Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ.»

«Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ.»

  • A-
  • A+

Έντονο άρωμα διάθεσης για συμπόρευση και ενεργή υποστήριξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας ευρείας συμπαράταξης δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον «ρεβανσιστικό» νεοφιλελευθερισμό της Ν.Δ. και όσων -εμμέσως ή ευθέως- την υποστηρίζουν ανέδιδε η ατμόσφαιρα της εκδήλωσης της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη με θέμα «Μνημόνια-Αριστερά και Προοδευτική Διακυβέρνηση».

Ομιλητές πέραν του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε ένα πυκνό ακροατήριο 400 περίπου ατόμων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής. 

Μεταξύ των παρευρισκομένων, παλαιοί σύντροφοι και συνοδοιπόροι επί χρόνια στον Συνασπισμό, οι οποίοι αργότερα ακολούθησαν διαφορετικά μετερίζια, επιλέγοντας τη ΔΗΜΑΡ και αντάλλαξαν βαριές κουβέντες την πολιτική περίοδο που συμμετείχε στην τρικομματική με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. 

Από τότε «έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι», οι συνθήκες άλλαξαν, το ίδιο και οι στρατηγικοί προσανατολισμοί, με αποτέλεσμα πλέον αμφότεροι να τάσσονται υπέρ της ανάγκης συσπείρωσης των αριστερών σοσιαλιστικών προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στο δίπολο που διαμορφώνεται με την ΝΔ και τον νεοφιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη στην έτερη πλευρά. Αντιστοίχως, το «παρών» έδωσαν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που διαφώνησαν με την πολιτική σύμπλευση του κόμματός τους με τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά και αποχώρησαν. 

Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη σημασία το πολύ θερμό κλίμα και η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στους ομιλητές του πάνελ, καθώς και το ζεστό χειροκρότημα του ακροατηρίου για όλες τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν. Όλοι τους συμφώνησαν επίσης ότι παρά τις αντιξοότητες είναι εφικτή η εντός Μνημονίων χάραξη πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο. 

Το διακύβευμα περιέγραψε στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης: «Στην εποχή μας η κύρια διάζευξη είναι μεταξύ της δημοκρατικής συρρίκνωσης που προωθούν οι δυνάμεις της αγοράς και οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις και της υπεράσπισης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της, που προωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα ευρύ ευρωπαϊκό μέτωπο αλλαγής πολιτικών, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Με συμμαχίες και με ώθηση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων σε επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους για τη μετατόπιση και την απομάκρυνσή τους από την κυρίαρχη σήμερα νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη». 

Στο ίδιο μήκος κύματος υπογράμμισε: «Μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στράτευση δυνάμεων που αντιπαλεύουν τις συντηρητικές πολιτικές και τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης. Αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να αποφασίσουν από ποια μεριά τάσσονται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής. Με καθαρές θέσεις και όχι με την τακτική των ίσων αποστάσεων και με «à la carte» επιλογές». Αναφερόμενος στους έτερους συνομιλητές του, τους αποκάλεσε «φίλους και συντρόφους». 

Στη γραμμή του νέου διπολισμού ανάμεσα στον προοδευτικό πόλο και τη νεοφιλελεύθερη δεξιά «που διείδε έγκαιρα ο Φώτης Κουβέλης», αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για ένα δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί από όλους. Εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις για το μοντέλο αυτού του είδους της διακυβέρνησης και σημείωσε ότι σήμερα αναζητείται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Άρα όπως συμπλήρωσε «έχει νόημα να αγωνιζόμαστε για την προοδευτική πολιτική». 

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι χρειάζεται ένα νέο αφήγημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους προοδευτικούς και αριστερούς «και έχει αξία μια προοδευτική κίνηση που αλλάζει τους συσχετισμούς για ένα καλύτερο αύριο». Η κ. Ξενογαιννακοπούλου άσκησε έντονη κριτική στην Κεντροαριστερά, επισημαίνοντας ότι επιλέγει κάτι "πρωτάκουστο", να έχει μέτωπο με την Αριστερά, ενώ αισθάνεται άνετα με τη συντήρηση και τον νεοφιλελευθερισμό. 

Στο ακροατήριο μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Αντ. Ρουπακιώτης (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), Κ. Παπαϊωάννου (γ.γ. υπ. Δικαιοσύνης), Ανδρ. Νεφελούδης (γ.γ. υπ. Εργασίας), Κ. Ζαχαριάδης (διευθ. Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ), οι πρώην βουλευτές Μ. Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) και Θαν. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ), η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ Μ. Κοππά, ο συγγραφέας Β. Βασιλικός, ο Τ. Παυλόπουλος, συνεργάτης του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Μπαλλής, τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ Β. Ζορκάδης, Χρ. Μαυροκεφαλίδης, Β. Μαστρογιάννης και Χρ. Πετράκος, ο πανεπιστημιακός Θοδ. Γεωργίου, ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Κ. Μελαχροινός και οι δημοσιογράφοι Χρ. Μαχαίρας (πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ), Παν. Παναγιώτου και Βασ. Λυριτζής. 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δημιουργήθηκε πρόσκαιρη ένταση όταν ένα άτομο πέταξε φυλλάδια (απομακρύνθηκε διακριτικά), στα οποία υπήρχαν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου πίσω από κάγκελα φυλακής και η φράση «έχω ένα όνειρο» γραμμένη και στα αγγλικά.  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς από τον Φώτη Κουβέλη
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο στον χώρο της Αριστεράς, να αναλάβει πρωτοβουλίες ενωτικού χαρακτήρα και να αναδείξει την ανάγκη των μεταρρυθμιστικών πολιτικών με αριστερό πρόσημο και...
Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς από τον Φώτη Κουβέλη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καμία πρόταση, μόνο νύξεις...
Διαψεύδει ως αναληθείς ο Φώτης Κουβέλης τους ισχυρισμούς του Αντώνη Σαμαρά ότι τον είχε προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χρεώνοντας μάλιστα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ την ευθύνη που η χώρα δεν...
Καμία πρόταση, μόνο νύξεις...
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 08.01.2015
Την υποψηφιότητά του με τη Ν.Δ. στον νομό Σερρών ανακοίνωσε μέσω Διαδικτύου ο Κώστας Καραμανλής, ο νεότερος (υιός του Αχιλλέα Καραμανλή). «Οι πολίτες αυτά τα χρόνια έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Εδώ στις Σέρρες,...
Πολιτικά Παρασκήνια 08.01.2015
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη»
Μια Αριστερά όχι περιχαρακωμένη, πρέπει να είναι ο στόχος του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ηγετική δύναμη» στον...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Φτηνό τακτικισμό» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Με σφοδρά πυρά απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαφαινόμενη επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει προανακριτική επιτροπή για τη Novartis που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης...
«Φτηνό τακτικισμό» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ομηρικός καβγάς στης Ιθάκης τα... χαρακώματα
Αγρια επίθεση -πάντα σε μοτίβο... Οδύσσειας- δέχθηκε από μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός ύστερα από το διάγγελμά του ● «Δεν είμαστε Λωτοφάγοι, δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής», είπε ο...
Ομηρικός καβγάς στης Ιθάκης τα... χαρακώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας