• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  70%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Colpo grosso» με την Τράπεζα Αττικής;

 • A-
 • A+

 Τα όσα είπε ή απέφυγε να διευκρινίσει η Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» στα ΜΜΕ και στα κόμματα, την Τρίτη, εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αφενός μεν αναφέρθηκε στη «διακριτική» και εκ του μακρόθεν παρακολούθηση από την ΤτΕ των δανείων που δόθηκαν χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, τακτική που ακολουθήθηκε και στις αναχρηματοδοτήσεις «κόκκινων» δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αφετέρου δε, από την κατάθεση της κ. Παπαγιαννίδου προέκυψε ότι η «διακριτικότητα» δεν χαρακτήρισε την έρευνα για την κακοδιοίκηση στην Τράπεζα Αττικής.

Αρκετές ημέρες προτού το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε σημειωθεί αποσπασματική δημοσιοποίησή του σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ενώ σχετικές αναφορές είχαν γίνει και από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αποτέλεσμα αυτής της διαρροής περί σκανδάλων στην Αττικής ή περί επερχόμενης κατάρρευσης της τράπεζας λόγω «κόκκινων» δανείων ήταν να σημειωθεί σημαντική εκροή καταθέσεων που δημιούργησε ανησυχία στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Η «Εφ.Συν.» στο φύλλο της 22ας Σεπτεμβρίου είχε δημοσιεύσει τις ανησυχίες κορυφαίων στελεχών του τραπεζικού κλάδου, καθώς μία ημέρα πριν είχε σημειωθεί «έκρηξη» στις μεταφορές κεφαλαίων από την Τράπεζα Αττικής σε άλλες «συστημικές τράπεζες».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Σπυριδούλας Παπαγιαννίδου η συζήτηση μεταφέρθηκε στο κομβικό σημείο κατά το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος, στη φάση της αλλαγής της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, κοινοποίησε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών την απόφαση της ΤτΕ να επιβάλει συνηθισμένα μέτρα για τη ροή χρήματος και κεφαλαίων στην Τράπεζα Αττικής.

Ηταν μια απόφαση που όπως όλοι γνωρίζουν μπορεί να οδηγήσει σε «bankrun» (εκροή καταθέσεων), εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες εμπιστευτικότητας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ρώτησε τη μάρτυρα για τους λόγους που η «λεπτότητα» δεν ίσχυσε όταν «έκοψε» τη χρηματοδότηση στην Τράπεζα Αττικής, αλλά και γιατί δημοσιοποιήθηκε αυτή η απόφαση, με απρόσμενα αποτελέσματα. Ο διάλογος που ακολούθησε και με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικός:

-Σ. Παπαγιαννίδου: Δεν το δημοσιοποιήσαμε. Διέρρευσε. Την απόφαση αυτή την έστειλα εγώ με e-mail στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας στις 09.15 και είχε διαρρεύσει πολύ νωρίτερα σε μέσα ενημέρωσης.

-Σ. Φάμελλος: Αρα διέρρευσε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

-Σ. Παπαγιαννίδου: Ακριβώς. Πιθανόν. Δεν μπορώ να πω. Κατά διαστήματα και με βάση τα στοιχεία της ρευστότητας που έχουμε, έχουμε επιβάλει σε πολλές τράπεζες περιορισμούς στη χρηματοδότηση με κάποιον τρόπο που συμφωνούμε μαζί τους. Ουδέποτε διέρρευσαν αυτά. Στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής η απόφαση διέρρευσε. Παρ’ όλα αυτά εμείς την επόμενη μέρα καλέσαμε την τράπεζα και της εξηγήσαμε ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην τράπεζα.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής, Σωκράτης Φάμελλος, τη ρώτησε στη συνέχεια για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η ΤτΕ από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το «κενό» των 70 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016 και παρέμεινε «ανοιχτό» μέχρι να εκδοθεί το πρόσφατο πόρισμα.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν σε διαρκή, αποκλειστικά προφορική, συνομιλία με τη διοίκηση της Αττικής, διότι δεν ήθελαν να δημιουργηθεί κατάσταση «stress» στην τράπεζα με αρνητική δημοσιότητα. Προφανώς αυτό ανατράπηκε με τη «διαρροή» και με τις γνωστές συνέπειες.

Στο σημείο αυτό όμως είναι που η κατάθεση ανέδειξε μια πολύ σημαντική πληροφορία, που ίσως εξηγεί και τους άλλους λόγους αυτής της σκόπιμης «διαρροής».

Σ. Παπαγιαννίδου: Είπα και κάτι άλλο θετικό, που δεν σημειώσατε. Οτι οι εμπράγματες ασφάλειες που έχει η Τράπεζα Αττικής είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο και αυτό είναι και η εξήγηση, γιατί έχουμε και ενδιαφερόμενους επενδυτές και είναι κρίμα σε αυτήν τη φάση να υπάρχει αυτή η δημοσιότητα, τη στιγμή που υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές με ένα συγκεκριμένο σχήμα αξιοποίησης...

Σ. Φάμελλος: Εχουμε ενδιαφερόμενους επενδυτές για την Τράπεζα Αττικής;

Σ. Παπαγιαννίδου: Βεβαίως. Και η δημοσιότητα αυτή έχει βλάψει.

Σ. Φάμελλος: Εχουμε μία τράπεζα ενός ασφαλιστικού ταμείου, μη συστημική και θέλουμε να τη δώσουμε σε επενδυτή; Η Τράπεζα της Ελλάδος δηλαδή θέλει να την πουλήσει την Τράπεζα Αττικής;

Σ. Παπαγιαννίδου: Δεν πωλείται. Η ίδια η Αττικής για να συμπληρώσει την αύξηση κεφαλαίου θα προβεί σε μία...

Σ. Φάμελλος: Τα 70 εκατομμύρια;

Σ. Παπαγιαννίδου: Ακριβώς. Αυτό είναι που ζητάμε. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, επενδυτές τους ονομάζω, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, το οποίο εκτιμάται ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα.

Καταλήγοντας, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σαφή: ποιοι από την Τράπεζα της Ελλάδος γνώριζαν ότι επίκειται διακοπή βασικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας Αττικής; Επέλεξαν να διοχετεύσουν αυτήν τη σημαντική πληροφορία; Εάν ναι, γιατί;

Και επιπρόσθετα, υπάρχει κάποιο «fund» που ενδιαφέρεται ή επιχείρησε να αγοράσει «μπιρ παρά» κάποιο προνομιακό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Αττικής; Παρά τις προσπάθειες της Σπυριδούλας Παπαγιαννίδου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, τα ερωτήματα αυτά είναι αμείλικτα και πρέπει να απαντηθούν πειστικά από τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δάνεια χωρίς προθεσμίες και οι δανειολήπτες
Οι ισχυρισμοί του Γ. Πάσχα, στενού συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα σε σχέση με τη χθεσινή μας αποκάλυψη, ότι τα 800.000 ευρώ που δεν αποπλήρωσε, δεν ήταν δάνειο αλλά μπόνους, δεν έπεισαν αφού του ασκήθηκε δίωξη ενώ...
Τα δάνεια χωρίς προθεσμίες και οι δανειολήπτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η χρήση ενός πορίσματος...κατά το δοκούν
Αυτοί που φωνάζουν για αποκαλύψεις που περιέχονται στην έκθεση της ΤτΤ ξεχνάνε όσα αφορούν τα δάνεια σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ, το ποιοι ήθελαν την Τράπεζα Αττικής εκτός ΤΧΣ, ότι οι διοικήσεις της υποδεικνύονταν...
Η χρήση ενός πορίσματος...κατά το δοκούν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινά η κύρια ανάκριση για τα «θαλασσοδάνεια»
Στελέχη τραπεζών που διώκονται για το κακούργημα της απιστίας κλήθηκαν σε απολογία από την τακτική ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ● Θα ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι των κομμάτων.
Ξεκινά η κύρια ανάκριση για τα «θαλασσοδάνεια»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «δόγμα Στουρνάρα»
Νέα δυσαρέσκεια στον τραπεζικό χώρο προκαλούν η στάση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος έναντι των συνεταιριστικών τραπεζών, η μη έγκαιρη κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια καθώς και η...
Το «δόγμα Στουρνάρα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον εισαγγελέα τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων
Για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος καλούνται να καταθέσουν 60 τραπεζικά στελέχη και για ηθική αυτουργία σε απιστία τρεις πρώην οικονομικοί υπεύθυνοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι ελεγχόμενες...
Στον εισαγγελέα τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας