Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερωτήσεις που «καίνε»
EPA/BRITTA PEDERSEN

Ερωτήσεις που «καίνε»

  • A-
  • A+

Το ελληνικό χρέος, τις προοπτικές ελάφρυνσής του, τον ρόλο και τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στο Βερολίνο η γερμανική Αριστερά (Die Linke), επιχειρώντας να επηρεάσει θετικά τις διεργασίες.

Οι 64 βουλευτές του κόμματος, με πρωτοβουλία των Αξελ Τρόοστ, Κλάους Ερνστ, Σουζάνα Καραβάνσκι, Γιούτα Κρέλμαν, Τόμας Λούτζε, Τόμας Νορντ, Ρίχαρντ Πίτερλε και Μίχαελ Σλεχτ, αναμένεται να καταθέσουν ερώτηση προς την κυβέρνηση Μέρκελ ζητώντας της να ενημερώσει λεπτομερώς την Μπούντεσταγκ για τις εξελίξεις, αλλά και το παρασκήνιο των συνομιλιών ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ.

Ζητούν μάλιστα να ξεκαθαριστεί εάν η γερμανική κυβέρνηση εξαρτά τις αποφάσεις της από τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα ή σε άλλο κράτος της Ε.Ε.

Στο εισαγωγικό μέρος της μακροσκελούς ερώτησης με τίτλο «Ελαφρύνσεις χρέους για την Ελλάδα», οι βουλευτές αναφέρουν ότι «τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό της σε ιστορικά μοναδικό βαθμό».

Μη βιώσιμο

«Παρά ή μάλλον ακριβώς εξαιτίας αυτής της πολιτικής περικοπών, το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο» συμπληρώνουν οι βουλευτές, ενώ υπενθυμίζουν τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου για «κάποιες αρχικές δεσμεύσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Οσον αφορά όμως το ΔΝΤ, στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «η συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης παραμένει μη εξασφαλισμένη», καθώς το Ταμείο θεωρεί τον στόχο για μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ «άκρως απίθανο».

Οι βουλευτές εστιάζουν στις διαφορές ΔΝΤ και Γιούρογκρουπ, καθώς το μεν Ταμείο θεωρεί «επιτακτική την επίτευξη ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού κράτους κάτω του 10% του ΑΕΠ έως το 2040», οι δε Ευρωπαίοι εταίροι, αντιθέτως, θεωρούν «λογικές χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους έως και 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και έως και 20% μακροπρόθεσμα».

«Υπό αυτές τις συνθήκες μοιάζει αινιγματικό το πώς θα εξασφαλιστεί η περαιτέρω δέσμευση του ΔΝΤ, την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση “θεωρεί απαραίτητη”» καταλήγουν οι Γερμανοί αριστεροί βουλευτές.

Με βάση αυτά, διατυπώνουν 19 ερωτήματα προς την κυβέρνηση Μέρκελ. Μεταξύ άλλων ερωτούν εάν «εξακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να θέλει να συμπεριλάβει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας», εάν αυτή η συμμετοχή περιλαμβάνει «επίσης μια οικονομική συνεισφορά», αλλά και εάν η κυβέρνηση της Γερμανίας επιδιώκει «μια αντίστοιχη απόφαση του ΔΝΤ έως τις αρχές του 2017 το αργότερο και είναι έτοιμη να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις γι’ αυτό».

Ρωτούν επίσης ποιες συνέπειες θα είχαν στο τρέχον πρόγραμμα οι διαφορετικές αποφάσεις του ΔΝΤ, αλλά και εάν «βλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάποια σχέση μεταξύ του χρονικού σημείου της απόφασης περί περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους και ορισμένων εκλογών σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για το Γιούρογκρουπ

Από εκεί και πέρα ρωτούν αναλυτικά σε ποια συγκεκριμένα βήματα προέβη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά το Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου, ζητούν να μάθουν εάν συνομίλησαν και με ποια ακριβώς στελέχη του ΔΝΤ, εάν συζητήθηκε η προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ποια θέση κράτησε το Ταμείο και ποια το Βερολίνο, εάν η κυβέρνηση Μέρκελ συνεννοήθηκε με ορισμένα άλλα κράτη για το θέμα, αλλά και εάν έχει την εντολή το ΔΝΤ να προχωρά σε δικές του ξεχωριστές εκτιμήσεις και έρευνες σχετικά με την πορεία των ελληνικών οικονομικών μεγεθών.

Επιπρόσθετα, οι βουλευτές του Die Linke ρωτούν εάν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ακόμα και εάν κάνει εντελώς διαφορετικές προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

Σημαντικό είναι και το σκέλος των ερωτήσεων που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ερωτάται εάν επιμένει στην άντληση 50 δισ. ευρώ από τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, ποια έσοδα αναμένει από αυτές μέχρι το 2030, αλλά και «πόσα από τα έσοδα αυτά προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις και πόσα από άλλου είδους εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας».

► Η «Εφ.Συν.» έχει εξασφαλίσει την ερώτηση των βουλευτών του Die Linke.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόβα γραβάτας... στην ομίχλη
Στωικά παρακολούθησε η κυβέρνηση το ΔΝΤ και τη Γερμανία με τους συμμάχους της να κονταρο­χτυπιούνται στο Γιούρογκρουπ, όπως περίπου πριν από έναν χρόνο, για το θέμα του χρέους. Για το «εύκολο» κομμάτι των...
Πρόβα γραβάτας... στην ομίχλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και στο βάθος ποσοτική χαλάρωση
Αθήνα και Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι τα πάντα θα έχουν συμφωνηθεί ώς το Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου, έτσι ώστε η Βουλή να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα και η χώρα να κερδίσει «πολιτικό έδαφος» και να ξεκινήσει η...
Και στο βάθος ποσοτική χαλάρωση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ΔΝΤ έχει πάλι κέφια
Το Ταμείο δημοσιοποίησε -ξανά- προκλητικά ψευδή στοιχεία και ανυπόστατους ισχυρισμούς σε θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία -και ειδικότερα φορολογικά και συνταξιοδοτικά- προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση...
Το ΔΝΤ έχει πάλι κέφια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν γνωρίζει, δεν απαντά
Η «Εφ.Συν.» εξασφάλισε την απάντηση στην οποία οι συνεργάτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρούν να αποφύγουν τις «κακοτοπιές» είτε με το να κρύβονται πίσω από τον άτυπο θεσμό του Γιούρογκρουπ, είτε αρνούμενοι...
Δεν γνωρίζει, δεν απαντά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαλώματα αντί κορονο-ομολόγου
Η μικρή επανάσταση των «9» απέναντι στη Γερμανία δεν κράτησε πολύ, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ άνοιξε τη βεντάλια των συμμαχιών της, επέβαλε τις απόψεις της και εν όψει του σημερινού Eurogroup τράβηξε με το μέρος...
Μπαλώματα αντί κορονο-ομολόγου
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Πρωτοφανή προβλήματα, παμπάλαιες συνταγές
Αυτή η αποτυχημένη συνταγή «εθνικοποίησης» των ζημιών της πανδημίας πιθανότατα θα επιπλεύσει χάρη στη συνήθη γαλλική τακτική της υποχώρησης μπροστά στον γερμανικό οικονομικό εθνικισμό.
Πρωτοφανή προβλήματα, παμπάλαιες συνταγές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας