Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το χρονικό της συγκάλυψης των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το χρονικό της συγκάλυψης των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς

  • A-
  • A+

Ενα μήνα μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με τη γνώση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ύπαρξη των δεδομένων της λίστας Μπόργιανς, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν την περίοδο 2012-2015, και μία μέρα πριν από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τη Δικαιοσύνη, το χθεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» επιχειρεί να ρίξει νέο φως στην υπόθεση.

Ταυτόχρονα υιοθετεί με χρονοκαθυστέρηση τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά και των εμπλεκόμενων προσώπων.

Στο χθεσινό δημοσίευμα με τίτλο: «Η αναφορά που “παράπεσε” από τον φάκελο Μπόργιανς», παρουσιάζεται έγγραφο, ως «ντοκουμέντο», του Ιανουαρίου 2013, στο οποίο ο ίδιος ο Ελληνας πρόξενος στο Ντίσελντορφ Ν. Πλεξίδας καταγράφει τις επαφές που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Βάσει της ερμηνείας που αποδίδεται στο τηλεγράφημα Ν. Πλεξίδα, ο Β. Μπόργιανς ουδέποτε μίλησε για ύπαρξη συγκεκριμένης λίστας, αλλά «εξέφρασε την ετοιμότητά του για μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική διοίκηση στον ευαίσθητο τομέα της φορολογίας και της φοροείσπραξης».

Το επιχείρημα είναι ότι δεν υπήρχε καμία λίστα, ούτε στοιχεία φοροδιαφυγής από το 2012, αλλά αυτά παραδόθηκαν από το γερμανικό κρατίδιο μόλις το 2015.

Πρόκειται ακριβώς για την ίδια στάση, με την ίδια φρασεολογία που χρησιμοποίησαν τις μέρες που δημοσιεύτηκε το θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας και κυρίως ο τότε διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Μπούρας.

Για να ενισχυθεί το ίδιο επιχείρημα, παρουσιάζονται εκ νέου (οι ίδιες) αποσπασματικές δηλώσεις του Βάλτερ Μπόργιανς τόσο στην εκπομπή «Ιστορίες» (Σκάι, 27/1/2016) όσο και στο ΑΠΕ αλλά και στην ΕΡΤ.

Πράγματι, στις 27 Ιανουαρίου 2016 ο Μπόργιανς λέει:

«Δεν υπήρχε τότε κάποια λίστα. Στη συνέχεια έγιναν συζητήσεις με την πρεσβεία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και είπαν ότι δεν θα προχωρήσει. Εγώ έλεγα πάντα ότι επρόκειτο για μια προσφορά. Δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να αποδεχθεί μια προσφορά».

Το χρονικό

Η επιστολή που παρουσιάζουν τα «Νέα» αναφέρεται σε μια συνάντηση κατόπιν... εορτής, καθώς τον Ιανουάριο του 2013 ο κύβος είχε ήδη ριφθεί, η συνεργασία με τις γερμανικές αρχές είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά, όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.»

Υπενθυμίζουμε τα γεγονότα:

■ Ηταν καλοκαίρι του 2012. Ο γερμανικός αλλά και ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει γεμίσει δημοσιεύματα σχετικά με τον σοσιαλδημοκράτη Βάλτερ Μπόργιανς, τον αυστηρό εκείνον πολιτικό που τα «έχει βάλει με τη φοροδιαφυγή», και για τις πρακτικές του συγκεκριμένου κρατιδίου να αγοράζει και να αξιοποιεί λίστες φοροδιαφυγής.

Τα νέα φτάνουν στην Ελλάδα πολύ γρήγορα. Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν σχετική ερώτηση και ο τότε υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης απαντά χαρακτηρίζοντας αυτά τα στοιχεία προϊόντα βιομηχανικής κατασκοπίας και ως εκ τούτου μη αξιοποιήσιμα: «Η τήρηση του τραπεζικού απορρήτου θεσπίζεται στην Ελβετία με ομοσπονδιακό νόμο υπό την απειλή ποινικών κυρώσεων. Για τον λόγο αυτό, τα στοιχεία που περιέχονται στους εν λόγω ψηφιακούς δίσκους δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας». Πρόκειται για στοιχεία που σήμερα αξιοποιούνται.

■ 8 Οκτωβρίου 2012: Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ λαμβάνει γραπτή πρόσκληση για κατ’ ιδίαν συνάντηση από τον Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, προκειμένου να συζητήσουν περί «οικονομικής κρίσεως και cd με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων». Ο Ελληνας πρόξενος στέλνει την ίδια ημέρα επείγον τηλεγράφημα στην πρεσβεία στο Βερολίνο, με κοινοποίηση στο διπλωματικό γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και στην κεντρική υπηρεσία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνει σχετικά και ζητά οδηγίες. Θυμίζει ταυτόχρονα στους παραλήπτες του τηλεγραφήματος την «εξαγορά cd ελβετικής τράπεζας από την κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με ονόματα και τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 1.000 Γερμανών φοροφυγάδων».

■ 22 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιείται η συνάντηση και ο πρόξενος ακούει τη γερμανική πρόταση για την παράδοση cd που περιείχαν και Ελληνες καταθέτες της UBS.

■ 14 Νοεμβρίου 2012 ο Μπόργιανς επανέρχεται με έγγραφό του προς τον Ελληνα πρόξενο και τον ενημερώνει πως «συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ιδέα να επισκεφθούν την Υπηρεσία Εσόδων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ελληνες αξιωματούχοι», για να συνεργαστούν σχετικά με τα cd με τους Ελληνες καταθέτες-ύποπτους για φοροδιαφυγή που έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές αρχές.

■ 19 Νοεμβρίου 2012. Με εμπιστευτικό έγγραφο στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, ο πρόξενος τον πληροφορεί επισήμως για το τηλεφώνημα του Κ. Μπούρα, καθώς ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού είχε δώσει τηλεφωνικές (!) οδηγίες στον πρόξενο «να απορρίψει ευγενικά την πρόταση για ενδεχόμενη συνεργασία για το γνωστό θέμα».

Για τα επόμενα 2,5 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα, ούτε τα cd αξιοποιήθηκαν ώστε να συγκροτηθεί η λίστα, ούτε η περίφημη παροχή τεχνογνωσίας έγινε αποδεκτή από την προηγούμενη κυβέρνηση. Λίστα δεν υπήρχε το 2012 αλλά cd με πλήθος καταχωρίσεων, από τα οποία προέκυπταν χιλιάδες ύποπτες κινήσεις που αφορούσαν και ελληνικούς λογαριασμούς.

■ Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Μπόργιανς αναφέρει σχετικά:

«Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή τού τότε Ελληνα πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από cd».

Ως κινήσεις πανικού χαρακτήρισαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη τα χθεσινά δημοσιεύματα, με τον υπουργό Επικράτειας Νίκο Παππά να σχολιάζει στο twitter:

«Βρώμικο 2016. Αποτυχημένο το ξέπλυμα των ευθυνών για την λίστα Μπόργιανς. Δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι...».

Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα στη Βουλή.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελεγχοι μέχρι... κεραίας
Στη δίνη της δικαστικής έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων για υποθέσεις φοροδιαφυγής βρίσκονται τα ονόματα των Χρήστου και Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, το όνομα του Γιάννη Αλαφούζου, του Δημήτρη Κοντομηνά καθώς...
Ελεγχοι μέχρι... κεραίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείνουν οι φορολογικοί παράδεισοι της Ευρώπης
To τέλος του τραπεζικού απορρήτου για τους κατοίκους της Ε.Ε. σηματοδοτεί η υπογραφή στις Βρυξέλλες της προαναγγελθείσης συμφωνίας φορολογικής διαφάνειας μεταξύ Ε.Ε. και Ελβετίας. Στόχος, να εμποδιστεί η...
Κλείνουν οι φορολογικοί παράδεισοι της Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένουν στο τραπεζικό απόρρητο
Οι ελβετικές τράπεζες ζητούν ρήτρα ενεργοποίησης και δικλίδες ασφαλείας για τις πληροφορίες που είναι υποχρεωμένες να δίνουν στις ξένες φορολογικές αρχές υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να πωληθούν...
Επιμένουν στο τραπεζικό απόρρητο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
50% - 60% η φορολόγηση για τα αδήλωτα εισοδήματα
Οι ενοποιημένες λίστες φοροδιαφυγής φαίνεται πως θα αποδώσουν καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απευθύνονται στους οικονομικούς εισαγγελείς και το υπ. Οικονομικών...
50% - 60% η φορολόγηση για τα αδήλωτα εισοδήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φοροφυγάδες και εκτός capital controls. Αμ POS!
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών που διακινούνταν από εταιρεία του εξωτερικού και οι συναλλαγές εκκαθαρίζονταν στη Μάλτα, παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ισως...
Φοροφυγάδες και εκτός capital controls. Αμ POS!
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τίποτα δεν έγινε τυχαία...
Τίποτα δεν έχει συμβεί σε αυτή τη χώρα χωρίς την κάλυψη της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις διαδρομές του «μαύρου»...
Τίποτα δεν έγινε τυχαία...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας