Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το πολύ μέσα στο λίγο»

Το εξώφυλλο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Οκτώ»

«Το πολύ μέσα στο λίγο»

  • A-
  • A+

Ο λόγος του δημοσιογράφου, όσο χρήσιμος κι αν είναι για την άμεση ενημέρωση του πολίτη, συνήθως συνθλίβεται, άλλοτε στη ρουτίνα της καθημερινότητας κι άλλοτε από τις γρήγορες εναλλαγές των γεγονότων. Κατά κανόνα, ο δημοσιογράφος καταγράφει αυτό που γίνεται και πρέπει να φτάσει ως πληροφορία στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Δεν έχει τον χρόνο να πάει βαθύτερα στα γεγονότα, να τα συνδέσει με το παρελθόν, να δει σ' αυτά το γενικό (την κόκκινη γραμμή δηλαδή που συνδέει το χθες με το σήμερα και μας βοηθάει να προσεγγίσουμε το αύριο), το ειδικό (που είναι χαρακτηριστικό μιας συγκεκριμένης αλληλουχίας πραγμάτων) και το συγκεκριμένο (αυτό που απαντιέται μόνο μια φορά και συνιστά τη μοναδικότητα της στιγμής).

Το εφήμερο στη δημοσιογραφία έχει αντικειμενικές αλλά και υποκειμενικές αιτίες. Σε εποχές που ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός -όσα γίνονται σε μερικούς μήνες χρειάζονταν χρόνια στο παρελθόν- είναι πολύ δύσκολο για τον δημοσιογράφο, και κυρίως για τον ρεπόρτερ δημοσιογράφο, να μπορεί να πει πράγματα που αντέχουν στον χρόνο. Για να το καταφέρει κανείς, πέρα από την τέχνη του ρεπορτάζ χρειάζεται να έχει κι έναν εξοπλισμό γνώσεων που δύσκολα τον συναντάμε σε ανθρώπους του σιναφιού μας.

Επιπλέον, σε εποχές πολύ γρήγορων και σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, πολλοί είναι εκείνοι οι συνάδελφοι που διστάζουν να γενικεύσουν, να αναζητήσουν τις βαθύτερες αιτίες των γεγονότων και να προβλέψουν. Ακόμη πιο λίγοι είναι αυτοί που προβαίνουν σε αναλύσεις μέσα από τις οποίες διατυπώνουν γνώμη.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι για δεκαετίες τώρα στον Τύπο το εφήμερο, το ελαφρύ και το εύκολο, η εντύπωση, και όχι η ουσία, έγιναν κανόνας, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί συνήθως τα δημοσιογραφικά κείμενα έχουν λίγες ώρες ζωής: διαβάζονται, δηλαδή, μόνο στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει επικαιρότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται ενώ ακυρώνονται όταν η νέα επικαιρότητα έρθει στο προσκήνιο.

Για την «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι ευτύχημα που έχει αρκετούς συναδέλφους των οποίων η δουλειά δεν εμπίπτει στα προαναφερόμενα «δεινά» του επαγγέλματος. Η ίδια η φύση της εφημερίδας -καθώς πρόκειται για την κατεξοχήν εφημερίδα γνώμης- και η συνεχής προσπάθεια να αποφεύγεται η επιφάνεια των γεγονότων δημιουργούν ένα κατάλληλο περιβάλλον συνεχούς αντιπαράθεσης με το εφήμερο.

Ενας από τους δικούς μας συναδέλφους που τα κείμενά του έχουν αντοχή στον χρόνο είναι ο Τάσος Τσακίρογλου. Ανθρωπος με γερή πολιτική συγκρότηση και καλλιέργεια, με μόρφωση και συνεχή αναζήτηση των προβληματισμών που αναπτύσσονται στον χώρο των διανοουμένων διεθνώς (οι συνεντεύξεις διανοουμένων που δημοσιεύει στην εφημερίδα αποδεικνύουν τα προαναφερόμενα) έχει έναν δικό του, ξεχωριστό τρόπο να προσεγγίζει την πραγματικότητα μέσα από την αρθρογραφία του.

Δεν τον ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός, δεν έχει κανένα άγχος δημοφιλίας ή υπηρέτησης κάποια πολιτικής γραμμής, δεν τρέφει πολιτικές εμπάθειες, απεχθάνεται τα κλισέ. Σκέφτεται, αναλύει και αυτό που γράφει βγαίνει με κόπο. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, τα γραπτά του συνιστούν μια συγκροτημένη άποψη την οποία δεν μπορείς να προσπεράσεις με ευκολία ή να την αγνοήσεις.

Πρόσφατα, από τις «Εκδόσεις Οκτώ» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Τάσου Τσακίρογλου «Το πολύ μέσα στο λίγο - Κριτικά σημειώματα για τα εκτός της επικαιρότητας». Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Πολιτικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Δουζίνας (δεν αναφέρω την πολιτική του ιδιότητα, πρώτον, γιατί θεωρώ ότι η πολιτική ιδιότητα δεν προσθέτει τίποτα στους πνευματικούς ανθρώπους και, δεύτερον, γιατί στο βιβλίο ο πρόλογος είναι του πανεπιστημιακού και όχι του πολιτικού. Εχει τη δυναμική του πρώτου και καθόλου από τη σκοπιμότητα του δεύτερου).

Το βιβλίο αποτελείται από μία συλλογή άρθρων, δημοσιευμένων στην «Εφ.Συν.» στο χρονικό διάστημα 2012-2016. Το παλαιότερο κείμενο είναι της 19-12-2012 και το τελευταίο της 15-4-2016. Μόνο που στο βιβλίο είναι τοποθετημένα ανάποδα. Οχι από το πιο παλιό στο πιο νέο αλλά το ακριβώς αντίθετο. Ο αναγνώστης διαβάζει τις απόψεις του συγγραφέα πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο. Διαβάζει δηλαδή την αλληλουχία των γεγονότων που καταγράφει ο Τσακίρογλου πηγαίνοντας από αυτό που είναι αποτέλεσμα σε αυτά που ήταν η αιτία ή που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αιτία.

Το τόλμημα του βιβλίου είναι μεγάλο. Κι αυτό, γιατί πρέπει κανείς να έχει κάτι ουσιαστικό να πει για να εκδώσει μια συλλογή άρθρων που καλύπτουν ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο από τη σκοπιά των εξελίξεων είναι πολύ μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ποσό πυκνός είναι ο πολιτικός χρόνος στην εποχή των μνημονίων. Πρόκειται όμως και για μια ριψοκίνδυνη πράξη. Τα κείμενα αυτά πρέπει να αντέχουν στον χρόνο.

Ο Τσακίρογλου και οι «Εκδόσεις Οκτώ» δικαίως τόλμησαν. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί ο Τάσος έχει ουσιαστικά πράγματα να πει αλλά και γιατί τα κείμενά του, από το πρώτο ως το τελευταίο, έχουν εξαιρετική επικαιρότητα και αποτελούν αναγκαίο, συμπληρωματικό υλικό για να κατανοήσουμε αυτά που έγιναν, αυτά που γίνονται κι αυτά που έρχονται. Μ' αυτήν την έννοια η έκδοση του βιβλίου, από άποψη ουσίας, καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην πολιτική μας φιλολογία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο ορισμός του ήθους της Αριστεράς»
Δέκα χρόνια χωρίς τον λαϊκό αγωνιστή που κέρδισε τον σεβασμό συντρόφων και αντιπάλων εκφράζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το πρότυπο του σκληρά δοκιμαζόμενου για τις ιδέες του κομμουνιστή. Προδημοσίευση...
«Ο ορισμός του ήθους της Αριστεράς»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Δεκέμβρης και η ανολοκλήρωτη Επανάσταση του ’21
Μαζί με το αυριανό φύλλο του Σαββατοκύριακου η μελέτη του Γιάννη Ζέβγου «Η Λαϊκή Αντίσταση του Δεκέμβρη και το Νεοελληνικό Πρόβλημα». Γράφτηκε αμέσως μετά τη Βάρκιζα, όταν ο ΕΛΑΣ έχει διαλυθεί κι έχει αρχίσει...
Ο Δεκέμβρης και η ανολοκλήρωτη Επανάσταση του ’21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 χρόνια Διεθνείς Σχέσεις
Το συλλογικό έργο «Ενας αιώνας Διεθνών Σχέσεων 1919-2019» αποτελεί ορόσημο στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία καθώς επιτυγχάνει ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.
100 χρόνια Διεθνείς Σχέσεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εντεκα παραμυθένιες μαργαρίτες
Στο χωράφι του βιβλίου σε χρώματα κίτρινο και κεραμιδί φύονται Μαργαρίτες χλωρές καλοκαιριάτικα; Κίτρινες, ολόφρεσκες, ζωηρές; Γιατί όχι, αν...
Εντεκα παραμυθένιες μαργαρίτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πρώτη φορά Αριστερά»
Ενα βιβλίο για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πριν από πέντε χρόνια, προσφορά στους αναγνώστες της «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» στις 25 Ιανουαρίου.
«Πρώτη φορά Αριστερά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Γνωριμία με τον Γκορμπατσώφ»
Στο φύλλο της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, οι αναγνώστες μας θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την ταινία των Βέρνερ Χέρτζογκ και Αντρέ Σίνγκερ «Γνωριμία με τον Γκορμπατσώφ» («Meeting Gorbachev», παραγωγής...
«Γνωριμία με τον Γκορμπατσώφ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας