• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 32.3°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 18.6°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 29.9°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 27.7°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.4°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  5 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.6°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.7°C / 23.6°C
  3 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  67%
INTIME NEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προαπαιτούμενο και η αμνήστευση των «δικών τους παιδιών»

 • A-
 • A+

H συμφωνία που επετεύχθη στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 24 Μαΐου μπορεί να καθόρισε το ύψος της δόσης που αναμένεται να καταβληθεί στην Ελλάδα (10,3 δισ. ευρώ), ωστόσο περιέγραψε ακροθιγώς και ορισμένα κομβικά «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευσή της.

Ανάμεσα σε άλλα, υπάρχει και μια αναφορά για την «ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων». Επ’ αυτού, οι «τεχνικές διευθετήσεις» είναι διαφόρων ειδών, ενώ οι σχετικές πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, μια και οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται στην πρώτη φάση τους.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δανειστές και εταίροι έχουν θέσει στην ελληνική κυβέρνηση το «προαπαιτούμενο» της ουσιαστικής αμνήστευσης τριών πρώην στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ξένης υπηκοότητας, στα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με τα πορίσματα, οι ενέργειές τους το 2013 προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ, καθώς προχώρησαν σε θετική εισήγηση για την επικύρωση 28 συμβάσεων για την πώληση και επαναμίσθωση ισάριθμων ακινήτων του Δημοσίου.

Η κατηγορία στράφηκε κατά πρώην μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, η -δε- σχετική απόφαση ελήφθη τότε με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Ανάδοχοι ήταν η «Εurobank Properties» και η «ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα για «αμνήστευση» αφορά τρία στελέχη, ένα ιταλικής υπηκοότητας, ένα ισπανικής και ένα σλοβακικής, τα οποία συμμετείχαν στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ την επίμαχη περίοδο, καθώς φέρονται να κατείχαν σχετική επιστημονική κατάρτιση.

Η υπόθεση ανακινήθηκε από τους δικηγόρους Πειραιά, Ευάγγελο Τσουρούλη, Ιωάννη Καρδαρά και Ιωάννη Βρέλλο, τον Ιανουάριο του 2014, οι οποίοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Οπως μάλιστα σημείωσε σε άρθρο του ο Ιωάννης Καρδαράς τον Ιούλιο του 2015, «στο περίπου 200 σελίδων εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων, παρότι μπορούσαν, λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το Δ.Σ. ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».

Εν τέλει, μετά την κλήση σε απολογία και την άσκηση ποινικών διώξεων, η Εισαγγελία Διαφθοράς απήγγειλε τις κατηγορίες κατά των εμπλεκόμενων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, η πάγια κατάσταση στη Δικαιοσύνη και οι μεγάλες καθυστερήσεις δεν έχουν επιτρέψει στις αρμόδιες υπηρεσίες να ορίσουν τη δικάσιμο της υπόθεσης, γεγονός που φαίνεται να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι εταίροι και οι δανειστές της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι πέραν των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων, τρία πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ βαρύνονται μόνο με την κατηγορία της υπεξαίρεσης με βάση τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος, καθώς το νομικό πλαίσιο που διέπει το Ταμείο τούς απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες για αποφάσεις που ελήφθησαν ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου συμβουλίου εμπειρογνωμόνων.

Η κυβέρνηση

Τέτοιου είδους αιτήματα από την πλευρά των δανειστών προκαλούν ιδιαίτερη δυσφορία στα κυβερνητικά κλιμάκια, τα οποία δεν δείχνουν διατεθειμένα να συναινέσουν σε μια τέτοιου είδους αμνήστευση.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν τον προβληματισμό τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση, με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τα αδικήματα, δε, με τα οποία βαρύνονται τα τρία στελέχη είναι ιδιαίτερα σοβαρά, δημιουργώντας θέματα νομικής και ηθικής τάξης στα κυβερνητικά κλιμάκια.

Η σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει διαμηνύσει ανεπισήμως ότι δεν έχει καμία διάθεση να παράσχει υποστήριξη για «βοήθεια» σε στελέχη προηγούμενων διοικήσεων του Ταμείου που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του, Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε δηλώσει παλαιότερα με αφορμή την παραχώρηση του ΟΠΑΠ ότι παγίως αποδοκιμάζει «κάθε σχολιασμό αποφάσεων και ενεργειών της Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τον έλεγχο της λειτουργίας του Ταμείου».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κουμουνδούρου ο Πιτσιόρλας
Στην αίθουσα συνεδριάσεων των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, λίγες ημέρες μετά την έντονη δυσαρέσκεια που προκάλεσε σε κυβερνητικά και κομματικά κλιμάκια...
Στην Κουμουνδούρου ο Πιτσιόρλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση «επιτήρησης» μέχρι το τέλος του έτους
Ξεκινά η 13η αξιολόγηση, λεπτές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που έχουν επισημάνει σημαντικές καθυστερήσεις σε σειρά μεταρρυθμίσεων και προαπαιτούμενων.
Παράταση «επιτήρησης» μέχρι το τέλος του έτους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητα οι ιδιωτικοποιήσεις για τον Κ. Μητσοτάκη
Συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαξίμου είχε το πρωί ο πρωθυπουργός όπου επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων.
Προτεραιότητα οι ιδιωτικοποιήσεις για τον Κ. Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάτι τρέχει με το ΤΑΙΠΕΔ...
Θέμα με το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να προέκυψε στην κυβέρνηση, μετά τις βολές κατά του Ταμείου από τους υπουργούς Μεταφορών και Ναυτιλίας: ο Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση για τις καθυστερήσεις στους...
Κάτι τρέχει με το ΤΑΙΠΕΔ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαστές ως «ασπίδα» μπροστά στο σκάνδαλο
Η συζήτηση για τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis τείνει να εξελιχθεί σε μια αντιπαράθεση για διαδικαστικού τύπου ζητήματα, στην οποία χρησιμοποιούνται -εκτός από απειλές προς δικαστικούς και...
Δικαστές ως «ασπίδα» μπροστά στο σκάνδαλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας