• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  3 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.7°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.3°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  66%

Οταν ο Μάκης Βορίδης παίρνει «γραμμή» από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ

Η Ιερά Σύνοδος της... Νέας Δημοκρατίας

 • A-
 • A+

Μπορεί τις τελευταίες μέρες να επισκιάστηκε από την πολιτικο-δικαστική διαμάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά είναι σαφές ότι η αντιπολιτευτική στρατηγική της Ν.Δ. έχει προσανατολιστεί σε ορισμένες άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι κοινό μυστικό ότι το ζήτημα της Παιδείας και ειδικά οι μεταρρυθμίσεις στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών επιλέχθηκαν ως προνομιακό πεδίο παρέμβασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά από τη στιγμή που φάνηκε να διαρρηγνύονται οι έως τότε ομαλές σχέσεις της κυβέρνησης με τη διοίκηση της Εκκλησίας.

Είναι εξάλλου η πεπατημένη. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ν.Δ. με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή είχε επιλέξει να αναδείξει ως κύριο στοιχείο της αντιπολιτευτικής της τακτικής απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη ένα ζήτημα που είχε ανακινήσει η Ιεραρχία, δηλαδή το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.

Οπως τότε, έτσι και σήμερα, δεν είναι η Ν.Δ. εκείνη που έχει την πολιτική πρωτοβουλία. Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του απλώς ακολουθούν την ατζέντα της συντηρητικής πτέρυγας της Ιεραρχίας.

«Ευλογημένη» ερώτηση

Πριν από ένα μήνα, επτά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Μάκης Βορίδης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Στέργιος Γιαννάκης, Ιωάννης Αντωνιάδης, Βασίλειος Γιόγιακας, Γεώργιος Στύλιος) κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, με τίτλο «Περί του νέου προγράμματος σπουδών των Θρησκευτικών Λυκείου», στην οποία αναφέρονται δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και σημειώνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόσφατος νόμος 4386/11.5.2016 που ρυθμίζει τη θρησκευτική εκπαίδευση των Ελλήνων Ρωμαιοκαθολικών, Εβραίων και Μουσουλμάνων προβλέπει ότι η Σύνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και οι Μουφτείες έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο της αποκλειστικής διαμόρφωσης της ύλης και του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος προς τους Ρωμαιοκαθολικούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους μαθητές αντίστοιχα κατά το δοκούν, αλλά και τον διορισμό των διδασκόντων της δικής τους επιλογής ακόμα και εκτός πινάκων αναπληρωτών καθηγητών.

Προς τι λοιπόν αυτή η διάκριση προς τους Ορθόδοξους μαθητές; Γιατί για τους μεν το μάθημα παραμένει ομολογιακό και υπό την άμεση επίβλεψη των εν Ελλάδι εκπροσώπων του δόγματός τους, ενώ για τους Ορθοδόξους, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, το μάθημα καθίσταται διαθρησκειακό και αποκλείεται από την επίβλεψή του η Εκκλησία της Ελλάδος; Πρόκειται άραγε για σκόπιμη υποβάθμισή της; Και γιατί το ΥΠΕΘ δεν τηρεί τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που αποτελεί νόμο του κράτους;» (Ερώτηση 8521/23.9.2016).

Με διαφορά λίγων ωρών είχε προηγηθεί ο υπερορθόδοξος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος είχε επικαλεστεί το ίδιο επιχείρημα, προσθέτοντας βέβαια και λίγα συνωμοσιολογικά καρυκεύματα: «Αυτό που πρέπει να μάθει ο λαός μας επειγόντως είναι αυτό που δυστυχώς αποκρύπτεται μεθοδικά, ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά για τους Ορθοδόξους μόνο μαθητές και μαθήτριες είναι πιστή αντιγραφή του θρησκειολογικού προγράμματος σπουδών για νέους της νεοβουδιστικής παγκόσμιας οργάνωσης Arigatou, η οποία χρηματοδοτείται αφειδώς από τον γνωστό Αμερικάνο oλιγάρχη Ντέιβιντ Ροκφέλερ.

Τα συμπεράσματα λοιπόν στους αγαπητούς τηλεθεατές. Το ερώτημα που τίθεται είναι ο κύριος υπουργός μιλάει για ανεξιθρησκία, ανεξίθρησκο σχολείο και την ίδια στιγμή ο ίδιος ψηφίζει νόμο που επιτρέπει και αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Μουσουλμάνους, Εβραίους και Ρωμαιοκαθολικούς να επιλέγουν και το περιεχόμενο του μαθήματος και τους δασκάλους που θα τους διδάσκουν.

Στους Ορθοδόξους όμως θέλει ο ίδιος να αναστοχαστεί και να κάνει μια θρησκειολογική σούπα. Γιατί; Το ερώτημα είναι οξύ για τον πρωθυπουργό και τον συγκυβερνώντα, τον κύριο Καμμένο».

Η αλήθεια είναι ότι ήδη από τις 20.9.2016 ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είχε απευθύνει και επιστολή προς τον πρωθυπουργό στην οποία ισχυριζόταν περίπου τα ίδια -χωρίς πάντως να καταφύγει στα περί νεοβουδιστών: «Από τον Εξοχώτατο Υπουργό επί της Παιδείας κ. Ν. Φίλη εκδιπλώνεται ένας εμπαθής θρησκευτικός ρατσισμός εις βάρος της Ορθοδόξου Καθολικής του Χριστού Εκκλησίας, την οποίαν θεωρούν ως παρίαν της Ελληνικής Πολιτείας, παρά τις προβλέψεις του ισχύοντος Συντάγματος.

Με την πρόσφατη απόφαση, αντιστρατεύονται και περιφρονούν πλήρως την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διατηρήσεως του ορθοδόξου χαρακτήρος του μαθήματος των Θρησκευτικών διά τους Ορθοδόξους Ελληνόπαιδες και μετατρέπουν το μάθημα σε θρησκειολογική “σούπα” και ποδοπατούν προκλητικά και απομειώνουν ανεπίτρεπτα την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία, την οποία θέτουν σε ήσσονα μοίρα από τις Μουσουλμανική και Εβραϊκή θρησκευτικές παραδοχές και το Ρωμαιοκαθολικό Δόγμα που είναι ανεκτά κατά το Σύνταγμα στη χώρα».

Σε άλλα σημεία ο Μητροπολίτης -και νομικός- αναφέρεται σε «παράβαση της ισονομίας και της δημοκρατίας», καθώς και για «δυσμενεστάτη διάκριση θρησκευτικού ρατσιστικού περιεχομένου».

«Διά την αυτοσυνειδησία»

Ο κ. Σεραφείμ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για τις ενέργειές του σε περίπτωση μη... συμμόρφωσης της κυβέρνησης: «Μάλιστα στην προσεχή τακτική σύγκληση της Ιεραρχίας από 4 έως 7 Οκτωβρίου ε.ε., θα θέσω το θέμα στη διάσταση που Σας αναφέρω, ως θέμα υψίστης σημασίας διά την αυτοσυνειδησία, την νομική κατάσταση και τη συνταγματική αναγνώριση της Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας στην Ελλάδα και θα ζητήσω εάν εμμείνετε σε αυτή την προδήλως άδικη εις βάρος της Εκκλησίας διάκριση, να κηρύξη εαυτήν, η Εκκλησία, “εν διωγμώ” από την Κυβέρνησή Σας και να προσφύγη σε όλα τα Διεθνή fora και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ερμηνεύει αυθεντικά την Σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρώμης, καταγγέλλουσα αυτήν την βάναυση εις βάρος Της και του ποιμνίου Της δυσμενεστάτη διάκριση θρησκευτικού ρατσισμού».

Οπως πλέον γνωρίζουμε, η εισήγηση του κ. Σεραφείμ έγινε κατ’ ουσία δεκτή από την Ιεραρχία. Μπορεί να μην κηρύχτηκε ακριβώς «εν διωγμώ» η Εκκλησία, αλλά ο μέχρι πρόσφατα μετριοπαθής Αρχιεπίσκοπος έστειλε σαφές μήνυμα, υιοθετώντας επιδεικτικά στην εισήγησή του αυτούσιες τις αντικομμουνιστικές θέσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς (4.10.2016).

Πότε Βούδας, πότε Χίτλερ...

Το «θρησκευτικό φρόνημα» των εκπαιδευτικών και τα ευλογημένα «γαλάζια» βιβλία

Η «αποκάλυψη» ότι πίσω από τις αλλαγές στο πρόγραμμα Θρησκευτικών βρίσκεται μια… βουδιστική οργάνωση και ο ηλικίας 101 ετών Ροκφέλερ δεν ξενίζει, εφόσον προέρχεται από τον ευφάνταστο Ιεράρχη, ο οποίος είχε «αποκαλύψει» πριν από λίγα χρόνια ότι «ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν όργανο του παγκόσμιου σιωνισμού, χρηματοδοτήθηκε από την περίφημον οικογένειαν Ρότσιλντ με μοναδικό σκοπό να πείσει τους Εβραίους να φύγουν από τας καλάς των περιοχάς της Ευρώπης και να κατεβούν εις το Ισραήλ και να συστήσουν τη νέα αυτοκρατορία».

Ομως τη θεωρία αυτή διακινούν και εκπρόσωποι της ΠΕΘ (Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων), καθώς και διάφορα έντυπα, τα οποία μάλιστα έχουν εντοπίσει στο πρόσωπο του θεολόγου Αγγελου Βαλλιανάτου τον σύνδεσμο μεταξύ «βουδισμού» και υπουργείου Παιδείας. Το αποτέλεσμα είναι μια άνευ προηγουμένου στοχοποίηση του κ. Βαλλιανάτου, στον οποίο καταλογίζουν μύρια όσα, ακόμα και ότι είναι… αδελφός του Γρηγόρη Βαλλιανάτου.

Ο λόγος αυτών των επιθέσεων είναι βέβαια ότι πρέπει να εφευρεθεί ένα «ύποπτο κέντρο», από το οποίο δήθεν εκπορεύονται οι αλλαγές στην εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα η Arigatou είναι μια διεθνής διαθρησκευτική μη κυβερνητική οργάνωση, που ιδρύθηκε στην Ιαπωνία και ασχολείται με την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων για την προστασία του παιδιού και έχει την ιδιότητα του συμβούλου της UNICEF.

Αυτό που επιδιώκεται μέσω της στοχοποίησης του κ. Βαλλιανάτου είναι να ελεγχθεί από την ΠΕΘ και ορισμένους Μητροπολίτες το «θρησκευτικό φρόνημα» των εκπαιδευτικών. Αυτή την πρωτοφανή -και οπωσδήποτε αντισυνταγματική- απαίτηση διατύπωσε με σαφήνεια ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΕΘ Γεώργιος Κρίππας σε ημερίδα της «Εστίας Πατερικών Μελετών».

Κατά τον κ. Κρίππα, «είναι σαφές ότι εφόσον είναι αρμόδιοι να καταστρώσουν νέαν ύλη του μαθήματος των Θρησκευτικών, οφείλουν, να δώσουν πλήρη στοιχεία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Οχι βεβαίως διότι απαγορεύεται, να ανήκουν σε όποια θρησκεία επιθυμούν ή επιλέγουν (άλλωστε εις την Ελλάδα έχουμε ανεξιθρησκία), αλλά αφού τυγχάνουν αρμόδιοι να εισηγηθούν νέο μάθημα θρησκευτικών, η υπηρεσία τους πρέπει να γνωρίζει τις πεποιθήσεις τους, διότι πρέπει να επιλέξει διά την θέση αυτήν τους ικανοτέρους και εκείνη θα κρίνει ποίον θεωρεί ικανότερον και όχι οι ίδιοι.

Οπως, εάν το κράτος θέλει π.χ. να προσλάβει κάποιον διπλωμάτη, εκείνο θα κρίνει κατά πόσον γνωρίζει επαρκώς ξένες γλώσσες ή κατά πόσον είναι ικανός να χειρισθεί διπλωματικά θέματα». (23.9.2016).

Παραπληροφόρηση

Οι βουλευτές της Ν.Δ. που κατέθεσαν την ερώτηση απέφυγαν βέβαια να αναπαραγάγουν τα περί «νεοβουδιστών», αλλά υιοθέτησαν την υπόλοιπη επιχειρηματολογία του Μητροπολίτη Πειραιά και κυρίως τον ισχυρισμό ότι ο ν. 4386/11.5.2016 επιτρέπει σε όλα τα άλλα θρησκευτικά δόγματα και ειδικά τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Ισραηλίτες και τους Μουσουλμάνους να προσδιορίζουν τον ομολογιακό χαρακτήρα της εκπαίδευσης στους δικούς τους μαθητές.

Πρόκειται για ανοιχτή παραπληροφόρηση. Το μόνο που κάνει ο πρόσφατος νόμος είναι ότι φροντίζει να υπάρχει δάσκαλος καθολικού δόγματος και της εβραϊκής θρησκείας σε ελάχιστα δημοτικά σχολεία, όπως προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις που έχουν ηλικία πάνω από μισό αιώνα (25153/26.2.1957 και 78871/22.3.1962). Ο συνολικός αριθμός των σχολείων αυτών ήταν αρχικά 15 και εντοπίζονταν στην Τήνο και τη Σύρο (για τους Καθολικούς) και τη Λάρισα (για τους Ισραηλίτες).

Πολλά από αυτά έχουν πάψει να λειτουργούν. Και φυσικά σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οι Καθολικοί και οι Ισραηλίτες μαθητές παρακολουθούν το μάθημα των Θρησκευτικών όπως το διδάσκεται η πλειοψηφία ή απαλλάσσονται απ’ αυτό, εφόσον το ζητήσουν.

Οσο για τους Μουσουλμάνους της Θράκης, ως γνωστόν το πρόγραμμα εκπαίδευσης των μειονοτικών σχολείων βασίζεται στη Συνθήκη της Λωζάννης και τα μορφωτικά πρωτόκολλα Ελλάδας-Τουρκίας και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τον πρόσφατο νόμο. Οι θέσεις των Ιεροδιδασκάλων στη Θράκη προσδιορίστηκαν σε 240 από προγενέστερους νόμους και προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή από το ν. 3536/2007 και το ν. 4115/2013.

Δεν υπάρχει δηλαδή καμιά «θετική διάκριση» υπέρ των «αλλοδόξων», όπως ισχυρίζονται οι βουλευτές υπό τον κ. Βορίδη, ακολουθώντας τις «αποκαλύψεις» του Μητροπολίτη Σεραφείμ. Η παραπληροφόρηση αυτή θυμίζει πολύ την άλλη κακόβουλη διάδοση που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, ότι τάχα απαλλάσσονται της φορολόγησης οι πολίτες εβραϊκού θρησκεύματος.

Υποχρεώθηκε μάλιστα ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας της κυβέρνησης Σαμαρά, Γεώργιος Καλαντζής να διαψεύσει στις 11.1.2015 αυτή την κλασική περίπτωση αντισημιτικής προπαγάνδας.

Οψιμη αντίδραση

Η αλήθεια είναι ότι η αντίδραση της Ν.Δ., καθώς και της ίδιας της Ιεραρχίας, είναι εξαιρετικά καθυστερημένη, εφόσον οι σχετικές διεργασίες και η μελέτη αναμόρφωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας ο Νίκος Φίλης.

Ακόμα και τον Μάρτιο του 2016 που συζήτησε το ζήτημα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και υιοθέτησε την εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Σε απόλυτα διαλλακτικό πνεύμα, η απόφαση εκείνη αποδεχόταν τον μη ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος και ζητούσε μόνο «βελτιώσεις».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση υπήρξε σύνθεση των διαφόρων απόψεων στην παρακάτω απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «Να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στο τρέχον πρόγραμμα με τη δική του θεματική μεθοδολογία, στο οποίο όμως να γίνουν μερικές βελτιώσεις, εντάσσοντάς το στα σύγχρονα παιδευτικά δεδομένα, οπότε να εισαχθούν σε κάθε βιβλίο -όχι σε κάθε μάθημα- μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά, ανάλογα με τη θεματολογία του βιβλίου, αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στην ορθόδοξη παράδοση, την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως εφαρμογές και τα καλά στοιχεία του Νέου Προγράμματος Σπουδών».

Η σημερινή όξυνση είναι συνεπώς προσχηματική και κατασκευασμένη. Και το σημαντικότερο: Υποτίθεται ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της διοίκησης της Εκκλησίας είναι να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Μάλιστα οι –ευτυχώς ελάχιστοι- θεολόγοι που αποφάσισαν να κηρύξουν τη δική τους εκπαιδευτική επανάσταση, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι θα στηριχτούν και θα διδάξουν τα βιβλία που βασίζονταν στο παλιό πρόγραμμα σπουδών.

«Αποφασίσαμε να διδάξουμε το μάθημα σύμφωνα με τα βιβλία των μαθητών, τα οποία διανεμήθηκαν κανονικά και βρίσκονται στη διάθεση καθηγητών και μαθητών, όπως τόνισαν στις δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος», τονίζει η Ενωση Θεολόγων Πιερίας.

Φρόντισε μάλιστα η ΠΕΘ να εξοπλίσει τα μέλη της και με «επιστημονική γνωμοδότηση», η οποία υπογράφεται από τον επίτιμο πρόεδρο εφετών Απόστολο Βλάχο και σύμφωνα με την οποία «οι διδάσκαλοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Θεολόγοι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα να αρνηθούν την εκτέλεση των αντισυνταγματικών και παρανόμων υπουργικών Αποφάσεων».

Η ημερίδα του 2007

Αλλά ποια είναι αυτά τα βιβλία που θέλουν να διδάξουν στους μαθητές οι διαμαρτυρόμενοι θεολόγοι, σύμφωνα με τις επιταγές της διοίκησης της Εκκλησίας, αλλά και της Ν.Δ.; Δεν είναι άλλα από εκείνα που όταν πρωτοεκδόθηκαν -επί κυβέρνησης Ν.Δ. φυσικά- συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση της ίδιας της Ιεραρχίας!

Στην ημερίδα που είχε οργανωθεί τον Μάιο 2007 στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, με θέμα «Τα νέα βιβλία Θρησκευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου», αυτά τα ίδια βιβλία που θεωρούνται σήμερα κατάλληλα είχαν αποκηρυχθεί από τους ίδιους θεολόγους.

Η ημερίδα εκείνη κατέληξε σε «πόρισμα», το οποίο διαπίστωνε ότι «τα νέα σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών για πρώτη φορά απομακρύνονται από το σταθερό διαχρονικά περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής, ως θεόθεν αποκεκαλυμμένης αληθείας με μοναδική παιδαγωγική και διαπλαστική δύναμη, και προσαρμόζονται στο αίτημα της “πολυπολιτισμικότητας” κατά τις επιταγές της “Παγκοσμιοποίησης”.

Αποβάλλουν με δειλά και προσεκτικά βήματα τον ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα του μαθήματος και ενισχύουν τα γνωσιολογικά και θρησκειολογικά στοιχεία.

»Ο ομολογιακός και κατηχητικός χαρακτήρας του μαθήματος, επιβαλλόμενος μέχρι τώρα από το Σύνταγμα και από την σχετική νομολογία, δεν αποκλείει την μετάδοση γνώσεων για τις άλλες ομολογίες και θρησκείες, ούτε αδιαφορεί για τον διάλογο με την σύγχρονη διανόηση και επιστήμη. Η υποβάθμιση όμως και η τελική κατάργησή του οδηγεί τους μαθητές σε σύγχυση και σε βαθμιαία απώλεια της πολιτιστικής τους ιδιοπροσωπείας.

»Οι εμφανιζόμενες παγκοσμίως αντικοινωνικές και αντιεξουσιαστικές συμπεριφορές των νέων οφείλονται εν πολλοίς στο γκρέμισμα των παραδεδομένων αρχών και αξιών, που επιβάλλει η δήθεν πλουραλιστική πολυπολιτισμικότητα, η οποία, αν ήταν αληθινή, έπρεπε να ενισχύει και όχι να υποβαθμίζει τις πολιτιστικές ετερότητες».

Τα συμπέρασμα ήταν ότι «όλα τα νέα σχολικά βιβλία ανατρέπουν ιδεολογικά τις βάσεις και κατευθύνσεις της μακροχρόνιας και δοκιμασμένης Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής.

Καταργούν ή μειώνουν τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος και το μεταβάλουν βαθμηδόν σε ουδέτερη θρησκειολογία. Ικανοποιούν εσπευσμένα και αδικαιολόγητα τα αιτήματα της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας και οδηγούν, όπως επισημάνθηκε για το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, σε γενοκτονία της μνήμης, εθνικής και θρησκευτικής».

Είχε προηγηθεί Υπόμνημα της Ιεράς Συνόδου προς την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, το οποίο υπέγραφε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και στο οποίο διαπιστωνόταν ότι «διά των βιβλίων των Θρησκευτικών επιδιώκεται η αποδόμησις της Ορθοδόξου Χριστιανικής διδασκαλίας, η απορθοδοξοποίησις και ο χαρακτηρισμός του μαθήματος από Ομολογιακού, Κατηχητικού και Εκκλησιολογικού, ως είναι σήμερον, εις θρησκειολογικόν με προτεσταντικάς αποχρώσεις, με επιχείρημα την αρχήν της πολυπολιτισμικότητος, της διαθρησκευτικότητος και του εκσυγχρονισμού» (αρ. πρωτ. 5080/27.11.2006).

Πάει πολύ επομένως να ολοφύρονται σήμερα τα στελέχη της Ν.Δ. για την αναθεώρηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ακόμα και οι δικές τους κυβερνήσεις είχαν αντιληφθεί την ανάγκη να ξεπεραστεί ο καθαρά «κατηχητικός» χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών και τα δικά τους βιβλία είχαν αντιμετωπίσει την αντίδραση της Ιεραρχίας και των συντηρητικών θεολόγων. Μοναδική διαφορά ότι τότε τους καταλόγιζαν «προτεσταντισμό», ενώ σήμερα…«νεοβουδισμό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκκλησία - Πολιτεία: οι πραγματικές εκκρεμότητες
Προφανώς δεν οδήγησε στα πρόθυρα ρήξης τους δύο θεσμούς η «παρεξήγηση» για το μάθημα των θρησκευτικών, πίσω από την οποία κρύβεται το ακανθώδες ζήτημα των οικονομικών της Ιεραρχίας. Η περίπτωση της Ναοδομίας...
Εκκλησία - Πολιτεία: οι πραγματικές εκκρεμότητες
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Σαφής στόχος ο αρχιεπίσκοπος
Ξάφνιασε η δριμύτητα των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών Ελλάδος. Η διατύπωση που χρησιμοποίησε για την ιστορική συμφωνία υπήρξε...
Σαφής στόχος ο αρχιεπίσκοπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ο άγιος του real estate
Η διαφύλαξη αλλά και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οι οικονομικές σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας απασχολούν τον κ. Ιερώνυμο από το 1981 που εκλέχτηκε μητροπολίτης. Η ενασχόλησή του αυτή τού...
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ο άγιος του real estate
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου... «χωρίς όρους»
Δεκτό έγινε από τον πρωθυπουργό το αίτημα της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το ζήτημα των θρησκευτικών έχει προκαλέσει ανοιχτή αντιπαράθεση με...
Συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου... «χωρίς όρους»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολώνει το κλίμα η Αρχιεπισκοπή
Μετά τη σκληρή εισήγηση με σαφές ιδεολογικό στίγμα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο εκπρόσωπος τύπου της αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, ρίχνει και άλλο «λάδι στη...
Πολώνει το κλίμα η Αρχιεπισκοπή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο θρησκευτικός ριζοσπαστισμός, πρόκληση για την Ευρώπη
Ο ειδικός σε θέματα του Ισλάμ, Γάλλος καθηγητής Ζιλ Κεπέλ, από τους πρώτους που μίλησαν για την επιστροφή των θρησκευτικών πολέμων στην πολιτική σκηνή από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, αναφέρθηκε στο πώς...
Ο θρησκευτικός ριζοσπαστισμός, πρόκληση για την Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας