• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 34.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.8°C
  2 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  4 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 28.4°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%

Οι προτάσεις και οι διαφωνίες με τον Βαρουφάκη

EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Νέο φορέα ανακοίνωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας

 • A-
 • A+

Νέο φορέα, ο οποίος δεν θα έχει ούτε αμιγώς πολιτικό ούτε ακαδημαϊκό πρόσημο ανακοίνωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας αποκλειστικά στο thepressproject, εξηγεί πως στόχος του είναι να πείσει τους Έλληνες ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση μόνο εάν βγει από το ευρώ και ενισχυθεί το εθνικό κράτος.

Μιλώντας για την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ο Κ. Λαπαβίτσας επισήμανε ότι το «το 3ο μνημόνιο έχει ήδη αποτύχει και τώρα το ΔΝΤ προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία του» προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση καταφέρει σε κάποια συνεννόηση με τη Μέρκελ να βγάλει έξω από το πρόγραμμα το ΔΝΤ η υπόθεση του κουρέματος του χρέους είναι τελειωμένη».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις από τα Wikileaks ο Κώστας Λαπαβίτσας τονίζει ότι αυτά καταδεικνύουν την αποτυχία του 3ου μνημονίου και τα μέλη της Τρόικα προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να διαχειριστούν την αποτυχία.

«Ο λόγος για τον οποίο έχει αποτύχει είναι πάρα πολύ απλός: γιατί το 3,5% που προβλέπεται στην συμφωνία απλά δεν επιτυγχάνεται και αυτό το ξέρουν όλοι. Η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση, τα στοιχεία από το Δεκέμβριο και μετά είναι άσχημα και όλα αυτά θα χειροτερέψουν όταν θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει δείξει το πραγματικό της πρόσωπο και δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί, ενώ, αναφορικά με τη νέα πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει αναφέρει ότι θα υπάρχουν «σοβαρές προτάσεις που θα βασίζονται σε δουλειά χαμηλών τόνων. Θα είναι βασισμένες σε στοιχεία, ολιγόλογες και στοχευμένες ώστε να απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα».

«Η Ελλάδα είναι σε μια φυλακή, η ανεργία είναι τεράστια, ιδιαίτερα για τους νέους. Ακόμα και αν το πρόγραμμα είναι ελαφρώς ηπιότερο αυτή δεν είναι προοπτική για το μέλλον. Η λογική κατάληξη θα είναι να τεθεί ξανά το ζήτημα για τη νομισματική έξοδο. Που είναι και η μόνη λογική δομική λύση με προοπτική για το μέλλον κατά την άποψή μου» τονίζει ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη στην προσέγγιση της αριστεράς αναφορικά με την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξηγεί πως η ταυτόχρονη έξοδος τόσο από την Ευρωζώνη όσο και από την ΕΕ είναι μια απερισκεψία.

«Αν η έξοδος από το Ευρώ είναι δύσκολη μία φορά η ταυτόχρονη έξοδος και από την Ένωση είναι δύσκολη δέκα φορές. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα των εργαζομένων με την διπλή έξοδο, θα κάνουμε χειρότερη την κατάστασή τους αν φύγουμε τρέχοντας και από την ΕΕ σε ένα σαββατοκύριακο. Αυτή η προοπτική παρουσιάζεται ως αριστεροσύνη αλλά στην πράξη πρόκειται για έλλειψη ανάλυσης» επισημαίνει.

Προχωρώντας στο συλλογισμό του ο Κώστας Λαπαβίτσας τονίζει ότι «αυτό που πνίγει την Ελλάδα είναι η Νομισματική Ένωση και το θεσμικό της πλαίσιο. Τώρα πια όλοι καταλαβαίνουν πόσο πνιγηρό είναι. Η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια σειρά από θέματα, όπως στο θέμα των επενδύσεων για παράδειγμα ή στο θέμα του διεθνούς εμπορίου. Η αποδέσμευση από το Ευρώ θα οδηγήσει δηλαδή σε μια σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό φτάνει. Δεν χρειάζεται να πούμε παραπάνω για αυτό. Η αναστάτωση που θα προκληθεί από κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές και για αυτό μπορούμε να σταματήσουμε εδώ»

Διατυπώνει, ακόμη, την αντίθεσή του προς τον Γιάνη Βαρουφάκη και τα όσα δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών για εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. Ο Κώστας Λαπαβίτσας σημειώνει ότι οι «ευρωπαϊκοί μηχανισμοί είναι αυταρχικοί, απόλυτοι, φανατικοί, δογματικοί και βαθύτατα αντιδημοκρατικοί» και προσθέτει ότι «Ο ίδιος ο στόχος του Βαρουφάκη είναι λάθος. Η συζήτηση δεν μπορεί να συνεχίζεται με όρους του παρελθόντος. Δεν υπάρχει αυτή η Ευρώπη και ούτε μπορεί να υπάρξει».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, πάντως, αναφέρει ότι «Δεν έχω καμία αντίρρηση να συνεργαστώ με τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά θα πρέπει να σταματήσει πρώτα να υποστηρίζει ότι μπορεί να εκδημοκρατίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Γιάνη τον ξέρω πολύ καλά εδώ και χρόνια, πριν γίνει πολιτικό πρόσωπο και εκτιμώ τις γνώσεις του και το έργο του ως οικονομολόγου αλλά αυτό που διατείνεται αυτή τη στιγμή για την Ε.Ε. δημιουργεί σύγχυση».

Σε ερώτηση γιατί δεν ξεκίνησε αυτή τη συζήτηση όταν ήταν ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Λαπαβίτσας απαντά: 
Κοιτάξτε, εγώ θα την κάνω την αυτοκριτική μου αλλά θυμηθείτε πως ήταν τα πράγματα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της διαπραγμάτευσης, όταν πήγαινε στην Ευρώπη ο Βαρουφάκης είχε, σύμφωνα με τα γκάλοπ, τεράστια στήριξη από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός προσέβλεπε σε καλύτερες μέρες και πίστευε ότι θα βρεθεί μια νέα κατεύθυνση. Αυτό ήταν το κλίμα τότε. Η πραγματικότητα φάνηκε στις 20 Φεβρουαρίου όταν υπογράφτηκε η επέκταση του προγράμματος που κατά την άποψή μου ήταν τραγική. Αυτό το έγγραφο φέρει την υπογραφή του Βαρουφάκη.

Από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά βγήκα και μίλησα για άλλη πορεία με σημαντικό πολιτικό κόστος διότι ο κόσμος δεν είχε καταλάβει ακόμα τι θα συνέβαινε. Δέχτηκα μεγάλες επιθέσεις μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος θέλει μπορεί να τα βρει αυτά και αν θέλετε σας προτείνω να ψάξετε τον κύριο Καρανίκα. Θα βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία και θα διαπιστώσετε διάφορα πράγματα αν ανατρέξετε στον κύριο Καρανίκα. Γιατί τον κύριο αυτόν παρόλο που δεν τον γνωρίζω προσωπικά έρχομαι σε επαφή μαζί του εδώ και καιρό.

Το δικό μου σφάλμα είναι ότι από τον Απρίλιο και μετά θα έπρεπε να έχω διαχωρίσει τη θέση μου και να έχω κυκλοφορήσει την εναλλακτική πρόταση η οποία υπήρχε, ώστε να είναι στο τραπέζι όταν θα έφτανε η ώρα της κρίσεως. Δεν το έκανα γιατί εκτίμησα ότι η εσωτερική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέτοια που θα επέτρεπε αυτή η πρόταση να τεθεί με εναλλακτικό τρόπο εντός του κόμματος. Και εκεί έκανα λάθος. Δεν εκτίμησα ορθά την αδυναμία της εναλλακτικής πλευράς.

Δεν είναι όμως πια λίγο αργά; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με τη φόρα που του έδινε η ελπίδα για κάτι διαφορετικό. Τώρα που τα ποσοστά της απογοήτευσης είναι τεράστια πως θα μπορέσει η δική σας πρόταση να αποκτήσει δυναμική;

Συμφωνώ, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και αυτή είναι και η μεγαλύτερη ζημιά που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ελληνικό λαό. Σημειώστε ότι στην περίπτωση του δημοψηφίσματος ο λαός έδειξε ενθουσιασμό και μεγάλη διάθεση να μπει μπροστά για μια αλλαγή. Φυσικά όπως σε όλες τις ανάλογες ιστορικές στιγμές για τον κόσμος δεν είναι απολύτως καθαρό αυτό που θέλει. Ο ελληνικός λαός είχε όμως την όρεξη που στην τελική αυτό είναι που μετράει και το έδειξε. Μπορεί να μην ήταν 100% ξεκάθαρος για το που θα πήγαινε αλλά ήταν αποφασισμένος να παλέψει.

Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορούμε να οδηγηθούμε ξανά σε τέτοιες καταστάσεις ενθουσιασμού -όχι εύκολα τουλάχιστον- και για αυτό χρησιμοποίησα και τη λέξη «ξεκινώντας». Ο καιρός του ενθουσιασμού έχει περάσει για αυτό και εμείς θέλουμε τώρα να καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις που θα βασίζονται σε δουλειά χαμηλών τόνων και που θα εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι γίνεται, δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια, υπάρχει ευρύτερη στήριξη στην Ευρώπη και αυτό που προτείνουμε είναι απολύτως εφικτό.

Τέλος επισημαίνει ότι η πρόταση του νέου φορέα θα παρουσιαστεί επισήμως στις 27 Απριλίου με κεντρικό ομιλητή τον Όσκαρ Λαφοντέν, ενώ εκεί θα παραβρεθούν πολιτικά στελέχη από το κόμμα των Καταλανών (που συνεργάζεται με το Podemos), εκπρόσωπος από το σοσιλιστικό κόμμα της Σλοβενίας και άλλοι από τη Γαλλία και άλλες χώρες.

«Η προσπάθεια είναι ενωτική με μεγάλα κομμάτια της αριστεράς που δεν συμφωνούν φυσικά σε όλα αλλά έχουν καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή όσο το νομισματικό σύστημα είναι αυτό που είναι» σημειώνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σρέτσκο Χόρβατ: «Μολών λαβέ»
Ο συνιδρυτής του DiEM25 μιλά για τον Γιάνη Βαρουφάκη, το σκληρό μπρα-ντε-φερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για έξι μήνες, τα αλλεπάλληλα τελεσίγραφα από την Τρόικα αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, τα capital...
Σρέτσκο Χόρβατ: «Μολών λαβέ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαρουφάκης ξανά για σύστημα παράλληλων πληρωμών
Στις συζητήσεις που είχε με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την εκλογική νίκη του 2015 αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνοντας ότι είχε παρουσιάσει το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα από τον Ιούλιο...
Βαρουφάκης ξανά για σύστημα παράλληλων πληρωμών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επόμενη μέρα για την Αριστερά
Οι ιδέες της Αριστεράς παρέμειναν εξαιρετικά μειοψηφικές στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ακόμα και μεταξύ των υποστηρικτών του «Οχι» ουδέποτε έπαψε να κυριαρχεί η...
Η επόμενη μέρα για την Αριστερά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το σκάκι και τα τυχερά παίγνια
Ο Γ. Μηλιός είναι προφανές ότι γνωρίζει καλά σκάκι, ώστε να προκρίνει ως λύση στις διαπραγματεύσεις το σκάκι και όχι το πόκερ. θα μπορούσε βέβαια να χρησιμοποιήσει και τη γνωστή ρήση του Μεγάλου Αλεξάνδρου πως...
Το σκάκι και τα τυχερά παίγνια
ΒΟΥΛΗ
Αιχμές Τσακαλώτου για Βαρουφάκη
«Οποιος διαπραγματεύεται, κάνει λάθη. Η διαφορά είναι ότι εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας και ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι του λέμε την αλήθεια» επισήμανε χθες το απόγευμα από το βήμα της Βουλής ο...
Αιχμές Τσακαλώτου για Βαρουφάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Ερχεται νέα «λίστα» αντιλαϊκών αποφάσεων
Οι κατηγορηματικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η λήψη νέων μέτρων που ανακυκλώνουν την ύφεση και πλήττουν τα συνήθη υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους, κάθε άλλο παρά έπεισαν...
ΚΚΕ: Ερχεται νέα «λίστα» αντιλαϊκών αποφάσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας