Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βγενόπουλος μηνύει... Αρειο Πάγο

«Η ελληνική Δικαιοσύνη εμφανίζεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου. Θα έπρεπε να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Η MIG έχει καταγγείλει μια σειρά κακόπιστες ενέργειες της κυπριακής Δικαιοσύνης», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Α. Βγενόπουλος

ΙΝΤΙΜΕ/NEWS

Βγενόπουλος μηνύει... Αρειο Πάγο

  • A-
  • A+

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά μηνύεται πρόεδρος του Αρείου Πάγου ως ύποπτη δωροληψίας και εκβίασης από επιχειρηματία τραπεζίτη, για τον οποίο μάλιστα είχε διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα που τέθηκε πρόσφατα στο αρχείο στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία στην Κύπρο.

Με μία πρωτοφανή ενέργεια ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος συνεχίζει την «πολεμική» απέναντι στον ανώτατο θεσμό της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε με θέμα «Νεότερες σοβαρές αποκαλύψεις και καταγγελίες για τη Δικαιοσύνη και όχι μόνον», ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία «για την πιθανολογούμενη τέλεση σοβαρότατων πράξεων και δη της δωροληψίας υπαλλήλου δικαστικού λειτουργού, εμπορίας επιρροής, απόπειρας εκβίασης, παράβασης καθήκοντος κ.λπ.

Οι παράνομες πράξεις των υπόπτων σχετίζονται μεταξύ άλλων με τις δικαστικές διαδικασίες εκδόσεως στην Κύπρο των στελεχών της MIG και με την πειθαρχική έρευνα που διέταξε η Βασιλική Θάνου κατά της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη.

Δεν επιθυμώ να δώσω λεπτομερή στοιχεία για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, διότι η ποινική διερεύνηση που θα επακολουθήσει για λόγους δεοντολογίας και κυρίως σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας των υπόπτων, θα γίνει από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς και όχι από τα ΜΜΕ.

Στις πράξεις αυτές φαίνεται ότι εμπλέκονται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μία επιχειρηματίας φίλη της και άλλα ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα». Αυτά είπε ο επιχειρηματίας αδειάζοντας ακόμα και την ίδια την εισαγγελέα κ. Τσατάνη, που έθεσε την υπόθεσή του στο αρχείο μια και η δική της αντίστοιχη μηνυτήρια αναφορά κυκλοφόρησε άμεσα στα ΜΜΕ.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάποιων -που δεν τους κατονόμασε- να του αποσπάσουν χρήματα, που του ζητήθηκε να τα βάλει μέσα σε βιβλίο, ενώ αργότερα -όπως ισχυρίστηκε- του ζητήθηκε «να γίνει το βιβλίο βιβλιοθήκη». Προέβλεψε, μάλιστα, και την αντίδραση της προέδρου του Αρείου Πάγου: «Αναμένω την αντίδρασή της που πιθανότατα θα μου κάνει μηνύσεις, αλλά πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της.

Αν επιχειρηθεί επικοινωνιακή διαχείριση, θα με δείτε μπροστά σας», δήλωσε στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους.

Η υπόθεση της Κύπρου

Αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο στελεχών της MIG που εκδόθηκαν στην Κύπρο, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, είπε ότι στην περίπτωσή τους «ουδέν μεμπτόν» και εξέθεσε το δικό του σκεπτικό κρίνοντας ότι έκανε λάθος το δικαστήριο.

Ο επιχειρηματίας διαθέτει προφανώς κάποιες μαντικές ικανότητες, δεδομένου ότι λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη και συγκεκριμένα χθες το πρωί κηρύχτηκαν φυγόδικοι οι δύο κατηγορούμενοι συνεργάτες του εφόσον δεν παρουσιάστηκαν, όπως οι ίδιοι είχαν δηλώσει ότι θα πράξουν, ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης. Το δικαστήριο έδωσε χρόνο μέχρι τις 23 Ιουνίου εν αναμονή της εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των κατηγορουμένων.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι, ενώ -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- μήνυση κατά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αλλά και κατά της Εισαγγελίας Εφετών έχει ήδη κατατεθεί από εν ενεργεία ανώτατο δικαστικό λειτουργό σχετικά με τα όσα υπέστη ο ίδιος (εκβιασμούς αλλά και απειλές) στην υπόθεση Βγενόπουλου και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, έσπευσε, ο πάντα καλά πληροφορημένος επιχειρηματίας να «ανταποδώσει» τις μηνυτήριες αναφορές.

«Η κυρία Θάνου θα έπρεπε να ερευνήσει αλλά να κρατήσει την έρευνα μυστική και όχι να διασύρει την ελληνική Δικαιοσύνη.

Νομίζω ότι η πολιτική επηρεάζει παρά πολύ την κ. Θάνου», απεφάνθη ο κ. Βγενόπουλος μιλώντας στη δική του συνέντευξη Τύπου για επικοινωνιακούς χειρισμούς Θάνου και Παπαγγελόπουλου, με τους οποίους «η ελληνική Δικαιοσύνη εμφανίζεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου.

Θα έπρεπε να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Η MIG έχει καταγγείλει μια σειρά κακόπιστες ενέργειες της κυπριακής Δικαιοσύνης».

Σε μια ιδιότυπη εθνική αποστολή, ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατέληξε απευθύνοντας ερώτημα στον πρωθυπουργό για το αν είναι σίγουρος ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι το νέο και άφθαρτο στον πόλεμο κατά της διαπλοκής, ενώ δήλωσε έτοιμος ο ίδιος και η MIG να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία!

Θυμίζουμε εδώ ότι στην πρόσφατη συζήτηση περί Δικαιοσύνης στη Βουλή, την οποία είχε ζητήσει η Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επιστολή του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2016.

Στην επιστολή του ο κ. Νικολάου εκφράζει τις ανησυχίες του και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Βγενόπουλος επικαλέστηκε στην κατάθεση που έδωσε στην ανακρίτρια ευνοϊκή για τον ίδιο διάταξη της Γ. Τσατάνη». Ομως η διάταξη αυτή δεν είχε εκδοθεί την ώρα που ο τραπεζίτης κατέθετε στη 10η ανακρίτρια. Ως γνωστόν, η διάταξη της Γ. Τσατάνη έθεσε την υπόθεση Βγενόπουλου στο αρχείο.

Η τακτική αυτή (αγωγών και μηνύσεων) είναι πολύ προσφιλής στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον φαίνεται να έχει χάσει πλέον το μέτρο. Είναι δε απορίας άξιο το πώς τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που τον υπερασπίζονται αλλά ακόμα και οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης σιωπούν μπροστά στους προσβλητικούς υπαινιγμούς για ενδεχόμενη δωροληψία της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η αντίδραση Θάνου

Αμεση ήταν η αντίδραση της Βασιλικής Θάνου. Η πρόεδρος κάνει λόγο για «αθλιότητες, κατασκευασμένα, αισχρά ψεύδη» και τονίζει: «Μόλις πάρω τη μήνυση στα χέρια μου και ενημερωθώ θα καθορίσω τις περαιτέρω ενέργειές μου».

Σημειώνεται πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου με ανακοίνωσή της είχε αναφερθεί στις «βολές» που δέχεται «από ορισμένα πρόσωπα, τα οποία παραπληροφορούν τους πολίτες, προσπαθώντας να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους στον θεσμό και στο πρόσωπό µου, επειδή, προφανώς, “ενοχλούνται” µε την ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων µου». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και τη μήνυση σε βάρος της από τον επιχειρηματία.

Ο κ. Βγενόπουλος έχει στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα καταθέσει μεγάλο αριθμό μηνύσεων σε δημοσιογράφους την εποχή που προέκυψε η υπόθεση με την τράπεζά του και την εμπλοκή με τη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο. Αγωγή και μήνυση είχε καταθέσει και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα το 2008 αλλά, όταν η μήνυση δεν ευδοκίμησε, ο ίδιος απέσυρε και την αγωγή.

Εντύπωση προκάλεσε όμως και η απάντηση του επιχειρηματία σε ερώτηση σχετικά με την ποινική δίωξη κατά του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη και στελεχών της Alpha Bank, για το προσωπικό δάνειο του εκδότη. Ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε άκυρη τη δίωξη συμπληρώνοντας ότι δεν στέκει η κατηγορία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους προστάτες της ανεξαρτησίας της»
Θέσαμε ερωτήματα και ζητήσαμε απαντήσεις από την πρώην πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Μαργαρίτα Στενιώτη, της οποίας ο ανεξάρτητος συνδυασμός μπορεί να συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ψήφων και 3...
«Η Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους προστάτες της ανεξαρτησίας της»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις από την απόφαση Θάνου
Μέρος των ελληνικών ΜΜΕ σχολίασαν αρνητικά την απόφαση της προέδρου του Αρείου Πάγου να διατάξει πειθαρχική έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ αντίθετα έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το σύνολο των...
Αντιδράσεις από την απόφαση Θάνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τότε μαύρο, τώρα άσπρο...
Οι διαφορές στην αντιμετώπιση των επισκέψεων Τσίπρα (το 2017) και Μητσοτάκη (σήμερα) στον Λευκό Οίκο από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Τότε μαύρο, τώρα άσπρο...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναλύσεις του διεθνούς Τύπου για τη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Η χθεσινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον East Med μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σηματοδοτεί ένα «τεράστιο έργο κατασκευής αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην...
Αναλύσεις του διεθνούς Τύπου για τη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αέρα οι καταγγελίες του εισαγγελέα
Πανηγύριζαν χθες το μεσημέρι τα κανάλια και τα σάιτ μετά τις διαρροές για το «έγγραφο-βόμβα» που κατέθεσε ο μάρτυρας της προανακριτικής, εισαγγελέας Ι. Αγγελής.
Στον αέρα οι καταγγελίες του εισαγγελέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας