Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται και πάλι από χθες ο πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα»).
Τα νέα μπλεξίματα του προέδρου του Alpha με τη Δικαιοσύνη αφορούν ποσό 48 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο, σύμφωνα με την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, εμφανίζει αναντιστοιχία ανάμεσα στις καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα του επιχειρηματία την τριετία 2006-2008.
Ηδη πέρσι τον Νοέμβριο είχε διαταχθεί η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Δημήτρη Κοντομηνά μέχρι του ποσού των 100 εκατομμυρίων, ωστόσο εκείνη τη χρονική στιγμή δεν θεωρούνταν ύποπτος καθώς έπρεπε να διερευνηθούν πλήρως οι όποιες αποκλίσεις.
Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας κλήθηκε για εξηγήσεις και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη, ενώ ακολούθως κατέθεσε προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προσβάλει τις πράξεις που εκδόθηκαν σε βάρος του από τη Φορολογική Διοίκηση.
Ωστόσο, ο επανέλεγχος έφερε τον Κοντομηνά στον ίδιο παρονομαστή, αφού και πάλι δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν οι αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τις καταθέσεις του.
Την υπόθεση ανέλαβε να χειριστεί ειδικός ανακριτής της Αθήνας, ο οποίος αναμένεται να καλέσει τον επιχειρηματία σε απολογία.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο ο Δ. Κοντομηνάς δικάζεται μαζί με άλλα 34 πρόσωπα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περίοδο 2008-2010, που στοίχισαν στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι οι πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. Αγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Βίκτωρ Ρέστης, καθώς και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το Τ.Τ. προχωρούσε σε αθρόες δανειοδοτήσεις με «αέρα», καθώς οι διοικήσεις και τα στελέχη των επιτροπών χορηγήσεων δεν φρόντιζαν ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι απιστία και απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορίες τις οποίες κατά την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή είχαν αρνηθεί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας