Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η χρήση ενός πορίσματος...κατά το δοκούν
ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Η χρήση ενός πορίσματος...κατά το δοκούν

  • A-
  • A+

Γέμισαν τα κυριακάτικα φύλλα με θόρυβο και αποκαλύψεις του πορίσματος για την Τράπεζα Αττικής και από σιωπή για τα 400 εκατ. «κόκκινα» δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και τα αντίστοιχα των ΜΜΕ.

Σε όλα τα δημοσιεύματα η προβληματική επί δεκαετίες λειτουργία της τράπεζας συνδέθηκε απολύτως με τον συγκεκριμένο κατασκευαστή που αποφάσισε να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια.

Το πόρισμα της ΤτΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο γνωστό συρτάρι της Βουλής και κατά συνέπεια μόνο οι αποσπασματικές ματιές βουλευτών μεταφέρουν στα ΜΜΕ τα ευρήματά του.

Λέξη για τα δάνεια

Το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιοι που τώρα κατηγορούν για παραλείψεις και έλλειμμα ελέγχων την Τράπεζα Αττικής κατά την εξέταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν είπαν λέξη.

Κανένα πρόβλημα με τα μικρά έστω (σε σχέση με τις άλλες τράπεζες) «κόκκινα» δάνεια κομμάτων (12 εκατ. ευρώ) και ΜΜΕ (10 εκατ. ευρώ) που εξυπηρετούνται μόνο με... υποσχέσεις.

Επειδή λοιπόν οι δανειοδοτημένοι κατασκευαστές της Τράπεζας Αττικής δεν έχουν τη δυνατότητα, όπως έκανε ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα δανεικά κι αγύριστα του κόμματός τους, στην προκειμένη περίπτωση της εταιρείας τους, έχει νόημα να εξετάσει κανείς ολόκληρη τη εικόνα χωρίς τις τυχαίες ή και σκόπιμες παραλείψεις.

Διοικητές καθ᾽ υπόδειξιν

⚫  Ο διοικητής-διευθύνων σύμβουλος της κάθε τράπεζας εγκρίνεται από τον διοικητή της ΤτΕ, που με τη σειρά του επιλέγεται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Ισχυρό λόγο έχει στις επιλογές και η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

⚫  Ολοι οι διοικητές όλων των τραπεζών με τις σχετικές αμφοτέρων των δύο κομμάτων- διαβουλεύσεις ήταν μέχρι και σήμερα προτάσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Εννοείται ότι αυτό συνέβαινε και με τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, που συμπτωματικά ήταν συνήθως επιλογή της Ν.Δ.

Αποφασίζοντας οι μηχανικοί και συγκεκριμένα το Ταμείο τους, δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ (και όχι το ΤΕΕ), να γίνουν στην ουσία ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουν την ευνοϊκότερη δυνατή αντιμετώπιση μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Βέβαια το ΤΣΜΕΔΕ ταυτόχρονα είχε υπουργό ως πολιτικό προϊστάμενο και είναι ευνόητο ότι δύσκολα θα παρέκαμπτε την όποια υπουργική βούληση.

⚫  Οι θεμιτές διευκολύνσεις στους μηχανικούς, εργολάβους, κατασκευαστές ήταν όχι μόνο τα πιστωτικά όρια αλλά και οι εγγυητικές επιστολές και η κατά προτεραιότητα χορήγηση δανείων στους ίδιους.

Ταυτόχρονα, η επιλογή να παραμείνουν εκτός ΤΧΣ στηρίχτηκε πολιτικά υπό την πίεση μεγαλοεργολάβων και μηχανικών και έδωσε τη δυνατότητα στην τράπεζα να έχει αυτόνομη πορεία.

Για παράδειγμα, η αντίστοιχη πολιτική πίεση στην Αγροτική δεν υπήρξε, ενώ είχε σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων, με αποτέλεσμα η τράπεζα να χρεοκοπήσει.

H συγκεκριμένη επιλογή ήταν απόφαση του Ταμείου των μηχανικών και της τότε κυβέρνησης.

Οι μηχανικοί ενίσχυσαν και κάλυψαν τις υποχρεώσεις της τράπεζας και δεν χρειάστηκε να γίνει συγχώνευση ή εξαγορά.

⚫  Σημειώνεται εδώ ότι η πλειοψηφική δύναμη των δύο κομμάτων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) στη σύνθεση τόσο της διοίκησης του ΤΕΕ όσο και του ΤΣΜΕΔΕ ήταν πάντα περίπου αντίστοιχες.

⚫  Η εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρεται, επικαλούμενη το πόρισμα της ΤτΕ, στο χαμηλό επιτόκιο 4,17% με το οποίο δίνονταν τα δάνεια στους κατασκευαστές.

Εδώ σημειώνεται ότι το επιτόκιο στη χρεοκοπημένη ΑΤΕ για τα δάνεια των δύο κομμάτων ήταν 1,5% μέχρι που ο πρώην διοικητής της το τριπλασίασε, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διασώσει την ΑΤΕ.

Φυσικά, για το σκανδαλώδες αυτό γεγονός δεν γίνεται κουβέντα.

⚫  Οι παρατηρήσεις του πορίσματος για το διάτρητο σύστημα και για τους ελλιπείς μηχανισμούς ελέγχου και τις χαριστικές δανειοδοτήσεις αφορούν αποκλειστικά τις πολιτικά επιλεγμένες διοικήσεις της τράπεζας.

⚫  Στην περίπτωση των δανείων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) εν μέσω κρίσης για τους βουλευτές εκπροσώπους τους στην εξεταστική όλα ήταν καλώς καμωμένα και... δανεισμένα.

Για παράδειγμα, ενώ η εισήγηση του «Τμήματος έγκρισης και αξιολόγησης πιστοδοτήσεων» ήταν αρνητική για επιπλέον δάνειο προς τη Ν.Δ. (20.10.2011), εν τούτοις αυτό εγκρίθηκε από το ανώτερο εγκριτικό συμβούλιο πιστοδοτήσεων.

Στην ερώτηση τι κάνει η τράπεζα εφόσον δεν έχουν πληρωθεί ούτε δόσεις ούτε τόκοι, με τις εγγυήσεις των κρατικών επιχορηγήσεων εκχωρημένες σε πολλές τράπεζες, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Α. Αντωνόπουλος κατέθεσε στη Βουλή ότι η τράπεζα έχει προβεί σε εξώδικες επιστολές και οχλήσεις.

Σε ερώτηση Βορίδη για την εγγυητική Καλογρίτσα απάντησε ότι «δεν είναι δανειοδότηση, έχει εγκριθεί και αποτελεί συνήθη δραστηριότητα για την τράπεζα».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Colpo grosso» με την Τράπεζα Αττικής;
Παρά την προσπάθεια της Σπυριδούλας Παπαγιαννίδου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης της Attica Bank από την Τράπεζα της Ελλάδος, κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ειδικά γύρω...
«Colpo grosso» με την Τράπεζα Αττικής;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα χρυσά «βοσκοτόπια» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ
Ο νέος διοικητής της Τράπεζας Αττικής και πρώην της Αγροτικής με την πολύωρη κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής αποκάλυψε όλη την τρύπα του συστήματος που οδήγησε σε αφανισμό την ΑΤΕ....
Τα χρυσά «βοσκοτόπια» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δάνεια χωρίς προθεσμίες και οι δανειολήπτες
Οι ισχυρισμοί του Γ. Πάσχα, στενού συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα σε σχέση με τη χθεσινή μας αποκάλυψη, ότι τα 800.000 ευρώ που δεν αποπλήρωσε, δεν ήταν δάνειο αλλά μπόνους, δεν έπεισαν αφού του ασκήθηκε δίωξη ενώ...
Τα δάνεια χωρίς προθεσμίες και οι δανειολήπτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτός πόλεμος Πολάκη - Στουρνάρα
Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν διαπίστωσε παρατυπίες στη χορήγηση δανείου προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την Αttica Bank, ο πρωτοφανής τηλεφωνικός διάλογος ανάμεσα στον διοικητή της ΤτΕ,...
Ανοιχτός πόλεμος Πολάκη - Στουρνάρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σενάρια δημοσιογραφικής φαντασίας για νέα ανακεφαλαιοποίηση
Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες αναφορικά...
Σενάρια δημοσιογραφικής φαντασίας για νέα ανακεφαλαιοποίηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον εισαγγελέα τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων
Για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος καλούνται να καταθέσουν 60 τραπεζικά στελέχη και για ηθική αυτουργία σε απιστία τρεις πρώην οικονομικοί υπεύθυνοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι ελεγχόμενες...
Στον εισαγγελέα τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας