• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.5°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 27.1°C
  5 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.1°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.2°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.8°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  49%

Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις τις κυβέρνησης εν όψει του επόμενου Eurogroup, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και των διαβεβαιώσεων για ελάφρυνση του χρέους

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέα σύνθεση, νέες επενδύσεις

 • A-
 • A+

Πεπεισμένη και αρκετά αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι οι διαφαινόμενες αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και οι διαβεβαιώσεις για ελάφρυνση του χρέους πρόκειται να δώσουν το έναυσμα σε επενδυτές και πολίτες για αναπτυξιακή στροφή.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ένας ανασχηματισμός του υπουργικού σχήματος θα δώσει «σήμα» εντός και εκτός χώρας ότι η οικονομία και η παραγωγή τίθενται σε νέα τροχιά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει «στροφή» στην πολιτική που ασκούσε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Από το Μαξίμου έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομίας, ώστε να κωδικοποιηθούν και να προχωρήσουν τάχιστα οι συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, έχει αναλάβει τη διεξαγωγή συζητήσεων με επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού, όπως έπραξε και στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Στην κυβέρνηση έχει φτιαχτεί μάλιστα και ένας οδικός χάρτης για τα ζητήματα της ανάπτυξης, ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένους «κόμβους».

Αρχικά, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα αποτελεί για τους κυβερνώντες η άμεση επιστροφή του waiver από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας στις 2 Ιουνίου.

Παράλληλα, λένε από την κυβέρνηση, η μείωση του haircut των ελληνικών ενεχύρων και η ένταξη των ομολόγων του EFSF στο πρόγραμμα αγοράς από την Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών.

Υπό αυτή την έννοια είναι δυνατόν εν καιρώ να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία, ενώ θετικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει και η σταδιακή άρση των capital controls.

Οσον αφορά τον μόνιμο «βραχνά» της ελληνικής οικονομίας, το υπέρογκο δημόσιο χρέος, αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι «οι παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν θα άρουν τον βασικό παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον».

Ιδιαίτερα μάλιστα, μιας και η επίτευξη μεγάλων επενδύσεων απαιτεί χρόνο, οι ίδιοι παράγοντες στρέφουν το βλέμμα τους στο μακροχρόνιο επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι αναφορικά με το μετά το 2022 χρέος «ζητούμενο είναι να “κλειδώσει” το σημερινό χαμηλό κόστος δανεισμού σε ορίζοντα δεκαετιών και να υπάρξει ανώτερο όριο στις ετήσιες πληρωμές χρέους».

ΕΣΠΑ και σχέδιο Γιούνκερ

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στο κυβερνητικό επιτελείο και στα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και τη χρηματοδότηση από το Σχέδιο Γιούνκερ. Σχετικά με τα πρώτα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως «έχουν ήδη δρομολογηθεί δράσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος η τόνωση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ» με επίκεντρο κυρίως τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τους νέους επιστήμονες.

Αναφορικά με το σχέδιο Γιούνκερ το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται υπεραισιόδοξο, λέγοντας ότι «η προώθηση αυτών των επενδύσεων θα συμβάλει στην αναπλήρωση του παγίου κεφαλαίου, που καταστράφηκε την προηγούμενη εξαετία, και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», ενώ υπενθυμίζουν ότι στα τέλη Μαρτίου είχε παρουσιαστεί ο αντίστοιχος κατάλογος με τα πρώτα 42 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών στην κυβέρνηση απαριθμούν μια σειρά από επιμέρους πράξεις και κινήσεις, που σύμφωνα με στελέχη της θα δώσουν ώθηση στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ο αναπτυξιακός νόμος, η διαφαινόμενη βελτίωση της απόδοσης του τουριστικού τομέα και οι στοχευμένες παρεμβάσεις στην Κοινωνική Οικονομία θα δημιουργήσουν ευοίωνο κλίμα για τους επόμενους μήνες.

Τα ίδια στελέχη διαβεβαιώνουν ότι επίκεινται, βάσει της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση, πάνω από 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για φέτος, με προτεραιότητα στους τομείς Υγείας και Παιδείας, ενώ τον συντονισμό όλων των παραπάνω κινήσεων θα έχει το Αναπτυξιακό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Oμολογιακά διλήμματα
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στα σήματα που εκπέμπουν οι αγορές και πιο συγκεκριμένα στην πτωτική τάση που καταγράφουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να...
Oμολογιακά διλήμματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η κυβέρνηση πήρε αυτά που ήθελε»
Λευκός καπνός στο Λουξεμβούργο. Ικανοποιημένη δηλώνει η Αθήνα, που βλέπει «ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου» και εκτιμά ότι «μετατρέπει τους Ευρωπαίους εταίρους σε συμμάχους...
«Η κυβέρνηση πήρε αυτά που ήθελε»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»
Πεπεισμένος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη χωρίς κανένα πρόβλημα εμφανίζεται ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής. Σημειώνει αναφορικά με το χρέος ότι η λύση «πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να...
«Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ποτήρι ξεχείλισε...
«Πυρ ομαδόν» δέχεται ο Γιάννης Στουρνάρας από την κυβέρνηση και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καταλόγισαν στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος το γεγονός ότι η στάση του κάθε άλλο παρά βοηθά στις προσπάθειες της...
Το ποτήρι ξεχείλισε...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο αποσταθεροποίησης καταγγέλλει η κυβέρνηση
Εν μέσω των κρίσιμων συνομιλιών της Αθήνας με τους θεσμούς, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων. Αυτές οι τεχνικές -προσθέτουν- επιχειρούν να εκβιάσουν...
Σχέδιο αποσταθεροποίησης καταγγέλλει η κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προοπτική με «γκρίζες ζώνες»
Στο Μαξίμου χαρακτήριζαν «αναμενόμενη» την απόφαση, ωστόσο τα στελέχη του γνωρίζουν ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ έχει κυρίως ρητορικές προεκτάσεις. Εχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά, ο...
Προοπτική με «γκρίζες ζώνες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας