• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.2°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 25.1°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 23.2°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.8°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  4 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.8°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  76%

Ορισμένες από τις υποθέσεις που έχει διαχειριστεί ως δικηγόρος, αλλά και ως υπουργός των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά, δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς

Οι συμπτώσεις του κυρίου Βορίδη

 • A-
 • A+

Στο όνομα της «διαφάνειας» κινείται ο αρχηγός της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, με αφορμή τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου προς την καταγγέλλουσα εισαγγελέα Γ. Τσατάνη, η οποία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση Α. Βγενόπουλου, προκαλώντας τις αντιδράσεις της κυπριακής Δικαιοσύνης.

Για τον ίδιο λόγο, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αντικαταστήσει στην ομώνυμη επιτροπή της Βουλής τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπαδήμου και Σαμαρά, Μάκη Βορίδη. Αυτό, μάλιστα, έγινε τρεις ημέρες πριν κυκλοφορήσει το «Βήμα της Κυριακής» με τα αποσπάσματα της αναφοράς Τσατάνη.

Είναι δεδομένο ότι ο Μάκης Βορίδης, όπως άλλωστε και ο Β. Μεϊμαράκης, είναι νομικός και μάλιστα εξαιρετικά ενεργός. Πελάτες του μεταξύ άλλων επιφανείς επιχειρηματίες, κατασκευαστές, εφοπλιστές κ.λπ., ενώ από τη φοίτηση στο Κολέγιο προφανώς έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με παλιούς συμμαθητές του, φαινόμενο εξαιρετικά συχνό μεταξύ των αποφοίτων αυτού του σχολείου.

Αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές διαδρομές του σκληρού αυτού δεξιού πολιτικού, έχει νόημα να θυμηθούμε μερικές συμπτώσεις που προφανώς δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς για τη συγκεκριμένη επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να τον τοποθετήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ειδικά τώρα.

■ Ο Μ. Βορίδης ως μέλος του ΛΑΟΣ τοποθετήθηκε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (11/2011-5/2012). Ηταν ο υπουργός που κατόπιν διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε τελικά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό και της Siemens για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης (12/3/2012). Λίγους μήνες αργότερα οριστικοποιήθηκε και ο «περίφημος» διακανονισμός της κυβέρνησης με τη γερμανικών συμφερόντων εταιρεία που προκάλεσε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις.

■ Ο ίδιος ως υπουργός Υποδομών ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του νέου νόμου (Ν. 4012/2012) για τις μεταβιβάσεις σημάτων, όπου αρκούσε πλέον ένας τυπικός έλεγχος για τη μεταβίβαση.

Χάρη στον νέο αυτό νόμο, πραγματοποιήθηκε χωρίς εμπόδια η μεταβίβαση των επτά σημάτων του Ομίλου Κυριακίδη [στενού συνεργάτη του Λ. Λαυρεντιάδη (Proton Bank)], μεταξύ αυτών και της εφημερίδας «Espresso» αρχικά σε μια νεοσύστατη παρένθετη κυπριακή εταιρεία αντί του ποσού των 1.000 ευρώ (η πραγματική αξία ήταν γύρω στα 55 εκατ. ευρώ) και αμέσως μετά στην εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. με εκδότη τον Ιωάννη Ν. Φιλιππάκη που ήδη εξέδιδε την εφημερίδα «Δημοκρατία» με «φερόμενο» τίμημα 540.000 ευρώ.

Ο κ. Βορίδης ήταν δικηγόρος της «Espresso», ενώ ο στενός του συνεργάτης, δικηγόρος Εμμανουήλ Μαργωμένος ήταν ένα από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας Δημοκρατικός Τύπος, Ειδησεογραφική Εκδοτική Εμπορική Εταιρεία Α.Ε. (που εξασφάλισε τα σήματα του Κυριακίδη).

■ Στη θητεία του ως υπουργού Υγείας ασχολήθηκε με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Siemens (μετά τη συμφωνία του 2012), ανάμεσα στις οποίες ήταν να διαθέσει το συνολικό οφειλόμενο ποσό των 90 εκατ. ευρώ και στον χώρο της Υγείας παρέχοντας ιατρικό εξοπλισμό. Αυτό θα γινόταν σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εποπτείας στην οποία όμως η γερμανική εταιρεία είχε δικαίωμα βέτο!

Ζητήθηκαν εξηγήσεις

Τον Αύγουστο του 2014 ο Μάκης Βορίδης φέρεται να υπογράφει έγγραφο, το οποίο προέβλεπε ότι η Siemens θα έδινε δικής της κατασκευής εξοπλισμό σε 16 νοσοκομεία. Το έγγραφο, με ημερομηνία 12/8/2014, δεν δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, διέρρευσε από ανταγωνιστή της γερμανικής εταιρείας, ενώ ζητήθηκαν τότε και εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

■ Μια άλλη υπόθεση στην οποία φέρεται να έπαιξε ρόλο ο Μ. Βορίδης ως υπουργός Υγείας (6/2014-1/2015) ήταν η εκχώρηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» έπειτα από πλειστηριασμό στην εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. Η ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. ήταν επίσης μια νεοσύστατη εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελούσε εξάλλου τον βασικό πιστωτή του νοσηλευτικού ιδρύματος, με δάνεια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Αφού λοιπόν η Τράπεζα προχώρησε σε κατάσχεση του κτιρίου και προκάλεσε η ίδια τον πλειστηριασμό, εξαγόρασε ολόκληρο το νοσοκομείο, με ελάχιστο τίμημα και απαλλαγμένο μάλιστα από χρέη.

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης είχε φροντίσει νωρίτερα να περάσει τροπολογία (9/2014) σε νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η οποία προέβλεπε ότι, σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού στοιχείων ενεργητικού ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας ή ιδιωτικής κλινικής, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, μεταβιβάζεται μαζί με τα ανωτέρω αυτοδικαίως στον πλειοδότη και η διοικητική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Σκάνδαλο Energa

■ Ο Μ. Βορίδης την εποχή που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ήταν ταυτόχρονα και συνήγορος υπεράσπισης βασικού κατηγορουμένου για το σκάνδαλο των Energa και Hellas Power, εταιρειών που φέρονται να έχουν καταχραστεί 270 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.

Μάλιστα, όπως είχε τότε αναρωτηθεί διαμαρτυρόμενος ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης («Πρώτο Θέμα», 14/5/2014) «Ενα κορυφαίο στέλεχος ενός κυβερνητικού κόμματος μπορεί να είναι ο συνήγορος υπεράσπισης σε κάποιους που έχουν καταχραστεί 270 εκατομμύρια;».

Σύμφωνα δε με την «Καθημερινή», μόνο το ένα τρίτο του ποσού των «κλεμμένων» προσφέρθηκαν να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι κατηγορούμενοι, δηλαδή 103 εκατ. ευρώ («Η Καθημερινή», 17/1/2015). Δυστυχώς, όπως και πολλές άλλες υποθέσεις, και αυτή η δίκη καθυστερεί και διεξάγεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ειδικά μετά την αποχή των δικηγόρων και την άρνηση να δίνεται άδεια ακόμα και σε τόσο σοβαρές υποθέσεις βλάβης του ελληνικού Δημοσίου.

■ Ο Μ. Βορίδης είχε αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων της Energa και της Hellas Power από κοινού με τον ποινικολόγο Μ. Δημητρακόπουλο (πρώην συνεργάτη και συνέταιρο του Τάκη Μπαλτάκου), ο οποίος συμπτωματικά είναι και συνήγορος του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Θυμίζουμε ακόμα ότι μάρτυρας υπεράσπισης του ενός από τους δύο επιχειρηματίες και συγκεκριμένα του Α. Φλώρου ήταν και ο εκδότης Στ. Ψυχάρης. Στην πρώτη δίκη που έγινε το 2014 και πήρε αναβολή επ’ αόριστον, δεν παραστάθηκε καν εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου.

Ολες αυτές οι συμπτώσεις μπορεί να είναι τυχαίες, μπορεί να είναι νόμιμες, αλλά δεν παύουν να δείχνουν έλλειψη... τακτ για την πρόσφατη αυτή επιλογή του προέδρου της Ν.Δ.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο αριστερός εκδότης της Δεξιάς
Η πολιτική και επιχειρηματική σταδιοδρομία Χρ. Καλογρίτσα, του κεντρικού προσώπου στην προανακριτική επιτροπή που έχει στηθεί για τον Νίκο Παππά ● Οι αντιφατικές καταθέσεις πάνω στις οποίες επιχειρεί να...
Ο αριστερός εκδότης της Δεξιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας υπουργός μετράει... τις ψήφους oμογενών
Ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογέων συγκέντρωσε μεν ιστορική συναίνεση (288 ψήφοι) στη Βουλή, αλλά εν όψει της πρώτης εφαρμογής του επανεμφανίζονται οι υποψίες για...
Ενας υπουργός μετράει... τις ψήφους oμογενών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis
Κι εκεί που όλοι πλέον οι πολίτες είχαν αποκοιμηθεί καθησυχασμένοι ότι η υπόθεση Novartis ήταν μια άθλια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε μια ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να ταράξει εκ νέου...
Μέγα σκάνδαλο τελικά η Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Novartis, η δημοσιογραφία και τα σκουπίδια
Μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση προκύπτει από τη χτεσινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την υμνητική αρθρογραφία υπέρ της Novartis του βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλου, τον οποίο η Ν.Δ. είχε τοποθετήσει στην...
Η Novartis, η δημοσιογραφία και τα σκουπίδια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Απεχθάνομαι την προδοσία. Σιχαίνομαι τους προδότες»
Εισαγγελέας που χειρίστηκε μεγάλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος, επικεφαλής της ΕΥΠ και αν. υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αποτελεί ένα πρόσωπο που...
«Απεχθάνομαι την προδοσία. Σιχαίνομαι τους προδότες»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο όνομα της σκανδαλολογίας η Ν.Δ. ξέχασε τους εργαζoμένους
Στον βωμό της προσπάθειας να τρωθεί το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα φιλικά τους ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν ότι έτσι στα ξαφνικά η κυβέρνηση άρχισε να φλερτάρει...
Στο όνομα της σκανδαλολογίας η Ν.Δ. ξέχασε τους εργαζoμένους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας