• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 17.8°C / 22.0°C
    1 BF
    74%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 17.5°C / 20.3°C
    0 BF
    78%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.3°C / 21.0°C
    3 BF
    79%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 13.9°C / 15.5°C
    1 BF
    82%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.9°C
    0 BF
    77%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.0°C / 18.2°C
    2 BF
    81%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.4°C / 14.5°C
    1 BF
    94%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.1°C / 19.1°C
    2 BF
    84%
  • Ηράκλειο
    Θύελλα
    19°C 18.3°C / 19.8°C
    2 BF
    89%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 19.0°C / 19.9°C
    2 BF
    77%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 19.8°C
    2 BF
    88%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    3 BF
    74%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.9°C / 21.9°C
    1 BF
    60%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 18.4°C
    0 BF
    77%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 17.5°C / 20.6°C
    0 BF
    82%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.8°C / 20.4°C
    1 BF
    87%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.8°C / 21.5°C
    0 BF
    75%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 19.3°C / 19.3°C
    1 BF
    88%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.6°C / 18.9°C
    2 BF
    87%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 16.6°C / 16.6°C
    0 BF
    91%

Με θυμό, αγωνία και λιγότερη ελπίδα οι ψηφοφόροι

  • A-
  • A+

Το πρώτο μέρος της περιοδικής έρευνας «σφυγμός» της ProRata θέτει στο επίκεντρο την «αποχή, την αίσθηση πολιτικής αποτελεσματικότητας και τα συναισθήματα» των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι οκτώ στους δέκα είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ το 78% δηλώνει ότι θα πάει στις κάλπες, οποτεδήποτε γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

Ως προς το υποκειμενικό αίσθημα συμμετοχής, ο ένας στους δύο θεωρεί ότι έχει τις ικανότητες να συμμετέχει στην πολιτική, το 85% αισθάνεται ότι κατανοεί καλά τα πολιτικά ζητήματα της χώρας, το 73% εκτιμά ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα, το 71% λέει ότι αυτοί που κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματά των πολιτών, ενώ ο ένας στους τρεις υποστηρίζει πως «άτομα όπως εγώ δεν έχουν λόγο σ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση».

Στην παλέτα των συναισθημάτων των πολιτών στην τρέχουσα συγκυρία κυριαρχεί ο θυμός (42%), η αγωνία (25%) και ο φόβος (16%), ενώ η ελπίδα (βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, «η ελπίδα έρχεται») έχει πέσει μόλις στο 12%.

Σε μια συγκυρία, το στίγμα της οποίας δίνει η συνέχιση της μνημονιακής πραγματικότητας και οι μειωμένες προσδοκίες ότι αυτή μπορεί να αλλάξει, οι πολίτες διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα, με κυρίαρχο εκείνο του θυμού (42%), αφού όλα αυτά επισυμβαίνουν με την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά».

Μαζί και από κοντά ακολουθούν η αγωνία για το σήμερα (25%) και ο φόβος για το αύριο (16%), ενώ μόλις το 12% εξακολουθεί να ελπίζει. Το 5% δηλώνει ότι δεν νιώθει «τίποτα από αυτά».

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων λέει ότι ψήφισε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (83%), το 6% ότι δεν ψήφισε λόγω ανωτέρας βίας, το 6% ότι δεν ήθελε να ψηφίσει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, το 3% ότι έχει πάψει να ψηφίζει γενικώς, το 1% ότι δεν είχε δικαίωμα ψήφου και το 1% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».

Στο ερώτημα εάν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε γίνουν αυτές, το 78% απαντά «ναι», το 4% «ναι, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορώ», το 9% ότι δεν θέλει να ψηφίσει σ’ αυτές τις εκλογές, το 5% «όχι, επειδή έχω πάψει να ψηφίζω γενικώς» και το 4% «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ως προς το πώς προσλαμβάνουν τη δική τους συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, το 49% συμφωνεί απολύτως και συμφωνεί με τη φράση «θεωρώ ότι έχω τις ικανότητες για να συμμετέχω στην πολιτική», ενώ το 39% διαφωνεί ή διαφωνεί απολύτως. Το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 1% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α».

Το 85% δηλώνει ότι αισθάνεται πως κατανοεί καλά τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα της χώρας και το 7% ότι διαφωνεί. Το 7% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Το 57% διαφωνεί με την άποψη ότι «άτομα όπως εγώ δεν έχουν λόγο σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση», ενώ ο ένας στους τρεις (32%) συμφωνεί, εκφράζοντας ένα αίσθημα ματαιότητας ως προς την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής στα κοινά. Το 9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Το 73% πιστεύει ότι «οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι για το συμφέρον της κοινωνίας», με το 9% να διαφωνεί και το 17% να λέει πως ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Επίσης επτά στους δέκα (71%) εκτιμά πως «αυτοί που κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα που έχουν άνθρωποι σαν εμένα», ενώ το 14% διαφωνεί. Το 14% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Από εκείνους που θεωρούν ότι έχουν τις ικανότητες για να συμμετέχουν στην πολιτική, μόνο ο ένας στους δύο (53%) δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το 42% λέει ότι δεν θέλει να ψηφίσει σ’ αυτές τις εκλογές και το 22% δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες επειδή έχει πάψει να ψηφίζει γενικώς. Απ’ όσους αισθάνονται ότι δεν έχουν λόγο σ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση, μόνο το 30% λέει ότι θα πάει στις κάλπες, ενώ το 49% δηλώνει ότι δεν θέλει να ψηφίσει και το 32% δεν θα προσέλθει γιατί έχει πάψει να ψηφίζει γενικώς.

Από το δυνητικό ακροατήριο των δύο μεγάλων κομμάτων:

● Απ’ όσους νιώθουν κυρίως φόβο, το 34% θα ψήφιζε Ν.Δ και το 12% ΣΥΡΙΖΑ

● Απ’ όσους νιώθουν κυρίως αγωνία, το 28% Ν.Δ. και το 26% ΣΥΡΙΖΑ

● Απ’ όσους νιώθουν κυρίως θυμό, το 31% Ν.Δ. και το 7% ΣΥΡΙΖΑ

● Απ’ όσους νιώθουν κυρίως ελπίδα, το 51% ΣΥΡΙΖΑ και το 16% Ν.Δ.

■ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
---------------
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ:
ProRata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 18 ετών ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο επικράτειας ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% ● Η έρευνα διεξήχθη από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2016 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Και η Ακροδεξιά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διεθνής τρομοκρατία»
Ο Μπιόρν Ίλερ είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες από την επίθεση του 2011 στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, την οποία πραγματοποίησε ο νεοναζί Αντερς Μπρέιβικ σε κατασκήνωση της Ενωσης Νεολαίας των...
«Και η Ακροδεξιά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διεθνής τρομοκρατία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μικαέλ Λεβί: Το μέλλον είναι στοίχημα
Το ιστορικό δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που έθεσε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, με έμφαση στο διαζευκτικό «ή», ήταν το αντικείμενο της δωδέκατης ετήσιας διάλεξης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, με ομιλητή τον...
Μικαέλ Λεβί: Το μέλλον είναι στοίχημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολίτες κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους
​Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η ψήφος υπέρ του Brexit θεωρήθηκαν οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων ● Η καταναλωτική και πολιτική χειραγώγηση των ανθρώπων από τα διεθνή...
Πολίτες κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Σκοπός ζωής για τον Σόιμπλε οι τιμωρητικοί κανόνες για τους Ελληνες»
Κλάους Όφε: «Τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας απέτυχαν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους αυτό το απλό γεγονός: ότι δηλαδή η συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα θα επιδεινώσει την κρίση και θα την κάνει μόνιμη. Και...
«Σκοπός ζωής για τον Σόιμπλε οι τιμωρητικοί κανόνες για τους Ελληνες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ενισχύσει τα πολιτικά ψέματα»
Πώς γίνεται την περίοδο κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή τα τελευταία τριάντα χρόνια, να αυξάνονται οι κριτικές θεωρίες; Αυτό το φαινομενικά παράδοξο μελετά ο Ελβετός κοινωνιολόγος Ρασμίγκ Κεσεγιάν, ο...
«Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ενισχύσει τα πολιτικά ψέματα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα ρευστό σκηνικό με τη Ν.Δ. στο προβάδισμα
Τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση καταγράφει το τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνας της ProRata για την «Εφ.Συν.». Το 67% των ψηφοφόρων αποκλείουν την πιθανότητα να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 47%...
Ενα ρευστό σκηνικό με τη Ν.Δ. στο προβάδισμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας