Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια ιστορία με πολλούς δράκους

O διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια ιστορία με πολλούς δράκους

  • A-
  • A+

Ενα απίστευτο κουβάρι, στο οποίο εμπλέκονται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και η σύζυγός του, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο επιχειρηματίας-εργολάβος Χ. Καλογρίτσας –που συμβαίνει να είναι και ένας εκ των κατόχων πλέον των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών– ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας αυτές τις μέρες.

Και κάπου ενδιάμεσα βρίσκεται η Τράπεζα Αττικής και η διοίκησή της, αλλά ενδεχομένως και οι δύο επιλαχόντες τού υπό διαμόρφωση νέου τηλεοπτικού τοπίου που έχουν αλληλομηνυθεί, οι κύριοι Δ. Κοντομηνάς και Ι. Σαββίδης.

Ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι –παρότι άκρη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν βγαίνει– παραθέτοντας κυρίως τα γεγονότα.

Στην αρχή, λοιπόν, ήταν το γεγονός που συνέβη το πρωί της Πέμπτης, η «έφοδος», κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα συνορεύοντα με το σπίτι γραφεία της εταιρείας της συζύγου του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λίνας Νικολοπούλου, η εταιρεία της οποίας είχε συναλλαγές με το ΚΕΕΛΠΝΟ και φέρεται αναμεμειγμένη στο σκάνδαλο.

Λεπτομέρεια που δεν είδε το φως της δημοσιότητας παρά την επομένη, την Παρασκευή: Το πρωί της Πέμπτης η οικονομική αστυνομία ερεύνησε ακόμη μια εταιρεία που συνδεόταν με το ΚΕΕΛΠΝΟ, την «Ατζέντα Α.Ε.», ενώ «εισέβαλε» και στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η διοίκηση της Attica

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος έλεγαν ότι ο Γ. Στουρνάρας απέρριψε τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση πρόσωπα που θα στελέχωναν τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

Κι ενώ το θέμα της συζύγου είχε πάρει διαστάσεις στη δημόσια συζήτηση, η ίδια εξέδωσε ανακοίνωση όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούσε τον έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας της κατευθυνόμενο λόγω του γεγονότος ότι ο Γ. Στουρνάρας είχε απορρίψει τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής: «Στόχος ο σύζυγός μου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κυρία Νικολοπούλου.

Ο καθείς μπορεί να χαρακτηρίσει τη σύμπτωση των δύο γεγονότων τουλάχιστον «σατανική», αν παραγνωρίσει ότι έγινε έρευνα τόσο στο ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στην «Ατζέντα Α.Ε.».

Ωστόσο, απόπειρα σύνδεσης των δύο περιστατικών έγινε το βράδυ της Πέμπτης και από πηγές του οικονομικού επιτελείου, με επιλεγμένη διαρροή σε δύο ηλεκτρονικά μέσα, το «Πρώτο Θέμα» και το «iefimerida», που και τα δύο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, φαίνεται να είναι φίλα προσκείμενα σε έναν από τους νέους καναλάρχες, τον Β. Μαρινάκη. Οι πληροφορίες, δε, έφεραν το μέγαρο Μαξίμου να μην έχει καμία ανάμειξη στη συγκεκριμένη διαρροή.

Το πράγμα θα είχε ενδεχομένως σταματήσει εδώ, αν δεν υπήρχαν δημοσιεύματα, από το βράδυ ακόμη της Πέμπτης σε ηλεκτρονικά μέσα και το πρωί της Παρασκευής σε έντυπα, που έφεραν τον Χ. Καλογρίτσα να έχει «δανειστεί» από φίλο του στην Ιθάκη ονόματι Καραμπάτσο βοσκοτόπι το οποίο αποτιμάται περί τα 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να το βάλει ως εγγύηση στην Τράπεζα Αττικής, με την οποία συνεργάζεται σε μόνιμη βάση, για να δανειστεί τα χρήματα ώστε να πληρώσει την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια που έχει κατοχυρώσει και να του περισσέψουν αρκετά ώστε να αποκτήσει και τις κατάλληλες υποδομές και να το στελεχώσει.

Δεδομένου όμως ότι το βοσκοτόπι φέρεται να μην του ανήκει, δεδομένου ότι, στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεται ρητά ότι τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ανήκουν στους ίδιους τους υπερθεματιστές και δεδομένων επίσης των πληροφοριών που έφεραν τον κ. Καλογρίτσα να μη διαθέτει, τουλάχιστον βάσει όσων αναγράφονται στο «πόθεν έσχες» του, το ρευστό που απαιτείται να πληρώσει εντός των ημερών, ξεκίνησε ακόμη ένας πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η στήριξη της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. έσπευσε να υπερασπιστεί τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη, να καλέσει τον Γ. Στουρνάρα να συνεχίσει τους ελέγχους στην Τράπεζα Αττικής αλλά και να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές «να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλάρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια». Και βεβαίως φρόντισε να τονίσει ότι στηρίζει τον Γ. Στουρνάρα.

Η κυβέρνηση απάντησε πως «ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας». Συνέστησε «ψυχραιμία» στη Ν.Δ. και επανήλθε στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προειδοποιώντας πως «όσο και αν ενοχλεί τη Ν.Δ., θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

Τον Χ. Καλογρίτσα δεν τον ανέμειξε, αν και κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι οι πληροφορίες για τα δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη είναι απολύτως ψευδείς.

Πάντως, αν οι πληροφορίες για τον κ. Καλογρίτσα και τα βοσκοτόπια επαληθευτούν, που σημαίνει ότι μπορεί να χάσει την άδεια για τον τηλεοπτικό σταθμό, στο παιχνίδι των αδειών μπαίνει ως πρώτος επιλαχών ο Ι. Σαββίδης.

Τον οποίο έχει μηνύσει ο Δ. Κοντομηνάς του Alpha με αφορμή τις δηλώσεις που ο κ. Σαββίδης είχε κάνει εξερχόμενος της γραμματείας Τύπου το βράδυ που κατακυρώθηκαν οι άδειες. Δηλώσεις που είχαν ερμηνευτεί ως παραδοχή ότι έπαιξε τον ρόλο του «λαγού» προκειμένου να ανέβει το τίμημα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σαββίδης μήνυσε, με τη σειρά του, τον κ. Κοντομηνά για ψευδή καταμήνυση.

Ο μόνος τίτλος που δεν ταιριάζει σε όλη αυτή την ιστορία που σας περιγράψαμε είναι «κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει». Αυτό το παραμύθι έχει πολλούς δράκους και πολύ πολύ χρήμα...

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τετ α τετ Τσίπρα - Στουρνάρα μετά την «έφοδο»
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δύο μέρες μετά την εισαγγελική έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του, η οποία είχε συναλλαγές με το ΚΕΕΛΠΝΟ και φέρεται αναμεμειγμένη στο σκάνδαλο. Το...
Τετ α τετ Τσίπρα - Στουρνάρα μετά την «έφοδο»
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εσπερναν πανικό και θέριζαν... χρυσή διαφήμιση
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πώς χειραγωγούσε η Novartis την κοινή γνώμη για την προώθηση των φαρμάκων. Βασικός στόχος των στελεχών της εταιρείας η πάση θυσία «στενή» συνεργασία με δημοσιογράφους και ΜΜΕ της Ελλάδας. Τα αρχεία...
Εσπερναν πανικό και θέριζαν... χρυσή διαφήμιση
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Χωρίς έλεος «έσφαξε» τον Γιάννη Στουρνάρα ο Χρήστος Χωμενίδης
Συνέντευξη από τον κεντρικό μας τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα πήρε στα ΝΕΑ του Σαββάτου ο Χρήστος Χωμενίδης και οι ερωτήσεις που του απηύθυνε ήταν τρομακτικά σκληρές. Ειλικρινά θαυμάζουμε τόσο τον κ. Στουρνάρα...
Χωρίς έλεος «έσφαξε» τον Γιάννη Στουρνάρα ο Χρήστος Χωμενίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τείχος προστασίας στον Στουρνάρα
Την προηγούμενη Πέμπτη η «Εφ.Συν.» έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι αρκετά μέλη της διοίκησης της ΤτΕ είχαν αντιδράσει κατά την τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, «αμφισβητώντας τον Γιάννη Στουρνάρα για...
Τείχος προστασίας στον Στουρνάρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμμένος κατηγορεί Κουρτάκη-Τζένο για εκβιασμό
Στο αυτόφωρο οδηγούνται τα δύο στελέχη των «Παραπολιτικών», έπειτα από μήνυση του υπουργού Αμυνας για κακουργηματική εκβίαση, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ανήλικα παιδιά του. Για «παρακράτος» κάνουν λόγο οι...
Καμμένος κατηγορεί Κουρτάκη-Τζένο για εκβιασμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο βιρτουόζος τραπεζίτης που ντριμπλάρει τον... εαυτό του
Προσπαθούσε να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση για τα «θαλασσοδάνεια» προς τα ΜΜΕ ή απλώς ήταν πλημμελώς προετοιμασμένος; Το ερώτημα αυτό γεννάται σε όποιον παρακολούθησε την εννιάωρη κατάθεση του Γιάννη...
Ο βιρτουόζος τραπεζίτης που ντριμπλάρει τον... εαυτό του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας