Το ελληνικό χρέος και ο δημοσιονομικός «κόφτης» τίθενται πλέον στη ζυγαριά των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς, καθώς οι συζητήσεις στο Γιούρογκρουπ της προσεχούς Δευτέρας, όπως περιέγραψε η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται να «καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».
Το Μαξίμου δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένο τόσο για τις δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών αξιωματούχων, όπως του Φρανσουά Ολάντ και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και για την προοπτική των συζητήσεων, που -όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού- δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και για οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης τη Δευτέρα.
Το... καλό αργεί
Ωστόσο είναι γνωστό ότι στις Βρυξέλλες αυτού του είδους οι συζητήσεις ουδέποτε ολοκληρώνονται γρήγορα, ούτε αποκλείονται διαφόρων ειδών «εκπλήξεις», μια και το ΔΝΤ παραμένει σιωπηλό και το Βερολίνο συντηρεί την παρούσα ευαίσθητη ισορροπία. Γι’ αυτό και αντικειμενικά μοιάζει πιθανότερη η οριστική περαίωση των συζητήσεων στο τακτικό Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου, αφού όμως υπάρξει ένα «σταθερό βήμα» στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Πού στηρίζεται, όμως, η αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών, που τους επιτρέπει να θεωρούν ότι υπάρχουν οι συνθήκες για εξεύρεση λύσης σε όλα τα θέματα στις 9 Μαΐου; Σε σύσκεψη που διεξήχθη χθες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή» για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι τα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια αποτίμησαν «θετικά την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας», καθώς «το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων». Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης», ο γνωστός και ως δημοσιονομικός «κόφτης».
Το καινούργιο στοιχείο, όμως, στην όλη υπόθεση αφορά το ελληνικό χρέος, με κυβερνητικά στελέχη να μιλούν πλέον για «προχωρημένες συζητήσεις» στο συγκεκριμένο θέμα. Μιλούν, μάλιστα, για πρόοδο τέτοιας έκτασης που «δεν αποκλείεται να φτάσει και σε ένα συγκεκριμένο και περιεκτικό κείμενο με το οποίο θα ρυθμίζεται κορυφαίας σημασίας ζήτημα της ελληνικής οικονομίας».
Με άλλα λόγια, διαμορφώνεται ένα σκηνικό στο οποίο Αθήνα και Βρυξέλλες, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον, θα συμμετάσχουν κατά τις επόμενες ημέρες του Μαΐου σε μια «διελκυστίνδα» ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή για την μετά το 2018 εποχή και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, ισχύει πάντοτε ο κανόνας του «πάρε-δώσε» και στην προκειμένη περίπτωση οι θεσμοί θα αναζητήσουν μια όσο το δυνατόν πολιτικά ικανοποιητική μορφή για τον «κόφτη» που θα επιτρέψει την ελάφρυνση των ελληνικών δανειακών υποχρεώσεων που προβλέπονται μετά το 2021.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, με ιδανική ημέρα την προσεχή Δευτέρα.
Ωστόσο, επειδή η πραγματικότητα δεν έρχεται πάντοτε όπως την περιμένουμε, ορισμένοι παράγοντες θεωρούν ότι κάποιες καθυστερήσεις δεν θα προκαλέσουν έκπληξη, ακόμα και αν οι συζητήσεις για το χρέος είναι -όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν- εξαιρετικά προχωρημένες στο παρασκήνιο. Σπεύδουν πάντως να υπογραμμίσουν ότι η όλη διαδικασία δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 20 ημέρες, θέτοντας ως όριο το τέλος του Μαΐου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας