• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.5°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 22.4°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 22.9°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.4°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 19.1°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.2°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 24.6°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 21.2°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 16.5°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.5°C / 19.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.8°C / 24.3°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.4°C / 24.8°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.1°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  44%

Ολγα Χαρίτου και Αλέξης Τσίπρας

Πλούσια βιογραφικά ... φτωχές επικρίσεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το «πράσινο φως» για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πολυσέλιδα και πλούσια τα βιογραφικά των τριών Ελλήνων μελών του Εποπτικού. Επιτυχημένες επαγγελματικές καριέρες που θα ζήλευαν πολλοί από τους σημερινούς επικριτές της επιλογής.

Είναι δεδομένο όμως ότι έχει περάσει πλέον η εποχή που ένας πρώην στρατιωτικός ή πρώην δικαστικός ή πρώην βουλευτής ή κάποιος με μπάρμπα στην Κορώνη ήταν η συνηθισμένη επιλογή για τη στελέχωση θέσεων απολύτως άσχετων με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Σήμερα απαιτούνται άνθρωποι με σοβαρή εξειδίκευση ειδικά για θέσεις που επιβλέπονται και από τους θεσμούς.

Οι εγχώριες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από ΜΜΕ και πολιτικούς προφανώς δεν στέκονται καθόλου (δεν θα μπορούσαν άλλωστε) στα προσόντα των τριών προσώπων και αρκούνται στην παραφιλολογία του τι ψηφίζουν, ποιους φίλους και συγγενείς έχουν ή -αν πρόκειται για γυναίκα- αν μαγειρεύει καλά κατσικάκι!

Το αστείο είναι ότι η επαγγελματική καριέρα (εκτός πολιτικής) του Μ. Βαρβιτσιώτη, του Κ. Μητσοτάκη και πολλών άλλων βουλευτών μαζί δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα μισά από τα χρόνια που το κάθε ένα μέλος του Εποπτικού εργάστηκε στον εξειδικευμένο επαγγελματικό του χώρο, είτε ανήκει στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Γιώργος Σταμπουλής

Διπλωματούχος μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Κάτοχος Μάστερ Επιστημών (M.Sc.) στη Διοίκηση Τεχνολογίας και Διδακτορικού Φιλοσοφίας (D.Phil.) στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική από την Ερευνητική Μονάδα Επιστημονικής Πολιτικής (SPRU) του Πανεπιστημίου του Sussex (H.B.).

Πήρε υποτροφία από το Ερευνητικό Συμβούλιο Επιστήμης και Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι λέκτορας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ επιβλέπει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη».

Εχει εργαστεί σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και για τον σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών σχετικά με την ανάπτυξη, την πολιτική για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα κ.λπ.

Είναι μέλος του ΤΕΕ, της Εταιρείας Συστημικής Δυναμικής και του ελληνικού τμήματός της, καθώς και του European Association of Evolutionary Political Economy.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν -μεταξύ άλλων- τα οικονομικά της τεχνολογικής και θεσμικής εξέλιξης, τα οικονομικά της διοίκησης επιχειρήσεων, τη στρατηγική των επιχειρήσεων, τους συνεταιρισμούς εργαζομένων, τη διαχείριση, στρατηγική και πολιτική για την τεχνολογία, τη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τα οικονομικά της ενέργειας και της μετάβασης σε βιώσιμα κοινωνικο-τεχνολογικά συστήματα, τις κριτικές θεωρίες της διοίκησης, τον κριτικό ρεαλισμό και τη συστημική.

Πέρα από την πλούσια διδακτική εμπειρία που καταγράφεται στο βιογραφικό του, εργάστηκε στο παρελθόν ως εξωτερικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ και ως ερευνητής στο Οικονομικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών.

Είναι μέλος από το 2016 του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ Α.Ε., μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης, Ερευνας και Ανάπτυξης και αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γιώργος Τάβλας

Γεννήθηκε στις ΗΠΑ όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες και ακαδημαϊκές σπουδές του με Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε χρηματοπιστωτικά και οικονομικά θέματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε ευρύ φάσμα λειτουργιών διαχείρισης μέσα σε πολυμερείς οργανισμούς, καθώς και σε οντότητες χάραξης χρηματοπιστωτικών πολιτικών εντός του ευρωσυστήματος, στην Ελλάδα, στο ΔΝΤ, στον ΟΟΣΑ και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Κατά το διάστημα αυτό, έχει συσσωρεύσει πλούτο τεχνογνωσίας στον σχηματισμό και τη λειτουργία σύνθετων, πολυμερών οργανισμών.

Πριν ενταχθεί στο επιτελείο της Τραπέζης της Ελλάδος (2001), διετέλεσε επικεφαλής της Διεύθυνσης Γενικών Πόρων και Πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αρμόδιας για τις οικονομικές συναλλαγές του ΔΝΤ με τις χώρες-μέλη. Εχει επίσης συνεργαστεί, με την ιδιότητα του συμβούλου, με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ. Οι τομείς αρμοδιότητάς του περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Εκπροσώπησε την ΤτΕ ως αναπληρωτής του διοικητή στο Δ.Σ. της ΕΚΤ και αντίστοιχα στην Επιτροπή Χρηματο-οικονομικών Δραστηριοτήτων της ΕΚΤ. Από το 2009-2011 διετέλεσε συντονιστής-διευθυντής της ΤτΕ, με την εποπτεία των ακόλουθων Διευθύνσεων: Οικονομικής Ανάλυσης & Μελετών, Στατιστικής και Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της ΤτΕ.

Από τον Ιούνιο του 2013 έως σήμερα είναι μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου από το 2010 μέχρι το 2014, συντόνισε τις συζητήσεις της TτE με τους επίσημους πιστωτές της.

Ολγα Χαρίτου

Σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταπτυχιακός τίτλος (MSc) σε Computing Mathematics and Statistics με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Wales της Μ. Βρετανίας.

Από το 1981 μέχρι το 2009 υπήρξε τραπεζικό στέλεχος καριέρας με 29 χρόνια εργασίας στην Alpha Bank στον τομέα Πληροφορικής και Οργάνωσης, ως αναλύτρια, προϊσταμένη, υποδιευθύντρια και τα τελευταία 8 χρόνια διευθύντρια Διοίκησης.

Συμμετείχε ή διηύθυνε όλα τα μεγάλα έργα Πληροφορικής της τράπεζας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως μετάπτωση ευρώ, διαχείριση έργων treasury, asset management, wholesale banking, MIS, private and wealth, accounting, κτλ.

Ειδίκευση και εμπειρία σε: στρατηγικό σχεδιασμό και διαχείριση κερδών και ζημιών (P&L) του Οργανισμού, διαχείριση μεγάλων έργων, μεθοδολογία βέλτιστων λύσεων, ανάπτυξη διαδικασιών και εταιρικών πολιτικών, σχεδιασμό-διαχείριση πόρων και έλεγχο κόστους, διαχείριση προμηθευτών, διαχείριση εταιρικών σχέσεων.

Από το 2010 διαχειρίζεται και είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας ΟΜΙΚΡΟΝ Συμβουλευτική.

Πρόκειται για εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε θέματα στρατηγικής και επιχειρησιακής καθοδήγησης και διαχείρισης έργων, σε εταιρείες που παρέχουν επιχειρησιακές λύσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, ασφαλιστικά ταμεία, ταμεία εναλλακτικών επενδύσεων, διαχείρισης δημόσιου πλούτου, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τότε μαύρο, τώρα άσπρο...
Οι διαφορές στην αντιμετώπιση των επισκέψεων Τσίπρα (το 2017) και Μητσοτάκη (σήμερα) στον Λευκό Οίκο από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Τότε μαύρο, τώρα άσπρο...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ποτέ πια Aριστερά», το δόγμα Βορίδη
Πίσω από τις ύβρεις του Μάκη Βορίδη κατά του πρωθυπουργού -που έσπευσαν να επιδοκιμάσουν τα φίλια προς τη Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης- κρύβονται τα πραγματικά κίνητρα που δεν είναι απλώς η άσκηση αντιπολίτευσης, αλλά...
«Ποτέ πια Aριστερά», το δόγμα Βορίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα... τριάμισι σενάρια και η πολιτική δήλωση
Ενώ τα περιθώρια συναίνεσης εξαντλήθηκαν, το ενοχλητικότερο «αγκάθι» της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι η πολιτική δήλωση που θα προκύψει αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάτι που θα καθορίσει...
Τα... τριάμισι σενάρια και η πολιτική δήλωση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νο... χρέος, no... μέτρα
Η κυβέρνηση επιμένει πως η σφοδρή διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό ζήτημα δεν είναι προσχηματική και διευκρινίζει ξανά πως χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση των υποχρεώσεων της Ελλάδας...
Νο... χρέος, no... μέτρα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικές (;) ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ
Στο πλαίσιο της αντικειμενικής επιστημονικής παρέμβασης στα ιατρικά δρώμενα χτύπησε πάλι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, σκορπίζοντας πανικό στα ΜΜΕ που σπεύδουν πάντα να αναδημοσιεύουν τις συνεχείς «κραυγές αγωνίας»,...
Πολιτικές (;) ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο... μακρύς χειμώνας των αξιολογήσεων
Με το κλείσιμο της αξιολόγησης να έχει εξελιχθεί και πάλι σε εφιάλτη προαπαιτούμενων νέων μέτρων, η «Εφ.Συν.» κάνει μια αναδρομή στις αξιολογήσεις των προηγούμενων μνημονίων, που ολοκληρώθηκαν -όποτε...
Ο... μακρύς χειμώνας των αξιολογήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας