• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 19.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  83%
Dreamstime

Στη δημοσιότητα 2.500 φάκελοι πολιτικών φρονημάτων

 • A-
 • A+

Στην ιστορική απόφαση της άρσης του απορρήτου των φακέλων πολιτικών φρονημάτων που κρατούνταν από τις αστυνομικές αρχές για περίπου 2.500 άτομα του πολιτικού και οικονομικού βίου της χώρας προχώρησε χθες η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, και του αναπληρωτή υπουργού ΠτΠ, Νίκου Τόσκα, με την οποία αίρεται το απόρρητο και δίνεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης των περίπου 2.500 φακέλων πολιτικών φρονημάτων, που επί δεκαετίες φυλάσσονταν στα αρχεία της υπηρεσίας του πρώην Δημόσιας Τάξης.

Ορίζεται με αυτή, όπως έγινε γνωστό, ότι στους φακέλους ένα δεκαπενθήμερο μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πρωτίστως τα πρόσωπα τα οποία αφορούν -εφόσον ζουν-, οι συγγενείς τους μέχρι τρίτου βαθμού -εφόσον τα ίδια τα πρόσωπα έχουν εκλείψει- και άτομα εξουσιοδοτημένα από τους προηγούμενους.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τους φακέλους θα μπορούν να μελετούν για επαγγελματικούς ή ιστορικούς λόγους διάφορα άτομα, εφόσον όμως πρώτα έχουν πάρει άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το «ιστορικό» -όπως χαρακτηρίζεται- αρχείο (οι συγκεκριμένοι φάκελοι και πλήθος άλλων εγγράφων) είχε αρχίσει να ψηφιοποιείται επί υπουργίας Γιάννη Πανούση και όπως είχε λεχθεί σε ημερίδα που είχε διοργανωθεί από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας με θέμα «Ιστορία, μνήμη και “ευαίσθητα” αρχεία των Σωμάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα», πέρσι στα μέσα Ιουνίου, η ιστορική μελέτη είχε υποστεί ζημιά, καθώς με το κάψιμο των φακέλων είχε χαθεί πολύτιμο υλικό μελέτης.

Στην ύπαρξη των φακέλων και στη μερική τουλάχιστον αποκάλυψη των προθέσεών του είχε αναφερθεί στη Βουλή στις 20 Απριλίου ο νυν υπουργός ΠτΠ Νίκος Τόσκας, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Εκεί, αφού είχε αποκαλύψει ότι υπήρχαν «κρυφοί φάκελοι», οι οποίοι αφορούσαν «από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Χαρίλαο Φλωράκη» είχε προσθέσει –απευθυνόμενος προς τους βουλευτές– ότι: «Θα δοθούν αυτά τα στοιχεία και θα ενημερωθείτε».

Στις αρχές της εβδομάδας, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Ν. Τόσκας απέστειλε σχετική επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όπου τους πρότεινε την άρση απορρήτου τονίζοντας: «Πιστεύω ότι είναι δημοκρατικό υπηρεσιακό καθήκον μας να επιτρέψουμε, επιτέλους, την πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων, όσους διατηρούνται στα αρχεία της ΕΛΑΣ».

Ποιοι φάκελοι έχουν κρατηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα άτομα που οι φάκελοί τους έχουν κρατηθεί βρίσκονται οι Γιάννης Βαλυράκης, Παύλος και Βαρδής Βαρδινογιάννης, Λευτέρης Βερυβάκης, Μαρία Δαμανάκη, Μανώλης Δρεττάκης, Μανώλης και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Καζαντζάκης, Μάνος Κατράκης και Λυκούργος Καλλέργης.

Η απόφαση για το κάψιμο των 33 εκατομμυρίων φακέλων –σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Κεφαλογιάννη– είχε ληφθεί από την κυβέρνηση του Τζαννή Τζαννετάκη, στην οποία συμμετείχαν η Ν.Δ. και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, το 1989 και είχε υπογραφεί στις 8 Σεπτεμβρίου από τους τότε υπουργούς Προεδρίας της Κυβέρνησης, Αθανάσιο Κανελλόπουλο, Δικαιοσύνης, Φώτη Κουβέλη, και Δημόσιας Τάξης, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, και σε αυτή προβλεπόταν ότι θα κρατούνταν μόνο φάκελοι με ιστορικό ενδιαφέρον και για διάστημα μια 20ετίας πριν δοθούν στη δημοσιότητα.

Ομως στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 οι τότε υπουργοί Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης υπέγραψαν νέα κοινή υπουργική απόφαση, η οποία επέβαλε παράταση της προθεσμίας για άλλα 20 χρόνια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς στην Ελλάδα
Συμπεράσματα με βάση την κοινωνική νομιμοποίηση επιλεγμένων θεσμών στην τελευταία οκταετία (2007-2014), σε μια πολιτική συγκυρία που παραμένει ιδιαίτερα βεβαρημένη λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που βιώνουμε
Βαθαίνει η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς στην Ελλάδα
ΒΟΥΛΗ
Άρειος Πάγος: Με τους δικούς τους όρους θα καταθέσουν «Σαράφης» & «Κελέση»
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν.
Άρειος Πάγος: Με τους δικούς τους όρους θα καταθέσουν «Σαράφης» & «Κελέση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγίες εφόδου και χάρτες του Κοινοβουλίου είχαν αναρτηθεί σε ιστοσελίδα
Το οργανωμένο σχέδιο των ακροδεξιών να προκαλέσουν γενικευμένα επεισόδια, προκειμένου να ματαιωθεί ή να διακοπεί το συλλαλητήριο της Κυριακής για το Μακεδονικό, αναδεικνύεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το...
Οδηγίες εφόδου και χάρτες του Κοινοβουλίου είχαν αναρτηθεί σε ιστοσελίδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το 2008 τα δεκαπεντάχρονα στήθηκαν κυριολεκτικά στον τοίχο
Ο Γιώργος Θαλάσσης, βασικός μάρτυρας στη δίκη Κορκονέα - Σαραλιώτη, φιλόλογος στο «Μωραΐτη» όπου φοιτούσε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη δίκη που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και για την...
Το 2008 τα δεκαπεντάχρονα στήθηκαν κυριολεκτικά στον τοίχο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρώην αστυνομικός ο αποστολέας των φακέλων με τις σφαίρες
Δικογραφία για παράβαση του νόμου περί τρομοκρατίας σχηματίστηκε χθες σε βάρος ενός 55χρονου πρώην αστυνομικού ο οποίος αποστρατεύτηκε πριν από έξι χρόνια και από το 2013 ώς και φέτος, όπως προέκυψε από τις...
Πρώην αστυνομικός ο αποστολέας των φακέλων με τις σφαίρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας