• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.0°C
  5 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.6°C / 36.5°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 36.5°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.1°C
  5 BF
  33%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 33.2°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 31.5°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.8°C / 34.9°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 30.8°C
  5 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 33.0°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  4 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 33.4°C
  3 BF
  15%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  32%
EUROKINISSI

Χαμένοι στον διάλογο για την Κεντροαριστερά

 • A-
 • A+

Μία ακόμη απόπειρα προσέγγισης και διαλόγου πρόκειται να πραγματοποιήσουν τα κόμματα και οι φορείς στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο και σε αυτή τη φάση, η κοινή επιθυμία της κοινωνικής βάσης αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών για κάτι καινούριο και συνθετικό φαίνεται να προσκρούει στις ηγεσίες των υφιστάμενων κομμάτων.

Κι αυτό, διότι τόσο εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και εκ μέρους του Ποταμιού εξακολουθούν να προβάλλουν αποκλίνουσες απόψεις για τον τρόπο οργάνωσης της σχετικής συζήτησης σε πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι πολύ πιθανόν οι διαβουλεύσεις να μείνουν ξανά στα ευχολόγια και τελικά να ναυαγήσουν και πάλι, γεγονός που θα οδηγήσει σε πλήρη αναπροσαρμογή στοχεύσεων για τον κάθε ένα από τους εμπλεκόμενους «παίχτες». 

Τις ζυμώσεις με στόχο έναν νέο φορέα που θα ενοποιήσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναθέρμανε η πρόταση που κατέθεσε στο συνέδριο του Ποταμιού την περασμένη εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη δημιουργία του «Κοινοβουλίου του Κέντρου», που αφορά την οργάνωση της συζήτησης με επίκεντρο τις πολιτικές κινήσεις και τα think tank του χώρου και χωρίς τη συμμετοχή -τουλάχιστον στην αρχή- των κομματικών ηγεσιών. 

Προτάσεις και αντιπροτάσεις

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επεξεργάστηκαν την προαναφερθείσα πρόταση, καταλήγοντας να αντιπροτείνουν στο Ποτάμι τη συγκρότηση μιας διμερούς επιτροπής, στην οποία όμως θα λαμβάνουν μέρος κομματικά στελέχη και επιπλέον σκοπεύουν να επαναφέρουν την ιδέα της ενοποίησης των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. 

Όπως τονίστηκε από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το διμερές αυτό όργανο θα έχει συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα δράσης και θα αποτελέσει τη «μαγιά» για τη διεύρυνση των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, με ορίζοντα να προκύψει ένα ενισχυμένο πολιτικό σχήμα. 

Αντιθέτως, αρνητική είναι η υποδοχή της ιδέας για το μοντέλο που εισηγήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς από το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζουν ότι τα κόμματα και οι βασικοί τους εκφραστές δε γίνεται να αποκλειστούν από τον διάλογο. 

Ρόλο γεφυροποιού μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως δεσμεύτηκαν να παίξουν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που έχουν προσβάσεις στο Ποτάμι, το οποίο πάντως δεν καλοβλέπει το μοντέλο συνεργασίας που προκρίνει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. 

Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των βουλευτών του Ποταμιού, οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά στη λογική του «Κοινοβουλίου του Κέντρου». 

Να αμβλύνει τις αντιθέσεις επιχειρεί από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ και ο αρχηγός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που συμμετέχουν ως εταίρος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και των αποφάσεων και να δημιουργηθεί άμεσα ο ισχυρός προοδευτικός πόλος. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες», υπογράμμιζαν κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι «στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς».

Για τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο», ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «ο μεσαίος χώρος πρέπει να ενωθεί, να συσπειρωθεί και να διεκδικήσει ένα ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό, γιατί η χώρα δεν μπορεί να πορευθεί υπό τις παρούσες συνθήκες» (Ρ/Σ ΣΚΑΙ), ενώ υπενθύμισε πως είχε εισηγηθεί σε συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, ότι «στη Βουλή πρέπει να ξεκινήσουμε με κοινές πρωτοβουλίες με το Ποτάμι, οι οποίες να δείχνουν ότι υπάρχει ένα συντονισμός και παράγεται ένα ισχυρότερο πολιτικό αποτέλεσμα».

Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ 

Στο ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η πρόταση προς το Ποτάμι για διάλογο, αλλά και μια σειρά σημαντικών πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων.

Ειδικότερα, θα επικυρωθεί ο προγραμματισμός δράσεων μέχρι τη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία θα προταθεί να διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου και όχι τον Μάρτιο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ορισμένα στελέχη θα επιθυμούσαν τη διεξαγωγή της νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση πριν το συνέδριο της ΝΔ τον Απρίλιο, έτσι ώστε να υπάρχει ένα γεγονός ως «πολιτικό αντίβαρο» με έναν αντίπαλο χώρο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ. Συν.» η συνδιάσκεψη θα είναι μόνο πολιτικού και προγραμματικού χαρακτήρα. 

Δεύτερον, θα εγκριθεί η εκλογή δημοτικών και νομαρχιακών οργάνων στο ΠΑΣΟΚ τον επόμενο μήνα, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα στον κομματικό μηχανισμό ακόμη και για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. 

Τέλος, εφόσον ναυαγήσει το σχέδιο συμπόρευσης με το Ποτάμι, δε θα υπάρξει διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το κοινό σχήμα θα συνεχίσει με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά. 

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, η στόχευση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να προχωρήσει η σύμπραξη με όρους αυτονομίας. 

Ανακοίνωσε όργανα το ΚΙΔΗΣΟ 

Να σημειωθεί ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων “με πολιτικούς όρους” και ανακοίνωσε τη σύσταση προσωρινών οργάνων που θα οδηγήσουν στο ιδρυτικό του συνέδριο.

Στην προσωρινή Συντονιστική Γραμματεία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Δημήτρης Ρέππας και Φίλιππος Σαχινίδης.

Στην Επιτροπή Εκλογικού Σχεδιασμού και Ετοιμότητας οι Χρήστος Αηδόνης Χρήστος, Δημήτρης Δρούτσας, Χάρης Καστανίδης, Γρηγόρης Νιώτης, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιάννης Πανάρετος, Θανάσης Παπαγεωργίου και Φίλιππος Πετσάλνικος.

Συντονιστής Πολιτικής Λειτουργίας και Δράσης παραμένει ο Γιώργος Ελενόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέος χρόνος, με νέο κόμμα;
Τον βασικό πυρήνα των συνδαιτυμόνων που επιθυμούν τη συγκρότηση φορέα του ευρύτερου προοδευτικού Κέντρου αποτελούν στελέχη εκσυγχρονιστικών καταβολών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, τη Δράση...
Νέος χρόνος, με νέο κόμμα;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέος αρχηγός τέλη του 2016, νέο κόμμα την άνοιξη του 2017
Στην πιο κρίσιμη φάση τους έχουν εισέλθει οι διεργασίες στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, αν δεν υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και δεν ανακρούσει πρύμναν κάποιο...
Νέος αρχηγός τέλη του 2016, νέο κόμμα την άνοιξη του 2017
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποκλίνουν σε απέναντι όχθες
Η εκτίμηση που κάνουν στο κοινό σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάνει τις (προσωπικές) επιλογές του και κλιμακώνει τις βολές του εναντίον της Χαριλάου...
Αποκλίνουν σε απέναντι όχθες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Τη χρονιά που φεύγει, μπήκαν τα θεμέλια της επανένωσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεων του χώρου. Για το καινούργιο έτος ο στόχος είναι ο νέος φορέας, αφού πάρει σάρκα και οστά, να προετοιμαστεί...
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ισχύς εν τη ενώσει
Πανηγυρική συνεδρίαση των Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού με την οποία εγκαινιάζεται η συνεργασία των δύο κομμάτων υπό την ομπρέλα του Κινήματος Αλλαγής. Σήμα σκληρής αντιπολίτευσης στον...
Η ισχύς εν τη ενώσει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διχάζει η μορφή του νέου φορέα
Ενιαίο φορέα που θα ενσαρκώσει την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, μακριά από τη σημερινή μεταβατική ομοσπονδιακή οργάνωση, ζητά με σκληρή ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ, την ώρα που ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ τάσσονται...
Διχάζει η μορφή του νέου φορέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας