• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.5°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 29.8°C
  0 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.6°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 30.5°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 29.0°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 31.5°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.5°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  70%

Ο Σταύρος Παπασταύρου με τον Αντώνη Σαμαρά και στη μέση ο έτερος σύμβουλος Χρύσανθος Λαζαρίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο διαχειριστής που είναι και ιδιοκτήτης

 • A-
 • A+

Νέα τροπή με σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις παίρνει η υπόθεση του Σταύρου Παπασταύρου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει κατ’ εξακολούθηση ο ίδιος, δεν ήταν απλός διαχειριστής του συγκεκριμένου λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ, ούτε πληρεξούσιος άλλου επιχειρηματία, όπως παρουσίαζε τον εαυτό του, αλλά δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Οι αποδείξεις για όλα τα παραπάνω αυτή τη φορά δεν έρχονται από τον Ερβέ Φαλσιανί και την επεξεργασία της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, ούτε καν από την ελβετική HSBC, αλλά από ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική θάλασσα: τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, έναν από τους διασημότερους φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έγγραφα που απέστειλε πρόσφατα η Εισαγγελία του συγκεκριμένου κράτους προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τη συγκεκριμένη χώρα, προκύπτει ότι ο Σταύρος Παπασταύρου είναι συνδικαιούχος του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Δεν είναι όμως το μόνο νέο επιβαρυντικό στοιχείο για τον γνωστό δικηγόρο, καθώς βάσει της προσωπικής αλληλογραφίας του από το 2012, όταν άρχιζε να ελέγχεται το πόθεν έσχες του, ο ίδιος φέρεται να προβαίνει σε ενέργειες ώστε να παρουσιαστεί ως διαχειριστής του επίμαχου λογαριασμού.

Με οδηγό αυτά τα στοιχεία και παρότι η υπόθεση μπήκε αρχικά στο αρχείο, ύστερα από την καταβολή ποσού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον Στ. Παπασταύρου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» έχει διαταχθεί εναντίον του νέος κύκλος ελέγχων από τη Δικαιοσύνη, αυτή τη φορά για τα αδικήματα της απόπειρας παραπλάνησης των εισαγγελέων, της απόπειρας απάτης, της δημιουργίας ψευδών βεβαιώσεων κ.ά.

Ο λογαριασμός στις Παρθένες

Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Παπασταύρου είχε ανοίξει τον συγκεκριμένο λογαριασμό με δικαιούχο την υπεράκτια εταιρεία Stabri Ltd, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Σύμφωνα με τους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς, ως συνδικαιούχοι εμφανίζονταν η μητέρα του, η οποία κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτη, και ο εκλιπών πλέον πατέρας του.

Ως διαχειριστής της εταιρείας εμφανιζόταν άλλο νομικό πρόσωπο, το οποίο επίσης ελέγχεται από την οικονομική εισαγγελία, η εταιρεία Caplan, ενώ μέρος του εμβάσματος έστειλε με έμβασμα άλλη παναμέζικη υπεράκτια εταιρεία, η Fairwinds, το άνοιγμα της οποίας ζητήθηκε με δικαστική συνδρομή.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, εξερχόμενος από το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα, ως ύποπτος ακόμα τέλεσης των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, είχε δηλώσει: «Δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία.

Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως “πληρεξούσιος”’. [...] Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για τον λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως “συνδικαιούχο”’, θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη Δικαιοσύνη».

Τον Μάρτιο του 2015 ο Αντώνης Σαμαράς είχε τοποθετηθεί σχετικά: «Εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής. Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου. Του χρωστάμε πάρα πολλά. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του τόπου».

Τον Ιούνιο του 2015 σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. μιλούσε «για συκοφαντία που πέφτει στο κενό». Η στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίστηκε όλους τους επόμενους μήνες, παρά τα όσα επιβαρυντικά έβγαιναν στη δημοσιότητα, ακόμα και μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ν.Δ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Στ. Παπασταύρου συνέχιζε να υποστηρίζει ότι τα χρήματα ανήκαν στον μεγαλοεπιχειρηματία Σάμπι Μιωνή –καταθέτη της λίστας Λαγκάρντ– και ότι εκείνος λειτουργούσε ως πληρεξούσιος.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2016 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) του καταλογίζει ως αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου για την περίοδο 2000 έως 2012 ποσό 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καταβάλλει στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έφερε σε δύσκολη πολιτικά θέση τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποστηρίξει πως η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Σε νέες δηλώσεις του ο Παπασταύρου χαρακτήρισε τη δίωξή του «πολιτική και προμελετημένη», αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, «η οποία έχοντας χάσει το ψευδοηθικό πλεονέκτημα κατασκευάζει ενόχους».

Στις 23 Φεβρουαρίου ο Στ. Παπασταύρου καταθέτει προσφυγή κατά της απόφασης του ΚΕΦΟΜΕΠ, ζητά την ακύρωση του προστίμου και κάνει λόγο για οργανωμένη συκοφαντία, ισχυριζόμενος σε δηλώσεις του πως το πρόστιμο που του επιβλήθηκε βασίστηκε σε ένα «κατασκευασμένο, αγνώστου προέλευσης και ταυτότητας, αρχείο excel.

Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν και η Δικαιοσύνη θα κρίνει άμεσα τους συκοφάντες» υποστήριζε. Σήμερα η Δικαιοσύνη είναι αυτή που ερευνά αν εκτός από τους εισαγγελείς έχει παραπλανηθεί και η εφορία αλλά και το ΣΔΟΕ από τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού.

Η υπόθεση ανακινήθηκε από δημοσίευμα της ιταλικής «La Stampa» στα τέλη Μαρτίου 2015, σύμφωνα με το οποίο το «δεξί χέρι» του Σαμαρά, ο Σταύρος Παπασταύρου, είχε δύο λογαριασμούς στην Ελβετία και ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, όμως –όπως σημειώνεται σε αυτό– η έρευνα «κουκουλώθηκε». Η ιταλική εφημερίδα είχε επικαλεστεί αναφορά στελέχους του ΣΔΟΕ που έκανε λόγο για άνωθεν παρεμβάσεις.

Ομως, ήδη από τον Απρίλιο του 2014, μετά τη διαρροή δύο εκατομμυρίων e-mail και εγγράφων κυρίως από τον φορολογικό παράδεισο των offshore και ύστερα από έρευνα της διεθνούς σύμπραξης ερευνητών δημοσιογράφων, είχε γίνει γνωστό πως στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους υπάρχουν 103 ελληνικές εταιρείες-φαντάσματα με περιουσία και οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Από αυτές μόνο 4 είχαν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Το 2013 οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι διέθεταν υψηλότερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων απ’ ό,τι οι αναδυόμενες οικονομίες της Ινδίας και της Βραζιλίας μαζί. Κάποιοι και στην Ελλάδα φαίνεται ότι το γνώριζαν πολύ νωρίτερα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμήχανη απάντηση Παπασταύρου στην «Εφ.Συν.»
Ουσιαστικά επιβεβαιώνει και δεν διαψεύδει το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει...
Αμήχανη απάντηση Παπασταύρου στην «Εφ.Συν.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στόχος μου είναι να φέρω χρήματα στο Δημόσιο»
Αν μπορούσαμε με έναν χαρακτηρισμό να περιγράψουμε τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, θα λέγαμε ότι είναι «αποφασισμένη». Ζητήσαμε να τη συναντήσουμε μετά τον θόρυβο που επιχειρεί να...
«Στόχος μου είναι να φέρω χρήματα στο Δημόσιο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεσμική εκτροπή ή μεθοδεύσεις της διαπλοκής;
Τα αναπάντητα ερωτήματα στον «δικαστικό σεισμό» που προκάλεσαν δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, τα οποία υιοθετούνται από την αντιπολίτευση, για εκβιασμό και απειλές του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης...
Θεσμική εκτροπή ή μεθοδεύσεις της διαπλοκής;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτικός πόλεμος για τη διαφθορά
Αν και διαφορετικής πολιτικής βαρύτητας, το θέμα της μη αποδοχής των cd της λίστας Μπόργιανς από την κυβέρνηση Ν.Δ. και τα χωριστά «πόθεν έσχες» του Κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του ρίχνουν λάδι στη φωτιά της...
Πολιτικός πόλεμος για τη διαφθορά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στη σέντρα» η κυβέρνηση Σαμαρά
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο πολιτικό στερέωμα η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» ότι η προηγούμενη κυβέρνηση γνώριζε για τη λίστα Μπόργιανς από το 2012 και είχε απορρίψει τα σχετικά στοιχεία.
«Στη σέντρα» η κυβέρνηση Σαμαρά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τους λύνει τα χέρια
Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει τη δυνατότητα στους οικονομικούς εισαγγελείς να μπορούν να αξιοποιούν «παρανόμως κτηθέν αποδεικτικό υλικό», όπως είναι για παράδειγμα λίστες με ονόματα καταθετών σε...
Τους λύνει τα χέρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας