας σημειώνεται ότι οι πρόσφατες κινήσεις των δύο ηγετών να ανασχηματίσουν τις δύο ομάδες τους εκλήφθηκαν από περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους ως μη σημαντικές.

Το εκλογικό σώμα δυσκολεύεται να επιλέξει κατεύθυνση αρκούμενο στη διατύπωση της απογοήτευσής του από τις οικονομικές συνθήκες, από τις δημόσιες υπηρεσίες, από τις κομματικές επιλογές και από τα ίδια τα πρόσωπα. Μάλλον από τα πάντα.

Σε άλλους καιρούς, μια τέτοια συνθήκη θα μετέτρεπε την τιμωρητική, σε βάρος της κυβέρνησης, διάθεση των εκλογέων σε εύκολη ψήφο υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα, η τιμωρητική διάθεση, σημαντικά συγκεχυμένη με αισθήματα ενοχής που μετριάζουν και την ορμή της, δεν βρίσκει σαφή έκφραση. Ο νέος δικομματισμός φαίνεται να είναι ακόμα διαφορετικός από τον παλαιό.

Για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι: θα χειροτερεύσει σημαντικά 39%, θα χειροτερεύσει λίγο 28%, θα μείνει η ίδια 21%, θα βελτιωθεί λίγο 9%, θα βελτιωθεί σημαντικά 1%, Δ.Ξ/Δ.Α 2%. Για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση: θα χειροτερεύσει σημαντικά 29%, θα χειροτερεύσει λίγο 28%, θα μείνει ίδια 35%, θα βελτιωθεί λίγο 6%, Δ.Ξ/Δ.Α 2%.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Prorata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% Η έρευνα διεξήχθη από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2016 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης
ΈΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PRORATA ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει θετικό πρόσημο στη συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει ακόμα καρπούς καθώς οι πολίτες βλέπουν μόνο...
«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενίσχυση του δικομματισμού
Ενίσχυση της εκλογικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων -ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.- καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία η διαπραγμάτευση μοιάζει να καρκινοβατεί, με τους δανειστές να ασκούν πιέσεις για νέα μέτρα...
Ενίσχυση του δικομματισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
Δυσφορία των πολιτών καταγράφει η έρευνα της ProRata. Αν και διαφωνούν για τη σύνθεσή της, οι πολίτες φαίνεται να προτιμούν μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, παρά προσφυγή στις κάλπες. Θεωρούν ότι η...
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, φοβούνται τη χρεοκοπία
Υψηλή αποδοχή έχουν από τους πολίτες τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αποτυπώνεται στο δεύτερο μέτρο της πανελλαδικής έρευνας της Marc για την «Εφημερίδα των...
Επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, φοβούνται τη χρεοκοπία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικοδομούνται νέες συμμαχίες
Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι ρευστοποιεί με έναν τρόπο τις κομματικές ισορροπίες, αφού η...
Οικοδομούνται νέες συμμαχίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 5,5 μονάδες σταθερά η ψαλίδα, πεντακομματική η επόμενη Βουλή
Σταθερή στις 5,5 μονάδες παραμένει η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία...
Στις 5,5 μονάδες σταθερά η ψαλίδα, πεντακομματική η επόμενη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας