Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το εξώδικο Σαλμά και η απάντηση της «Εφ.Συν.»

Ο Μάριος Σαλμάς ισχυρίζεται πως ουδεμία ζημιά προκλήθηκε στον ΕΟΠΥΥ και δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ καθώς ο ίδιος ως αν. υπουργός εφάρμοσε κλειστό προϋπολογισμό στο σκέλος των διαγνωστικών εργαστηρίων

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Το εξώδικο Σαλμά και η απάντηση της «Εφ.Συν.»

  • A-
  • A+

Με εξώδικη διαμαρτυρία απάντησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με τα παραπεμπτικά της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ζητώντας να δημοσιεύσουμε τις θέσεις του. Χαρακτηρίζει «ψευδή, στοχευμένα, εμπαθή, κατευθυνόμενα και ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», λέγοντας ότι πρόκειται «για συμβόλαιο πολιτικής εξόντωσής μου και πόλεμο λάσπης».

Συγκεκριμένα ο κ. Σαλμάς αναφέρει: «Ψεύδεστε όταν λέτε ότι τα 550 παραπεμπτικά εκτελέστηκαν όλα στο συστεγαζόμενο με το ιατρείο μου ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο». Πράγματι, έχει δίκιο ο Μ. Σαλμάς, αλλά όχι επί της ουσίας.

Συγκεκριμένα, τα 550 παραπεμπτικά που υπέγραψε ο ίδιος (αυτό δεν αμφισβητείται) δεν εκτελέστηκαν όλα στο διαγνωστικό του γαμπρού του (αυτό αποσιωπάται στην απάντησή του) Αθανάσιου Αρβάλη. Βάσει των εγγράφων, 371 ασθενείς πηγαίναν όλοι (!) στο συγκεκριμένο κέντρο μέχρι τις 21/4/2016 και από εκείνη την ημέρα όλοι (!) οι υπόλοιποι (περίπου 180) επέλεγαν το κέντρο «Ιατροκόσμος Αθηνών Ιδιωτικό Πολυϊατρείο».

Ο κ. Σαλμάς ισχυρίζεται πως διαπράξαμε ποινικό αδίκημα δημοσιεύοντας προσωπικά δεδομένα ασθενών και συνταγογράφησης γιατρών.

Φυσικά κάνει λάθος γιατί πολύ απλά είχαμε διαγράψει από τα έγγραφα όλα τα προσωπικά δεδομένα ασθενών. Ο λόγος της δημοσίευσης των δικών του στοιχείων σχετίζεται προφανώς με τις ιδιότητές του ως πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή.

Ο κ. Σαλμάς θεωρεί πως όσα αναφέραμε στα ρεπορτάζ «αποτελούν συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του προσώπου μου και με θίγουν πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά και προσωπικά και ιδίως απέναντι στους ασθενείς μου».

Η «Εφ.Συν.» διευκρινίζει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση αμφισβήτησης της επιστημονικής αρτιότητας του πρώην υπουργού. Οχι μόνο επιστημονική δυσφήμηση δεν υπάρχει, αλλά απεναντίας υπήρξε υπερβολική διαφήμιση της «διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο». Προφανώς το θέμα είναι πολιτικό, ηθικό και οικονομικό.

Ο κ. Σαλμάς υπογραμμίζει πως «όσον αφορά την άδεια του διαγνωστικού από τον Ιατρικό Σύλλογο, σας γνωρίζω ότι αυτή δόθηκε το 2015, όταν στην κυβέρνηση δεν ήταν η Ν.Δ., με την οποία εκλέγομαι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. με τους οποίους ουδεμία σχέση ή δεσμό έχω. Αν και αυτό δεν σας λέει τίποτα, θα σας πω ότι για τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αποφασίζει το Δ.Σ. του Οργανισμού με το οποίο ουδεμία σχέση έχω».

Εδώ ο πρώην υπουργός δοκιμάζει τα όρια της κοινής λογικής. Είναι πασίγνωστο πως πρόεδρος του ΙΣΑ είναι ο νεοδημοκράτης Γιώργος Πατούλης, ενώ την υπουργική απόφαση υπέγραψε ο Μάκης Βορίδης.

Για άλλη μία φορά ο Μ. Σαλμάς επικαλείται την απόφαση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ, ενώ είναι επίσης πασίγνωστο πως ο πρόεδρος αποτελεί (κακώς) εισήγηση του εκάστοτε υπουργού.

Ο δε πρώην πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ορίστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και ήταν πρώην βουλευτής Λακωνίας με τη Ν.Δ. Οσο για τον ΕΟΠΥΥ, η «Εφ.Συν.» παρουσίασε έγγραφο στο οποίο ο οργανισμός ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την αποζημίωση της συγκεκριμένης εξέτασης.

Ο κ. Σαλμάς τονίζει πως «προσωπικά δεν έχω καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, απλά το ιατρείο μου συστεγάζεται με ένα από τα πολυϊατρεία αυτά».

Η «Εφ.Συν.» δεν έγραψε ποτέ κάτι τέτοιο. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός πως ο κ. Σαλμάς μάς ενημερώνει ότι το συστεγαζόμενο ιδιωτικό του γαμπρού του είχε μόλις 15.000 ευρώ κέρδη προ φόρων. Να υποθέσουμε ότι όλα τα έσοδά του προήλθαν από τη διαγνωστική αρθροσκόπηση;

Στην ουσία του ζητήματος, ο Μάριος Σαλμάς ισχυρίζεται πως ουδεμία ζημιά προκλήθηκε στον ΕΟΠΥΥ και δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ καθώς ο ίδιος ως αναπληρωτής υπουργός εφάρμοσε κλειστό προϋπολογισμό στο σκέλος των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Είναι δεδομένο πως η συγκεκριμένη εξέταση, που αποζημιώθηκε ως κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο για διήμερη νοσηλεία (ενώ πραγματοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, όπως ο ίδιος διαφημίζει), επιβαρύνει αθροιστικά τον προϋπολογισμό των διαγνωστικών και κατ’ επέκταση επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ - το ακριβές ποσό επιβάρυνσης δεν μπορεί να υπολογιστεί αν δεν γνωρίζουμε τα συνολικά κόστη.

Μάλιστα, μέσω της επιβάρυνσης της υπερκοστολογημένης ιατρικής πράξης επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο δεκάδες άλλα διαγνωστικά κέντρα, ακριβώς λόγω του claw back.

Επιπλέον ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για μείωση της αποζημίωσης λόγω του claw back κατά 50% κι ενώ ποτέ έως τώρα το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει το 20-25%.

Επιπλέον, ο κ. Σαλμάς αμφισβητεί ακόμα και την υπερκοστολόγηση της εν λόγω εξέτασης, ισχυριζόμενος ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει την εξέταση 1.275 ευρώ και όχι 1.500 ευρώ.

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει οποιοσδήποτε πόσο κοστίζει στις ΗΠΑ, π.χ., η συγκεκριμένη εξέταση (όχι πάνω από 400 δολάρια). Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τέλος, οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως σε κανένα δημοσίευμά μας δεν υπονοούμε οποιαδήποτε σύνδεση του βουλευτή της Ν.Δ. με την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Το όνομα του γαμπρού του όμως με το διαγνωστικό κέντρο είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης, λόγω της επαγγελματικής του σύνδεσης (λογιστής) με τον καταδικασθέντα για τη συγκεκριμένη υπόθεση εργολάβο Τρομπούκη.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή δικογραφία για τον Βορίδη
Στη Βουλή διαβιβάστηκε μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη σχετικά με τη σκανδαλώδη υπόθεση των παραπεμπτικών της διαγνωστικής αρθροσκόπησης...
Στη Βουλή δικογραφία για τον Βορίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Σαλμάς, ο γαμπρός του και η παρέα της Αμφιλοχίας
Νέα στοιχεία για τις υπερκοστολογημένες εξετάσεις. Ο πρώην υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, συνταγογραφούσε παραπεμπτικά προς τον γαμπρό του που διατηρούσε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο το οποίο...
Ο Σαλμάς, ο γαμπρός του και η παρέα της Αμφιλοχίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες κατά την τελευταία μέρα της εξέτασής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο...
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
ΥΓΕΙΑ
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
Με τις εξαιρέσεις των Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, σιγή επικράτησε χθες από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με τις επώνυμες καταγγελίες που διατύπωσε στη...
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
ΥΓΕΙΑ
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
Χοντραίνει το τελευταίο διάστημα το παιχνίδι γύρω από τον διαγωνισμό για τη μεταβίβαση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς φαίνεται πως ορισμένες δυνάμεις εντός του νοσοκομείου, μαζί με ανώτερα στελέχη της...
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΒΟΥΛΗ
Το καρέ του σκανδάλου με τις πανάκριβες αρθροσκοπήσεις
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» φέρνει στη δημοσιότητα το πολυσέλιδο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, το οποίο είχε αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα της...
Το καρέ του σκανδάλου με τις πανάκριβες αρθροσκοπήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας