Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η επιστροφή του Οδυσσέα Βουδούρη

Το στέλεχος της ΔΑΚΕ Δημοσίου Βασίλης Πολυμερόπουλος | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η επιστροφή του Οδυσσέα Βουδούρη

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ήταν να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που, εκτός των άλλων, προέβλεπε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών για το προσφυγικό και αναβάθμιση του υπουργείου, το όνομα του Οδυσσέα Βουδούρη ακουγόταν για τη θέση του επικεφαλής της νέας γενικής γραμματείας του υπουργείου, με αντικείμενο την πρώτη υποδοχή και ταυτοποίηση προσφύγων.

Χτες, από τη σελίδα του στα «Νέα», ο Γιώργος Παπαχρήστος τον αναβάθμισε σε μελλοντικό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στη θέση του Γιάννη Μουζάλα, και μάλιστα μιλούσε για «τελειωμένη υπόθεση», η οποία αναβλήθηκε για λίγο λόγω της εισαγωγής του κ. Μουζάλα στο νοσοκομείο το απόγευμα της Κυριακής με αυξημένη πίεση και συμπτώματα υπερκόπωσης.

Ο κ. Μουζάλας παραμένει μέχρι και σήμερα στο νοσοκομείο, όπου συνεχίζει να υποβάλλεται σε εξετάσεις, ενώ διαψεύδεται η φημολογία ότι έχει υποστεί έμφραγμα ή ότι έχει υποβληθεί σε επέμβαση.

Πηγές του υπουργείου διαψεύδουν και το δημοσίευμα των «Νέων» και διευκρινίζουν ότι προχωρούν οι διαδικασίες για να αναλάβει ο κ. Βουδούρης τη θέση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που θα έχει υπό την εποπτεία του την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.

Μάλιστα, ο κ. Βουδούρης ενημερώθηκε χτες για τα θέματα της αρμοδιότητάς του από τη διευθύντρια του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, Κατερίνα Μαμώλη, και από τον τωρινό γενικό γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος στο εξής θα είναι γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής με αρμοδιότητα τα ζητήματα των εγκατεστημένων μεταναστών.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών, που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τα αιτήματα ασύλου, συγκροτούνται ως αυτοτελείς υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών.

Η δημόσια παρουσία του κυρίου Βουδούρη, γιατρού στο επάγγελμα, χαρακτηρίζεται από μακρά θητεία σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε υψηλόβαθμες θέσεις και από μάλλον ασταθείς επιλογές στον χώρο της πολιτικής, σε μια περίοδο βέβαια που το πολιτικό σκηνικό είναι κάθε άλλο παρά σταθερό.

Από τη δεκαετία του ‘80 συμμετείχε σε χειρουργικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, σε περιοχές όπου εκδηλωνόταν ανθρωπιστική κρίση. Υπήρξε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και αντιπρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης, ενώ στο ενεργητικό του συγκαταλέγεται η διαχείριση της σύγκρουσης του ελληνικού τμήματος με τη διεθνή οργάνωση, που οδήγησε στον χωρισμό τους, λόγω της διαφορετικής στάσης τους στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του ‘90.

Εκλέχτηκε βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ, διαγράφηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε και εκλέχτηκε στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 με τη ΔΗΜΑΡ, από την οποία επίσης διαγράφηκε.

Η υποστήριξη της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τριβές στο εσωτερικό του κόμματος και αντιδράσεις.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
Σε καθεστώς αβεβαιότητας εξακολουθούν να ζουν οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Εκφραση στη δομή του Ελαιώνα, καθώς τους οφείλονται δύο μηνιάτικα, ενώ...
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
Αύξηση 45% παρουσίασε η προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέσα στο 2018, κυρίως από το πέρασμα του Εβρου, όπως σημείωσε ο Δημήτρης...
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου
3.100 πρόσφυγες περιμένουν εδώ και τρία χρόνια το κράτος να ανταποκριθεί και να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο. Οι πρόσφυγες...
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου